Cei care infrunta ISIS: luptatorii peshmerga

Dezordinea cu care se confrunta Irakul pe palierul politic continua sa contribuie mod decisiv la succesele obtinute de ISIS (Islamic State of Iraq and Siria). Noul premier al Irakului Haider al-Abadi a anuntat astazi oprirea atacurilor aeriene asupra zonelor civile controlate de ISIS, la solicitare litderilor tribali suniti. Intr-un nou efort pentru obtinerea unui consens national si de “incalzire” a relatiilor dintre majoritatea siita la conducere politica in Irak, si triburile sunnite. Continua insa barbariile comise de fundamentalistii autoproclamatului Califat Islamic, cu capital stabilita la Mosul (al doilea oras ca marime din Irak dupa Bagdad). Potrivit unor analize recente, alaturi de fundamentalistii (barbati) lupta alaturi de ISIS si femei, cele mai multe din afara Irakului si Siriei. Conform Terrorism Research and Analysis Consortium (TRAC) aproximativ 15% dintre luptatorii ISIS sunt femei. Posibil 200 de femei din 14 state diferite. Este pentru prima data cand femeile sunt implicate intr-un conflict jihadist. Pana acum femeile aveau un rol de sustinere logistica, in liniile 2 si 3 ale luptelor, in sustinerea familiilor luptatorilor. CNN o da exemplu in acest sens pe Aqsa Mahmood. In trecut o studenta din Glasgow, maritata acum cu un luptator ISIS. Ea si-a parasit familia din Marea Britanie in noiembrie 2013 si a ajuns in Siria avand asupra ei doar o licenta universitara.

In februarie, ISIS a format Al-Khansaa, un batalion de femei cu aproximativ 60 de luptatoare, toate sub varsta de 25 de ani. Acesteaau in present propriul canal media ce include si postari video propagandiste ce promoveaza activitatea “batalionului feminin” al ISIS.

Zona kurda singura regiune sigura

Luptatorii peshmergaNordul Irakului este dominat de populatia kurda. Cu ambitii seculare de infiintare a unui stat independent kurd. Cu dorinta de a duce mai departe imaginea kurdului Saladin (Sallah al Din). Musulman kurd din Tikirt care i-a invins pe cruciati in secolul XII. In acest moment acea regiune (din nordul Irakului) este singura ce poate asigura refugiu pentru toti cei care au fost alungati de barbarii din ISIS. Singura zona de unde se asteapta in acest moment o contraofensiva reala impotriva ISIS.

Din 2003, cand transmiteam din Ankara, Istnabul si Silopi despre deschiderea unui front american in nordul Irakului am tot am amintit de luptatorii peshmerga (in traducere libera “cei care infrunta moartea”). In lipsa unui suport al Turciei, decizie negativa consfintita prin hotararea Parlamentului de la Ankara din februarie 2003, Statele Unite au fost nevoite sa gaseasca o noua solutie militara. Aceasta s-a materializat prin ocuparea unui aeroport din nordul Irakului de catre Brigada 173 Aeropurtata (stationata in Italia). Este singura brigada care nu face parte dintr-o divizie (in cadrul frotelor SUA). Spre deosebire de celelalte forte aeropurtate cunoscute ale SUA (Diviziile 82 si 101). Atunci s-a ales colaborarea cu luptatorii kurzi peshmerga. Am fost pessimist in privinta capacitatii miltare a acestor militii inca de atunci. Pentru ca suportul lor terestru a fost unul simbolic iar actiunile militare erau conduse de instructor americani si de specialisti ai Brigazii 173 care au coordonat permanent tirul asupra tintelor reprezentate de fortele lui Saddam Hussein.

Iata ca acum, tot luptatorii peshmerga reprezinta varful de lance al luptei impotriva ISIS. Sustinuti logistic de statele occidentale, cu support aerian in luptele impotriva barbarilor din ISIS, este pentru prima data cand peshmerga arata ca sunt capabili sa lupte, ca au dedicatie si mai ales sunt patrioti pentru a-si apara teritoriile si familiile. M-au impresionat povestile kurzilor deveniti deja cetateni ai Germaniei, ai Marii Britanii care si-au parasit locurile de munca si familiile din Germania si UK pentru a se alatura (cu fonduri proprii) militiilor peshmerga din Irak. “Ne-am intors pentru ca familiile si prietenii de aici (Kurdistan), populatia kurda – toti au nevoie de sprijinul nostru”. Mai mult “ca voluntari peshmerga ne-am cumparat singuri armele”. Prin actiunile lor, prin dedicatie, luptatorii peshmerga au umilit Armata Nationala a Irakului. O Armata impotenta, corupta, lipsita de spirit combativ, macinata de interese de secta si de regiune. O armata care a beneficiat de un masiv sprijin logistic si de pregatire din partea Coalitiei condusa de SUA, inclusive din partea Armatei Romaniei.

Luptatorii peshmerga au reusit sa impinga inapoi ofensiva ISIS in nordul Irakului. In acest moment fundamentalistii din ISIS fac eforturi pentru a stabili linii mlitare defensive pentru a opri avansarea trupelor pehmerga. Desi sunt musulmani suniti, peshmerga ofera acum refugiu pentru crestinii, siitii si yazidii din zonele ocupate de autoproclamatul Califat Islamic.

Filmari din linia intai (18 septembrie) din nordul Irakului – courtesy of Vice News.

Luptatorii peshmerga au reusit sa recucereasca un baraj important controlat (ocupat) de fundamentalistii din ISIS. Si continua ofensiva dupa ce au stabilit o frontier clara de razboi intre Kurdistan si zonele controlate de ISIS. Un efort militar impotriva ISIS sustinut real doar de pesmerga.

Ultimele informatii oferite de agentiile international de presa arata o implicare majora a statelor occidentale in lupta impotriva ISIS. Statele Unite – ca de obicei – se situeaza in fruntea luptei cu acesti barbari ai secolului XXI.

Din Cairo, secretarul American de stat John Kerry a anuntat astazi un razboi alaturi de Egipt impotriva ISIS, inclusiv sustinerea Fortelor Aeriene ale Egiptului.  Casa Alba declarase deja razboi impotriva jihadistilor Statului Islamic:

Casa Albă a declarat că Statele Unite sunt în ‘război’ contra jihadiştilor Statului Islamic /SI/, o punere la punct după o fluctuaţie semantică asupra strategiei anunţate miercuri de preşedintele Barack Obama.
Secretarul de stat John Kerry, în turneu în Orientul Mijlociu pentru a forma cea mai largă coaliţie posibilă împotriva SI, a părut reticent în a folosi termenul de ‘război’ pentru a califica extinderea operaţiunii militare americane contra Statului Islamic în Irak şi Siria, notează AFP.
‘Statele Unite sunt în război contra SI în acelaşi mod în care ne aflăm în război împotriva Al Qaida şi aliaţilor săi din întreaga lume’, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe Josh Earnest, într-un briefing de presă.
Chiar şi mesajul purtătorului de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, a fost la fel: ‘Suntem în război împotriva SI în acelaşi mod în care ne aflăm în război şi continuăm să fim cu Al Qaida şi aliaţii săi’, a spus el.
Secretarul de stat John Kerry a preferat în ajun să vorbească despre ‘o operaţiune antiteroristă de mare anvergură’, într-un interviu la canalul american CBS.
‘Cuvântul +război+ este o terminologie şi analogie proastă, dar de fapt noi suntem angajaţi într-un efort internaţional de importanţă pentru a opri terorismul’, a declarat el.
Acest război al cuvintelor poate părea inutil când avioanele şi dronele americane au procedat începând cu luna august la peste 160 de lovituri în Irak, mai notează France Presse.
Dar acesta este un semn că administraţia rămâne foarte prudentă în faţa unei opinii obosite de ani de luptă împotriva islamiştilor din Irak şi Afganistan.
Washingtonul a repetat de asemenea vineri că o coordonare între regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi Statele Unite împotriva SI iese din discuţie.
‘Ei au creat acest vid de securitate. Nu vom lucra cu ei’, a declarat Marie Harf, purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat.
Un răspuns dat unei responsabile siriene ce a pledat mai devreme, în aceeaşi zi, pentru includerea Damascului în coaliţia internaţională.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress