Jihadistii ISIS: „loviturile aeriene nu ne afecteaza!”.

Statele Unite au intensificat loviturile aeriene asupra jihadistilor din autoproclamatul Califat Islamic (SI sau ISIS – Statul Islamic din Irak si Siria), alaturi de Franta si Marea Britanie. Jihadistii sustin insa ca tintele lovite nu ii afecteaza pentru ca au anticipat fiecare raid aerian si au luat in considerarea mutarea in zone necunoscute, inclusiv in regiuni populate unde nu pot fi executate lovituri aeriene. Intr-un interviu acordat CNN, un luptator sirian al ISIS, sub pseudonimul de Abu Talha, a declarat ca jihadistii asteptau aceste atacuri. „Eram pregatiti pentru aceste atacuri) de ceva vreme” – declara Abu Talha. „Stiam ca bazele noastre sunt cunoscute pentru ca ne supravegheau cu radare speciale si prin satelit, asa ca aveam pregatite locatii secundare (de bakup)”. Referindu-se la distrugerea unor rafinarii de petrol controlate de ISIS, Abu Talha a spus ca ISIS are si alte venituri, separate de cele aduse de petrol iar finantele jihadistilor nu vor fi afectate de aceste pierderi. „Ei ( SUA – n.n.) cred ca au toate informatiile. Dar, multumita lui Allah, ei nu stiu nimic. Si cu ajutorul lui Allah ii vom infrange pe infideli”. Abu Talha sustine ca s-a aflat printre luptatorii ISIS care au ocupat orasul Mosul in iunie, al doilea oras ca marime din Irak.
ISIS avanseaza insa rapid chiar spre granita Turciei. Un Stat NATO! Si orice atac impotriva unui stat NATO va duce la activarea artocolului 5 din Tratatul NATO. Jihadistii sunt foarte aproape de granita rosie care va provoca nu doar reactia uneia dintre cele mai puternice armate din Europa dar si reactia Aliantei Nord Atlantice. Apropierea de frontiera Turciei reprezinta cea mai mare aroganta a ISIS: nu le pasa de nimic. Nici macar de puternica Armata a Turciei, nici de NATO. In acest moment, ISIS lupta pentru ocuparea orasului sirian Kobani, foarte aproape de granita Turciei. In aceasta seara ISIS a ajuns la 3 kilometri de estul localitatii Kobani. Daca va fi ocupat acest oras, ISIS va avea granita cu Turcia.


Intre timp continua luptele terestre intre militiile peshmerga (armata kurda) si jihadisti. La un nivel de „linia intai”, kurzii par sa fi impus o linie de aparare, au respins elementele militare inaintate ale ISIS dar este doar o situatie de moment. Pe de alta parte, Statele Unite nu au o strategie unificata de actiune atat alaturi de kurzii peshmerga cat si cu armata regulata a lui Bashar al Assad. Desi nu se recunoaste oficial, exista in teren, in acest moment, o colaborare militara, o coordonare intre regimul de la Damasc si loviturile aeriene executate in nordul si estul Siriei.

Benjamin Netanyahu: un Iran cu arme nucleare reprezinta o amenintare mai mare ca ISIS

Intr-un discurs sustinut astazi la Natiunile Unite, premierul Israelului Benjamin Netanyahu declara ca posibilitatea ca Iranul sa detina arme nucleare reprezinta o amenintare cu mult mai mare decat cea pe care o vedem acum in nordul Irakului si al Siriei, prin actiunile ISIS. Cu siguranta ca ISIS trebuie distrus dar a-i infrange pe jihadisti si a accepta in continuare ca Iranul are capacitati nucleare inseamna ca vom castiga o lupta dar vom pierde razboiul – declara azi Benjamin Netanyahu. „Capacitatile nucleare ale Iranului trebuie eliminate in totalitate”, a mai declarat premierul israelian.

