Armată

Saber Guardian 23

În Poligonul Smârdan din Județul Galați se desfășoară până pe 9 iunie cel mai mare exercițiu militar programat pe teritoriul României în acest an. Participă un număr record de forţe şi mijloace tehnice din 13 națiuni aliate și partenere.

Saber Guardian 23 este al treilea și ultimul exercițiu conex Defender 23, parte din angajarea dinamică a forțelor pentru descurajare NATO pentru pregătirea îmbunătățită pe anul 2023. Conduse de Armata SUA în Europa și o divizie multinațională românească, activitățile Saber Guardian includ utilizarea de echipamente de stoc prepoziționate, un marș rutier tactic, traversări de râuri, manevre de răspuns la amenințări simulate chimice, biologice, radiologice sau nucleare simulate și operațiuni de evacuare medicală.

Simultan sunt executate trageri cu Sistem de Lansare Multiplă de Rachete și misiuni de Infiltrare Rapidă HIMARS în regiunea Mării Negre și Mării Baltice. În aceste regiuni se vor desfășura și antrenamente simultane cu arme combinate.

Pe teritorul României, exerciţiul Saber Guardian se va derula până pe 9 iunie și este condus de Comandamentul Forţelor Întrunite „General Ioan Emanoil Florescu”, reprezentând cea mai amplă şi complexă activitate multinaţională de instruire din acest an de pe teritoriul țării noastre.

Aproximativ 10.000 de militari, dintre care peste 5.000 români, cu peste 1.700 de mijloace tehnice din ţara noastră şi din 13 naţiuni aliate şi partenere: Albania, Bulgaria, Italia, Franța, Grecia, Macedonia de Nord, România, Republica Moldova, Muntenegru, Statele Unite ale Americii, Polonia, Portugalia și Țările de Jos. Armata Naţională a Republicii Moldova este reprezentată de un detașament de militari ai Brigăzii de infanterie motorizată „Ștefan cel Mare”.

Separat de principalele manevre din Poligonul Smârdan, secvenţe ale exerciţiului se vor desfăşura şi în centrele de instruire Cincu, Babadag, Capu Midia şi în Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu.
Saber Guardian va încorpora Programul de Parteneriat între România și Garda Națională din Alabama care va desfășura efective din SUA în Europa de Est pentru antrenamente în cadrul acordului de lungă durată.

România a semnat un acord bilateral de colaborare cu Pentagonul și cu statul Alabama în iulie 1993, cu implicarea directă a Gărzii Naționale din Alabama în sprijinul Armatei României.
DEFENDER 23, exercițiu de amploare combinat cu Saber Guardian, este conceput pentru a consolida gradul de pregătire și interoperabilitate între aliații și partenerii din SUA și NATO. Exercițiul demonstrează totodată capacitatea armatei americane de a desfășura rapid trupe și echipamente credibile în teatrul european de operații.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*