Succese în lupta împotriva ISIS

Statele Unite ale Americii au obținut în ultimul an succese în operațiunile militare care au vizat ISIS. În misiunile de luptă au fost uciși sau capturați sute de membri ai grupării teroriste.

Lupta împotriva grupării Stat Islamic continuă chiar dacă în ultima perioadă acțiunile organizației teroriste nu au furnizat subiecte de primă pagină pentru presa internațională. Cu toate că gruparea extremistă are o capacitate diminuată și milioane de membri s-au întors acasă, ISIS a reușit să continue atacurile deși nu mai deține un teritoriu. La mai bine de trei ani de la înfrângerea sa militară în Irak și Siria, Gruparea Stat Islamic reprezintă o amenințare redusă în acest moment datorită eforturilor colective ale coaliției globale condusă de Statele Unite ale Americii împreună cu partenerii irakieni și sirieni. Dar pericolul ca ISIS să se regrupeze persistă și problemele generate se pot multiplica în orice moment dacă acțiunile organizației teroriste nu sunt contracarate.

În ultimul an, Comandamentul Central al Statelor Unite a efectuat 313 misiuni, ca parte a operațiunii de luptă împotriva Statului Islamic în Irak și Siria. În această campanie un rol important l-au avut dronele – vehicule aeriene fără pilot – și sateliții care au oferit informații importante pentru desfășurarea operațiunilor. Peste 95% dintre misiuni au fost executate în parteneriat fie cu forțele de securitate irakiene, fie cu Forțele Democratice Siriene. Aproximativ 700 de luptători ISIS au fost uciși și alți 374 au fost reținuți, potrivit informațiilor furnizate de Pentagon.

Generalul-maior Matthew McFarlane, șeful Comandamentului Întrunit al Operațiunii Inherent Resolve, a declarat că Armata Irakului continuă își îmbunătățească pregătirea pentru a executa operațiuni independente, construind capacități și competențe, având abilitatea de a conduce misiuni împotriva ISIS.

”Nu numai că forțele americane continuă să execute misiuni unilaterale împotriva ISIS, dar menținem un ritm robust de operațiuni în parteneriat cu luptătorii din Forțele Democratice Siriene, care sunt singurii parteneri credibili, capabili și hotărâți în nord-estul Siriei”, a menționat generalul american citat într-un comunicat de presă al Pentagonului. El a precizat că în custodia Forțelor Democratice Siriene se află în prezent peste 10.000 de deținuți din ISIS.

Doar în Siria sunt aproximativ 30 de închisori pentru teroriștii grupării Stat Islamic. În apropierea acestora locuiesc peste 55.000 de persoane în mare parte femei și copii care au legături cu extremiștii aflați în detenție. Tinerii din aceste tabere sunt vulnerabili la radicalizare și pot fi recrutați de ISIS.

În ciuda tuturor eforturilor coaliției internaționale, numărul extremiștilor ISIS rămâne mare. În Siria și Irak se estimează că sunt în prezent aproximativ 10.000 de luptători ai grupării Stat Islamic.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*