Implicarea tarilor arabe

Iordania a confirmat că participă cu mai multe avioane la bombardamentele împotriva jihadiştilor în nordul Siriei, dar nu a oferit detalii despre obiectivele sale. Emiratele Arabe Unite şi Bahreinul au mobilizat şi ele câteva avioane pentru raidurile coaliţiei conduse de SUA, dar la fel fără să ofere detalii, iar cel mai puternic dintre aliaţii Statelor Unite, respectiv Arabia Saudită, s-a limitat să recunoască oficial ‘cooperarea’ sa de natură militară. În ce priveşte Qatarul, acesta vorbeşte despre ‘suportul logistic’ pe care-l acordă operaţiunii.
Toate cele cinci ţări au motive politice serioase de a fi alături de Statele Unite. Astfel, Arabia Saudită, cel mai important producător de petrol la nivel mondial, are nevoie să-şi menţină relaţia economică privilegiată cu Washingtonul. Qatarul, o altă monarhie petrolieră, a devenit, în pofida teritoriului său restrâns, un colos economic cu veleităţi de mare putere.
Publicatia spaniola ABC vorbeste insa despre un posibil joc dublu pe care l-ar practica aceste state arabe, a căror contribuţie militară este plină de ambiguităţi.
Dar fiecare dintre aceste două ţări sunt adesea suspectate că protejează şi finanţează grupările islamiste radicale. Cu numai câteva săptămâni în urmă, guvernul irakian a acuzat Arabia Saudită că ar fi de fapt creatoarea SI şi a făcut-o responsabilă de atrocităţile comise de jihadişti, iar ministrul german însărcinat cu ajutorul pentru dezvoltare, Gerd Muller, a acuzat direct Qatarul că finanţează şi înarmează jihadiştii.
În articolul publicat de cotidianul spaniol sunt enunţate şi raţiunile ce leagă regimurile saudit şi qatarez de jihadişti. În cazul Arabiei Saudite acestea sunt de natură ideologică şi de simplă supravieţuire. Actuala dinastie de la Riad are la bază un pact între familia regală Al-Saud şi secta radicală wahabită. Conform înţelegerii, monarhia saudită s-a angajat să apere concepţiile riguroase şi fundamentaliste ale clerului wahabit, ceea ce, teoretic, implică şi jihadul (războiul sfânt), wahabiţii acceptând în schimb legitimitatea familiei Al-Saud şi a celor 7.000 de prinţi care ocupă principalele posturi administrative ale ţării.
Mai complex este însă cazul Qatarului, care mizează pe două cărţi pentru a-şi susţine aspiraţiile de mare putere. Prima este implementarea capitalismului occidental, iar cea de-a două sprijinirea mişcărilor jihadiste regionale, precum cele din Irak şi Siria, şi mai recent a celor din Libia. Serviciile secrete occidentale au obţinut de altfel informaţii despre transporturi de armament pentru miliţiile islamiste ce controlează în prezent capitala Tripoli.
Cât despre ceilalţi aliaţi arabi ai SUA, se pare că ei acţionează doar pentru a respecta spiritul acestei alianţe. Bahreinul găzduieşte Flota a Cincea americană, dar este totodată un vasal fidel al Arabiei Saudite. În timpul Primăverii Arabe, numai ajutorul venit de la Riad a salvat regimul sunnit de la Manama confruntat atunci cu revolta majorităţii şiite. În ce priveşte Iordania, unde numeroase grupări se împotrivesc relaţiilor excelente cu Occidentul, regele Abdallah nu pierde nicio ocazie de a se apropia de Washington.

Noi victorii ISIS: 67 de sate in doua saptamani

Militant Islamist fighters take part in a military parade along the streets of Syria's northern Raqqa provinceJihadişti ai grupării Statul Islamic (SI) se aflau luni la doar 5 kilometri de oraşul sirian kurd Ayn Al-Arab, la frontiera cu Turcia, ‘la cea mai apropiată distanţă’ de la începutul ofensivei jihadiste lansate în urmă cu două săptămâni, raportează Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), citat de AFP.
‘Ei (jihadiştii) se află la 5 kilometri sud şi sud-est de Kobane (denumirea kurdă a oraşului Ayn Al-Arab), aceasta fiind cea mai apropiată distanţă atinsă de SI’, a declarat Rami Abdel Rahmane, directorul OSDH, precizând că rachetele SIA au atins pentru prima dată centrul celui de-al treilea oraş kurd ca mărime din Siria.
‘Cel puţin 16 rachete au căzut pentru prima dată în centrul oraşului, provocând decesul unei persoane şi rănirea mai multor oameni. Acesta este cel mai violent bombardament asupra oraşului’, a subliniat Rami Abdel Rahmane.
Directorul ODSH a precizat că rachete s-au abătut şi asupra frontierei cu Turcia, adică la nord de Ayn Al-Arab.
Înaintarea SI intervine în pofida atacurilor coaliţiei organizate de Washington în Siria şi în afara acestei ţări împotriva poziţiilor grupării extremiste. Statul Islamic, care seamănă teroare în teritoriile pe care le controlează în Irak şi Siria, a lansat o ofensivă majoră în împrejurimile Ayn Al-Arab, cucerind cel puţin 67 de sate în două săptămâni.
Gruparea SI doreşte să cucerească Ayn Al-Arab şi să asigure o continuitate teritorială asupra unei vaste porţiuni a frontierei dintre Turcia şi Siria.

Guvernul Turc doreste sa intervina in Siria

Peshmerga in IrakGuvernul turc urmează să prezinte parlamentului, cel mai târziu marţi, un proiect de rezoluţie care autorizează folosirea forţei în Siria ceea ce va permite Turciei să se alăture coaliţiei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), informează AFP.
‘Propunerile urmează să fie trimise (în parlament) mâine (marţi)’, a declarat preşedintele parlamentului, Cemil Cicek, citat de canalul de ştiri NTV.
Premierul turc Ahmet Davutoglu a declarat duminică că aceste texte ar putea fi transmise încă de luni parlamentarilor, pentru o dezbatere în şedinţă plenară programată pentru joi.
Prima dintre aceste rezoluţii ar urma să reînnoiască pentru un an unda verde acordată de parlament forţelor armate turce pentru a interveni în Irak. Acest text i-a permis anterior Turciei să lanseze lovituri împotriva bazelor rebelilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) aflaţi în Munţii Kandil, în nordul extrem al Irakului.
Cea de-a doua propunere ar urma să dea undă verde operaţiunilor militare turce pe teritoriul sirian.
După un refuz ferm, Turcia pare acum gata să participe la intervenţia militară lansată de coaliţia condusă de Statele Unite împotriva luptătorilor suniţi radicali ai Statului Islamic, acuzaţi de numeroase abuzuri şi crime sângeroase în Irak şi Siria.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress