Importanța mobilității militare

Dezvoltarea mobilității militare va susține flancul de est al NATO.

Căile de comunicații terestre și maritime sunt esențiale pentru o reacție rapidă în susținerea statelor aliate.

Proiectul Uniunii Europene pentru mobilitate militară a fost conceput de Structura Permanentă de Cooperare în domeniul apărării – PESCO și este inspirat de Spațiul Schengen, motiv pentru care este cunoscut și sub numele de Schengen Militar.

Principalul obiectiv care a stat la baza acestui proiect este utilizarea mai bună a rețelelor de transport pentru ca Uniunea Europeană să se asigure că nevoile militare sunt luate în considerare la planificarea proiectelor de infrastructură. Asta presupune o utilizare mai eficientă a banilor publici și o rețea de transport mai bine echipată, asigurând o mobilitate rapidă și fără probleme pe tot continentul, o chestiune de securitate colectiva.

După ce Comisia a identificat arterele de comunicații europene care sunt potrivite pentru transporturile militare, incluzând și modernizările necesare ale infrastructurii existente, a fost fundamentată o listă de proiecte. Comisia Europeană ia în considerare posibilitatea susținerii adiționale bugetare pentru aceste proiecte în cadrul financiar multianual.

De ce este atât de importantă mobilitatea militară? Într-un context geostratic dinamic, cu posibilitatea izbucnirii unui conflict pe granția de est a Europei, este important ca detașamentele militare și tehnica de luptă să poată fi mutate cu ușurință acolo unde sunt princialele probleme de securitate. O atenție deoebită este acordată mobilității militare pe și în susținerea flancului de est al NATO.

Acest concept include și Via Carpatia, un traseu transeuropean, aflat în implementare, care va face legătura între Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Egee. Traseul va începe în Lituania, continuă în Polonia, în Slovacia și în Ungaria.

Pe teritoriul României traseul va avea două direcții, una spre portul Constanța și alta spre frontiera româno-bulgară la podul peste Dunăre de la Calafat-Vidin.

Din Bulgaria, Via Carpatia ajunge în Salonic, în Grecia.

O logistică dezvoltată are nevoie de o bună mobilitate militară pentru a pune în practică viitorul concept de securitate pe care NATO îl va aproba la summitul de la Madrid, de la sfârșitul acestei luni. Timpul este foarte important pentru forțele de reacție ale Alianței Nord-Atlantice și, din acest motiv, mobilitatea militară reprezintă factorul principal pentru a asigura o deplasare rapidă dintr-o bază militară din Europa spre principalele zone strategice de pe continent.

Separat de planul european există și unul promovat de Statele Unite, denumit Military Mobility Project, lansat de CEPA – Centrul pentru Analiza Politicii Europene cu sediul la Washington. Proiectul american este conceput pentru a promova stabilirea multitudinii de condiții necesare pentru a permite, facilita și îmbunătăți mobilitatea militară în Europa. Proiectul include și alocări bugetare pentru consolidarea și extinderea rețelelor de transport de pe teritoriul Europei astfel încât acestea să poată fi utilizate și de forțele militare care apără continentul.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*