Australia, UK şi SUA discuții în cadrul AUKUS

La Pentagon s-au desfășurat discuții intense cu doi dintre cei mai apropiați aliați ai Statelor Unite: Australia și Marea Britanie. Dezbaterile au avut loc în cadrul acordului militar dintre cele trei țări.

Discuțiile de la Pentagon s-au desfășurat în cadrul alianței militare trilaterale dintre Australia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii – AUKUS, parteneriat stabilit la 15 septembrie 2021. Acordul acoperă domenii cheie, cum ar fi inteligența artificială, războiul cibernetic, capabilitățile subacvatice și capabilitățile de atac la mare distanță. Parteneriatul include și o componentă de cooperare nucleară, limitată la Statele Unite și Regatul Unit, pe infrastructura de apărare nucleară. Acordul se concetrează pe capacități militare, fiind separat de alianța Five Eyes de partajare a informațiilor, care include și Noua Zeelandă și Canada.

Este prima reuniune în format fizic a pactului AUKUS, în cadrul căreia se discută și posibilitatea de a furniza Australiei tehnologie pentru submarine nucleare. Reuniunea AUKUS are loc într-un moment critic pentru parteneri, care în martie anul viitor trebuie să decidă dacă aceste submarine să fie britanice sau americane, precum şi o „foaie de parcurs” pentru o astfel de flotă australiană. Australia susţine că are nevoie de o capacitate de submarine cu propulsie nucleară cu rază lungă de acţiune, nedetectabile de radar şi care să fie dotate cu arme convenţionale.

Dezbaterile s-au desfășurat în prima etapă între secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și ministrul australian al apărării, Richard Marles, în cadrul forumului anual AUSMIN. Comunicatul publicat după întâlnirea de la Pentagon asigură că Australia şi SUA îşi vor aprofunda cooperarea militară, inclusiv în domeniul tehnologic, recunoscând importanța cooperării logistice pentru consolidarea posturii de forță. S-a stabilit înființarea de depozite prepoziționate cu muniții și combustibil în sprijinul capacităților SUA în Australia și demonstrarea interoperabilității logistice prin exerciții comune.

Astăzi au avut loc discuții tripartite, în cadrul alianței militare AUKUS. Un mesaj important este că Australia, Marea Britanie şi SUA sunt hotărâte să „contracareze activităţile militare destabilizatoare ale Republicii Populare Chineze” în regiunea Indo-Pacific. A fost lăudat progresul semnificativ pe care partenerii AUKUS l-au făcut în dezvoltarea căii optime pentru ca Australia să dobândească o capacitate de submarine cu propulsie nucleară cât mai curând posibil.

Oficialii din cele trei țări au condamnat invadarea ilegală și neprovocată a Rusiei în Ucraina. Ei au cerut din nou Rusiei să-și retragă imediat, complet și necondiționat forțele din interiorul granițelor recunoscute internațional ale Ucrainei. Partenerii din AUKUS s-au angajat să susțină în continuare rezistența Ucrainei la agresiunea Rusiei și să tragă la răspundere indivizii, entitățile și națiunile care facilitează războiul Moscovei împotriva Ucrainei.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*