Războiul din Ucraina în era sateliților

Obosiți și îmbătrâniți sateliții militari ai Federației Ruse se luptă pe orbita terestră cu armate de sateliți moderni ai Statelor Unite, ai NATO dar, mai ales, ai miliardarului Elon Musk. În acest moment raportul este nefavorabil Moscovei și, pe zi ce trece, importanța sateliților pe câmpul de luptă se dovedește din ce în ce mai importantă.

Accesul la sateliți are o contribuție din ce în ce mai mare la desfășurarea luptelor și mai ales la succesul operațiilor militare. Și nu este vorba doar de comunicații. Alături de drone și radare de artilerie, informațiile satelitare susțin precizia și succesul operațiilor militare. Când se organizează un atac sau un baraj de artilerie, de exemplu, sunt folosite atât comunicațiile prin satelit dar și imaginile satelitare în timp real furnizate pentru a localiza cât mai exact ținta inamică, coloanele aflate în deplasare, amplasarea și fortificarea pozițiilor ce urmează a fi bombardate.

Rusia a început invadarea Ucrainei cu o flotă redusă și inadecvată de sateliți de comunicații și supraveghere care în multe situații se bazează fie pe tehnologie învechită fie pe componente electronice obținute din import care acum sunt greu de găsit din cauza sancțiunilor occidentale. Rusia este aproape oarbă pe orbita terestră unde dispune de aproximativ 100 de sateliți cu dublă utilizare. Dintre aceștia doar 19 sunt sateliți de mare precizie cu tehnologii de fotografiere sau supraveghere a semnalelor radio. Celelalte servesc pentru diferite alte scopuri. Însă sateliții dedicați observării utilizează obiective vechi de 50 de centimetri pentru un pixel și tehnologii depășite. Spre comparație, cei mai buni sateliți americani de spionaj, denumiți ”Keyhole – Gaura Cheii” au obiective cu o rezoluție de 10 ori mai puternice, respectiv 5 centimetri pentru un pixel care permit observarea cu ușurință a simbolurilor importante cum ar fi litera ”Z” sau ”V” de pe clădirile sau blindatele rusești. Chiar și sateliții comerciali lansați în ultima perioadă au o rezoluție mult mai bună decât cei folosiți de Rusia în invadarea Ucrainei.

Într-o încercare de îmbunătățire a situației, Rusia a lansat acum două luni un nou satelit. După ce a fost aruncat în spațiu, pe 16 mai, modernul satelit rusesc a părăsit orbita și a luat foc în timp ce se prăbușea de pe orbita terestră.

În cealaltă tabără, Ucraina beneficiază de sprijinul Statelor Unite care în pachetul de asistență a oferit Kievului produse satelitare de înaltă rezoluție. În plus, sateliții Starlink puși la dispoziția Ucrainei de Elon Musk au schimbat deseori cursul acțiunilor de luptă în favoarea Kievului. Situați la 150 de kilometri deasupra Ucrainei, acești sateliții furnizează nu doar imagini în timp real de pe câmpul de luptă ci și posibilitatea de a avea internet de calitate pe toată suprafața Ucrainei. Trupele ucrainene care au fost asediate în combinatul Azovstal din Mariupol au avut în permanență posibilitatea să comunice prin acești sateliți cu comandanții și chiar să dea interviuri în direct pentru presă. La nivel terestru, Ucraina a primit 11.000 de stații de comunicare pentru sateliții Starlink. Comandanții militari ucraineni au fost impresionați de abilitatea companiei lui Elon Musk de a furniza în doar câteva zile mii de rucsacuri dedicate cu echipamente de comunicare cu sateliții care funcționează perfect în ciuda atacurilor sofisticate conduse de hackerii ruși.

Dronele ucrainene de luptă au fost ajutate de Starlink pentru a lovi pozițiile înaintate ale Rusiei. Populația din orașele aflate sub asediu în apropiere de granița cu Rusia au rămas în legătură cu cei dragi prin steliții criptați ai lui Elon Musk. Președintele țării, Volodymyr Zelenskyy, a reușit să își informeze urmăritorii de pe social media cu sprijinul rețelei asigurate de Elon Musk, reușind să desfășoare convorbiri prin Zoom cu președinții Joe Biden și Emmanuel Macron.

SpaceX, al cărui obiectiv este să lanseze peste 40.000 de sateliți pe așa-numita orbită joasă terestră în următorii ani, a poziționat deja rapid 50 de sateliți gata să fie utilizați de țările din Europa de est.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*