Turcia intra in razboi cu ISIS

Fortele terestre ale Turciei au ocupat pozitii de-a lungul granitei cu Siria in asteptarea comenzii pentru a intereveni impotriva fundamentalistilor. Parlamentul de la Ankara a votat interventia in aceasta seara… O motiune adoptata cu o majoritate absoluta (298 voturi pentru 98 impotriva). Aprobare care ii va da mandat Guvernului Turciei pentru angajarea militara impotriva ISIS; daca este necesar inclusiv cu implicare terestra. In urma acestei aprobari data de Marea Adunare Nationala a Turciei (Türkiye Büyük Millet Meclisi) intreaga situatie in regiune se va modifica. Pentru ca Turcia este „jucatorul” care poate decide rezultatul jocului coalitiei care actioneaza impotriva ISIS. Important este insa ca fundamentalistii au ajuns la doar cativa kilometri de granita (Siriei) cu Turcia si provocarea este enorma pentru una dintre cele mai prgatite, echipate si determinate armate din NATO. Mai mult decat atat, o interventie a Armatei Turciei in Siria si – eventual – in nordul Irakului se suprapune peste doctrina militara a acestei tari pe palierul subminarii evolutiei pentru un stat al kurzilor. Si, nu in ultimul rand, curentul neo-otoman este sustinut de multi dintre generalii turci. Iar in Turcia, cu toate eforturile lui Erdogan, aramata are in continuare un cuvant greu de spus.
forte speciale turcePe de alta parte, dupa ce a revenit de la Adunarea Generala a Natiunilor Unite, presedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a vorbit despre o asa numita zona speciala” in nordul Siriei si al Irakului”. Care ar urma sa asigure o zona tampon pentru a mentine razboiul cu ISIS departe de granitele Turciei.
Dintr-o perspectiva strategica, Turcia poate reprezenta singura solutie de interventie militara terestra, cu o armata bine echipata, cu soldati profesionisti. Dar, in acelasi timp, conflictul secular intre Turcia si kurzi poate modifica raportul conflictual in regiunile din nordul Siriei si Irakului.

Mormantul lui Suleyman Shah

Suleyman ShahAminteam de neo-otomanism… Putini stiu ca Turcia are deja o misiune militara pe teritoriul Siriei. Este vorba de mormantul lui Suleyman Shah, fiul lui Kutalmish si tatal lui Ertuğrul cel care a fost, la randul sau, tatal lui Osman, fondatorul Imperiului Otoman. Legenda spune ca Suleyman Shah a pornit curgerea raului Eufrat pe teritoriul Siriei. In acest moment, mormantul otoman, atribuit lui Suleyman Shah, situat pe teritoriul Siriei (o mica peninsula pe Eufrat) apartine Turciei. Potrivit Articolului 9 din Tratatul de la Ankara (1921) semnat de Franta si Turcia, o zona de 8.000 de metri patrati ce include mormantul a ramas teritoriul Turciei, o enclava turceasca pe teritoriul Siriei.
Acest mic teritoriu reprezinta mai mult decat ne putem imagina pentru Turcia si pentru Armata Turciei.
In acest moment exista deja informatii ca mormantul lui Suleyman Shah ar putea fi atatcat de fundamentalisti in situatia in care Turcia va lansa o operatiune de amploare impotriva ISIS. Pare incredibil dar acest simbol otoman valoareaza foarte mult pentru Turcia si mai ales pentru liderii militari ai acestei tari. ISIS joaca o carte dura intr-o manevra greu de acceptat pentru Ankara. Sunt doua nume care pentru turci reprezinta valori pe care noi le putem intelege cu greu: Mustafa Kemal Ataturk si Osman. Si daca cineva vrea sa ii „zgandareasca” rau pe turci ataca aceste doua valori.

Paralela de 36 de grade ramane o tinta permanenta pentru Armata Turciei, la sud de granitele sale cu Siria si Irak. Iar liderii militari turci si-au dorit permanent in ultimele decade realizarea unei zone-tampon la sud de Turcia pana la aceasta delimitare geografica. Toate fortele speciale ale Armatei Turciei au avut cel putin „un sezon” de pregatitre aplicata in aceasta regiune.

Armata Turciei in NATO

Ca efective: Turcia esta a doua armata din NATO! Ca dotare se afla pe locul 5.

Am avut ocazia sa cunosc pe teren militari din mai multe armate. Si vorbesc aici de misiuni in Kosovo, Afganistan si Irak. De la Delta Forces, rangeri, luptatori gurka, forte speciale australiene, arditri italieni, forte speciale germane. Armata Turciei este insa impresionanta. Ca dotare, ca pregatire, ca disciplina, ca forta activa si operativa. Este o armata de secol XXI pe care este greu sa o percepem noi romanii ca armata prietena si aliata (istoria inca ne apasa). Va spun insa sincer, in orice razboi mi-as dori alaturi de Armata Romaniei sa fie mai degraba Armata Turciei decat alte armate din alte regiuni sau de peste mari si tari. Pentru ca este mai aproape, mai profesionista, mai dedicata si aplicata, cu o „aroganta” pozitiva, mult mai aproape de psihologia romanilor. Iar traditia si istoria Armatei Turciei nu poate fi comparate in Europa decat cu cateva armate.

Bravo Turcia pentru decizia luata de a lupta impotriva fundamentalistilor!

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress