Ideea unui Schenghen militar nu este una nouă dar acest proiect este impus de actuala situație de securitate creată de invadarea neprovocată a Ucrainei de către Rusia. Primul pas important a fost deja făcut după ce Polonia, Germania și Țările de Jos au semnat un acord privind planurile de creare a unui „coridor de transport militar” care să permită deplasarea mai ușor a trupelor și echipamentelor prin teritoriile lor pentru a consolida flancul estic al NATO. Aceste țări speră că decizia lor va fi un pas către crearea unei zone „Schengen militar” în Europa, care să permită circulația liberă a personalului și echipamentelor, așa cum spațiul Schengen existent permite libera circulație a oamenilor. Un memorandum de înțelegere a fost semnat la Bruxelles de către cele trei țări în marja unei reuniuni a miniștrilor europeni ai apărării.
„Avem nevoie de un Schengen militar pentru a muta personalul și materialul militar mai rapid și mai eficient”, a scris pe platforma X ministrul olandez al apărării Kajsa Ollongren, adăugând că „Acest lucru va face Europa mai puternică. Am făcut un pas important: Polonia, Germania și Țările de Jos au semnat o declarație pentru realizarea unui coridor militar.”
”Vorbim despre dezvoltarea mobilității militare la un nou nivel pe drumul către un Schengen militar”, a declarat la rândul său secretarul de stat parlamentar pentru apărare al Germaniei, Siemtje Möller, citat de radioul public polonez.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a precizat că acordul face parte din eforturile de a crea „proceduri simplificate, standardizate și accelerate la nivel european”. Oficialul german a subliniat că Sistemul „ar putea crea un fel de „Schengen militar” analog cu spațiul Schengen, precizând că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei se află în spatele nevoii de sporire a mobilității militare.
Iniţiativa Alianţei a fost numită „Schengenul militar” deoarece ar urma aceleaşi principii ca ale Zonei Schengen pentru că ar permite libera circulaţie, deşi s-ar concentra pe personalul militar şi pe echipamente. Discuţiile despre această iniţiativă au început în urmă cu ceva timp şi este posibil să se concretizeze la summitul NATO din iulie, acest an.
Forţele NATO se confruntă, în acest moment, cu mai multe probleme când vine vorba despre dislocarea trupelor şi echipamentelor militare, de la notificarea în prealabil a livrării de muniţie până la un număr limită al convoaielor militare care pot fi transferate dintr-o ţară în alta.
Amiralul Rob Bauer, şeful comitetului militar al NATO, s-a arătat îngrijorat, într-un interviu acordat The Times, faţă de regulile existente: „Avem prea multe reguli şi prea puţin timp. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ajuns un război de uzură – iar un război de uzură este şi un război de logistică”.