Alianța militară formată de Australia, Marea Britanie și Statele Unite a testat primul concept de inteligență artificială autonomă destinată tehnologiilor de apărare. Testul, organizat de Laboratorul de Știință și Tehnologie a Apărării din Marea Britanie (Dstl), a realizat câteva premiere pentru alianța trilaterală, inclusiv implementarea inteligenței artificale pe drone.
Cooperarea sub umbrela AUKUS realizată de Statele Unite, Marea Britanie și Australia a obținut noi rezultate în domeniul ciberneticii prin testarea unui concept de utilizare a inteligenței artificiale pe platforme și drone care pot acționa independent în echipe denumite generic ”roiuri de vehicule aeriene”. Prin utilizarea inteligenței artificiale dispozitivele militare autonome pot detecta și urmări ținte militare într-un mediu reprezentativ în timp real. Accelerarea dezvoltării acestor tehnologii va avea impact asupra capacității militare a coaliției, se precizează într-un comunicat pe care l-am primit de la Pentagon.
Acesta este primul exemplu de implementare a capacității Inteligenței Artificiale (AI) dezvoltate în comun de Australia, Marea Britanie și SUA pe sisteme autonome pentru misiuni ale coaliției militare de informații, supraveghere și recunoaștere (ISR).
Testul, organizat de Laboratorul de Știință și Tehnologie a Apărării din Marea Britanie (Dstl), a obținut câteva premiere pentru alianța trilaterală, inclusiv recalificarea în colaborare a dronelor în zbor și schimbul de informații prin intermediul inteligenței artificiale între națiunile AUKUS. Colaborarea AUKUS urmărește să implementeze rapid aceste tehnologii în capacități militare.
Pilonul de capabilități avansate AUKUS, cunoscut sub numele de Pilonul II, urmărește un program de lucru trilateral privind o serie de tehnologii și capacități de vârf pentru a promova securitatea și stabilitatea în regiunea Indo-Pacific. Prin Pilonul II, Australia, Regatul Unit și SUA au colaborat pentru a accelera înțelegerea colectivă a tehnologiilor de inteligență artificială și pentru a obține autonomia tehnologiilor și pentru a pune rapid în funcțiune softuri robuste de inteligență artificială robustă, autonomă și de încredere în operațiuni complexe, respectând în același timp valori comune ale unei inteligențe cibernetice robustă, sigură și responsabilă.
Furnizarea de Capabilități avansate, cum ar fi inteligența artificială va permite Australiei să mențină conștientizarea colectivă pe mai multe domenii, să opereze fără probleme cu aliații și partenerii Statelor Unite și să sporească descurajarea în regiunea Indo-Pacific. Acest demers demonstrează contribuția partenerilor AUKUS pentru o regiune Indo-Pacific stabilă, pașnică și prosperă, completând angajamentul Statelor Unite față de arhitectura de securitate din zonă.
Personalul de specialitate, oamenii de știință și inginerii din cele trei națiuni cooperează pentru a dezvolta și a partaja informații critice în timpul operațiunilor pentru a îmbunătăți luarea deciziilor de comandă, precizează comunicatul Pentagonului.