Inteligența artificială va domina în viitor războiul și nu doar în modul în care credem sau pe care îl putem percepe în prezent. Inteligența artificială se numără printre numeroasele tehnologii de ultimă generație care promit să schimbe conducerea războiului în anii următori. Nu înseamnă neapărat că mașinile pot înlocui factorii umani de decizie. Eficacitatea inteligenței artificiale depinde nu numai de sofisticarea tehnologiei, ci și de modul în care organizațiile o folosesc pentru anumite misiuni. Abilitatea de a antrena și reinstrui din mers algoritmii de inteligență artificială este cea care va deveni un avantaj critic în războaiele viitoare.
Sunt analize, articole care descriu capacitățile sale și îi avertizează pe cei care rămân în urmă de provocările reprezentate de inteligența Artificială. Institutul pentru Războiul Modern, cu baza la West Point, amintește că Departamentul Apărării al Statelor Unite a creat un centru dedicat în speranța de a câștiga bătălia în zona inteligenței artificiale. Există deja viziuni care anticipează că inteligența artificială va permite sistemelor autonome să desfășoare misiuni, realizând fuziunea senzorilor, automatizările sarcinilor și să ia decizii mai bune și mai rapide decât oamenii. Inteligența artificială se modernizează rapid și în viitor aceste obiective vor fi îndeplinite. În paralel cu implicarea în misiunile directe de luptă, inteligența artificială va prelua sarcini mai banale, plictisitoare și monotone îndeplinite de acum de oameni în medii generale, cum ar fi analiza, gestionarea și protecția datelor.
Cercetările ample din mediul academic și din industrie au ca rezultat un timp de instruire mai scurt pentru sisteme și rezultate din ce în ce mai bune. Inteligența artificială s-a dovedit eficientă pentru anumite sarcini, cum ar fi recunoașterea imaginilor, recomandări de implicare și traducerea dialectelor și conversațiilor utilizate. Multe sisteme concepute pentru aceste sarcini sunt deja utilizate și au rezultate foarte bune.
Războiul cu drone a început în Ucraina, iar armatele din întreaga lume lucrează pentru a se echipa. Următorul pas: dronele autonome programate să atace fără intervenţie umană.
Rețeaua de sateliți STARLINK și-a dovedit deja eficiența în războiul din țara vecină. Uniunea Europeană își construiește propria rețea de sateliți pentru internet, alternativă la Starlink pentru comunicații vitale, „în special în securitate și apărare”.
Toate aceste capabilități ale inteligenței artificiale pot oferi valoare armatei, limitând în același timp riscul de atacuri adverse, date subiective, neînțelegere a contextului.
Inteligența artificială va avea cu siguranță un rol în viitoarele misiuni militare. Are multe domenii de aplicație în care va spori eficiența, va reduce volumul de lucru al oamenilor și va funcționa mai rapid decât militarii.
Complementaritatea predicției mașinilor și a judecății umane are implicații importante pentru organizațiile armate și pentru strategia militară. Cercetările din prezent vor continua să îmbunătățească capacitatea, funcționarea și rezistența inteligenței artificiale. Armata nu poate ignora această tehnologie.