”Calea optimă” AUKUS

Acordul de apărare AUKUS a fost încheiat în urmă cu un an și jumătate între Australia, Marea Britanie și Statele Unite. Tratatul acoperă domenii cheie, cum ar fi inteligența artificială, războiul cibernetic, capabilitățile subacvatice și capacitățile de atac la mare distanță. Parteneriatul include și o componentă de cooperare nucleară, limitată la Statele Unite și Regatul Unit. Acordul se concetrează pe capacități militare, fiind separat de alianța Five Eyes de partajare a informațiilor, care include și Noua Zeelandă și Canada.

În urma discuțiilor purtate în Statele Unite de președintele Joe Biden, premierul Marii Britanii Rishi Sunak și cel al Australiei, Anthony Albanese a fost stabilită o înțelegere prin care Australia va avea acces la submarine de atac cu propulsie nucleară. Planul este menit să întărească prezența celor trei aliați în regiunea Asia-Pacific, pe măsură ce China își întărește propriile forțe navale. Este pentru prima oară în 65 de ani când Statele Unite își împărtășesc tehnologia nucleară pentru astfel de nave.

„Aceste nave nu vor avea niciun fel de arme nucleare asupra lor”, a spus președintele Joe Biden.

Totuși, furnizarea de submarine cu propulsie nucleară situează Australia într-un grup de elită și în topul eforturilor de contracarare a expansiunii militare a Chinei, notează Reuters.

În cadrul acordului, SUA ar urma să vândă Australiei trei submarine din clasa Virginia cu propulsie nucleară, începând cu 2030, cu opțiunea guvernului de la Sydney de a mai achiziționa altele două ulterior, se precizează într-o declarație comună. Programul se ridică la un total de 245 de miliarde de dolari. Prima etapă este reprezentată de o investiție de 4 miliarde de dolari, pe 4 ani, pentru extinderea unei baze principale pentru submarine și pentru facilitățile pentru submarine din Australia dar și pentru instruirea specialiștilor pentru aceste porturi militare.

Proiectul multi-anual va culmina cu posibilitatea Australiei și a Marii Britanii de a opera și construi o altă clasă de submarine SSN-AUKUS, cu design britanic de ultimă generație și tehnologii inovatoare din Statele Unite.

Reacția Beijingului a fost promptă, avertizând că acordul riscă să ducă relațiile internaționale într-o zonă periculoasă.

Moscova a criticat la rândul său parteneriatul AUKUS, acuzând Occidentul de „ani de confruntare în regiunea Asia-Pacific”.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*