
Departamentul Apărării al SUA are o nouă strategie de accelerare a capabilităților avansate de inteligență artificială pentru a se asigura că militarii SUA își mențin superioritatea decizională pe câmpul de luptă în anii următori. Inteligența artificială va domina viitorul războaielor și pentagonul se pregătește pentru principalii săi competitori în arena internațională. China și Rusia.
Strategia de adoptare a datelor, analizelor și inteligenței artificiale pentru 2023 a Pentagonului se bazează pe ani de cercetare în dezvoltarea inteligenței artificiale și consolidează avantajul competitiv al Statelor Unite pentru implementarea acestor tehnologii emergente. ”Ne-am concentrat pe integrarea inteligenței artificiale în operațiunile noastre în mod responsabil și rapid pentru a ne îmbunătăți avantajul decizional ”, a declarat secretarul adjunct al apărării, Kathleen Hicks. Ea a adăugat că din punct de vedere al descurajării și al apărării împotriva agresiunii, sistemele asistate de inteligență artificială pot ajuta la accelerarea vitezei deciziilor comandanților și la îmbunătățirea calității și acurateței acestor decizii care pot fi decisive în câștigarea unei lupte.
Noul document înlocuiește strategiile similare din 2018 și 2020 care au pus bazele dezvoltării capabilităților activate ale inteligenței artificiale.
Inteligența artificială va domina în viitor războiul și nu doar în modul în care credem sau pe care îl putem percepe în prezent. Inteligența artificială se numără printre numeroasele tehnologii de ultimă generație care promit să schimbe conducerea războiului în anii următori. Nu înseamnă neapărat că mașinile pot înlocui factorii umani de decizie. Eficacitatea inteligenței artificiale depinde nu numai de sofisticarea tehnologiei, ci și de modul în care organizațiile o folosesc pentru anumite misiuni. Abilitatea de a antrena și reinstrui din mers algoritmii de inteligență artificială este cea care va deveni un avantaj critic în războaiele viitoare.
Există deja viziuni care anticipează că inteligența artificială va permite sistemelor autonome să desfășoare misiuni, realizând fuziunea senzorilor, automatizările sarcinilor și să ia decizii mai bune și mai rapide decât oamenii. Inteligența artificială se modernizează rapid și în viitor aceste obiective vor fi îndeplinite. În paralel cu implicarea în misiunile directe de luptă, inteligența artificială va prelua sarcini mai banale, plictisitoare și monotone îndeplinite acum de oameni în medii generale, cum ar fi analiza, gestionarea și protecția datelor.
Complementaritatea predicției mașinilor și a judecății umane are implicații importante pentru organizațiile armate și pentru strategia militară. Cercetările din prezent vor continua să îmbunătățească capacitatea, funcționarea și rezistența inteligenței artificiale. Armata nu poate ignora această tehnologie.