Rotația trupelor americane din România

În această lună începe rotația trupelor americane din România, efective care includ detașamente din brigăzi de elită ale Statelor Unite. Până la începutl verii vor fi rotite și întărite princpalele mari unități americane de pe teritoriul Europei.

Statele Unite și-au mărit efectivele din România imediat ce a început războiul din Ucraina, ele ajungând, în acest moment, la aproximativ 4000 de oameni. Cel mai numeros detașament american din România este cartiruit în prezent la Baza Mihail Kogălniceanu. Înainte de anul 2022, la Kogălniceanu se aflau doar câteva sute de americani. Pe atunci, baza aeriană din Dobrogea era folosită de Statele Unite doar pentru rotirea trupelor din Afganistan. Acum a devenit principalul avanpost american de pe Flancul de Est al NATO.

Prima etapă de rotația a trupelor americane din România este cea a cartierului general care va fi compus din ofițeri de stat major din Divizia 10 Montană, mare unitate care a primit în Afganistan cognomenul de Legiunea a 10-a americană. Este vorba de 500 de ofițeri și subofițeri care vor avea comanda operațională a Bigăzii Bastogne din cadrul Diviziei 101 Asalt Aerian – Screaming Eagles.
În prezent Divizia 10 Munte este configurată ca mare unitate de infanterie ușoară, ceea ce îi permite să fie dislocată rapid, în orice mediu terestru, inclusiv montan.

Pe lângă rotația Cartierului General, aproximativ 3.800 de militari din Brigada 1 Infanterie a Divizie 101 Aeropurtate, Fort Campbell, Kentucky, vor înlocui militarii Brigăzii 2 Infanterie Sreaming Eagles, potrivit comunicatului de presă al US Army.

Aceste înlocuiri de unități unu-la-unu nu reprezintă o modificare a nivelurilor actuale de poziție a forței, iar unitățile care se redistribuie se vor întoarce în bazele lor de origine, conform comunicatului de presă.

Desfășurările vor asigura faptul că Statele Unite continuă să fie bine poziționate pentru a oferi o postură robustă de descurajare și defensivă, alături de aliații noștri de pe continentul european. SUA vor continua să își ajusteze postura după cum este necesar, ca răspuns la mediul de securitate dinamic, precizează US Army.

Până la începutul verii, 9 unități americane desfășurate în afara Statelor Unite vor fi înlocuite pe bază rotațională în Europa, Orientul Mijlociu și Coreea de sud, informează Pentagonul.
Săptămâna trecută, în prezenţa şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-locotenent Iulian Berdilă, a avut loc și ceremonia de schimbare a comenzi Grupului de Luptă al NATO, dislocat în România la Centrul de Instruire Cincu din județul Brașov.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*