ActualitateAnalizeArmată

ISIS: califatul barbarilor jihadisti

Cand auzi de califat te gandesti la Harun Al-Rashid, la Bagdadul celor 1001 de nopti. Era un calif intelept cu puteri depline inclusiv asupra Seherezadei. Ultimul califat din istoria contemporana este cel otoman. Distrus, intors pe dos si “recalibrat” spre viitorul Turciei de Mustafa Kemal Ataturk. Cel care, in 1926, printr-un tratat special de la Lausanne, punea bazele Turciei moderne, cea pe care o vedem acum sub Recep Tayyp Erdogan, acest nou presedinte – probabil unul dintre cei mai charismatici lideri ai Turciei din istoria contemporana a acestei tari. Ultimul califat (otoman) a fost ablolit in 1924…

Va intrebati probabil: ce doresc sa spun sub un titlu ce ne conduce pe toti spre o prapastie regionala? Califatul este califat… Turcia ramane Turcia!

Actualul califat proclamat de ISIS (Islamic State of Iraq and Syria) nu are legatura nici cu Harun al Rashid si nici cu ultimul califat recunoscut de istorie (http://ro.wikipedia.org/wiki/Califat). Este de fapt o pelagra, o ciuma a istoriei contemporane. Pe care atat Europa cat si SUA l-au recunoscut (mult prea) tarziu ca amenintare pentru mapamond. Doar dupa ce acesti jihadisti (numiti asa ca termen general acceptat) au ocupat orasul Mosul (al doilea ca marime din Irak dupa Bagdad), acesti fanatici au fost luati in considerare in arena internationala. Iar decapitarea jurnalistului american James Foley pare sa fi instigat la interventie si a starnit reactie in lumea occidentala, i-a „starnit” pe cei care ar trebui sa apere valorile general acceptate pentru a trai pe aceasta planeta. De fapt niste bestii care din pacate au reusit sa isi construiasca o armata echipata cu masini de lupta capturate cu usurinta din Siria si Irak. O armata care, din pacate, are si o sustinere financiara permanenta: petrolul din zonele Mosul si Kirkuk. Zona unde ISIS se lupta in prezent cu peshmerga („cei care infrunta moartea”).

ISIS: 80.000 barili petrol/zi

Greu de inteles dar acesti jihadisti au in spate un management eficient. Au ocupat cele mai importante zone petrolifere din nordul Irakului (Mosul, Kirkuk). Si au reusit, in foarte scurt timp, sa puna la punct un mecanism economico-finaciar ce asigura un venit permanent substantial. Au intervenit pe piata petrolului cu preturi de dumping si reusesc sa vanda zilnic enorm. Potrivit unei analize CNN in acest ritm ISIS va obtine un venit anual de aproximativ aproape 1 miliarde de dolari. Intr-o zona dominata de diviziuni sectariene: triburi sunite si siite, crestini, kurzi, minoritati religioase.

Populatii si triburi IrakAcest venit constant reprezinta principala diferenta (de sustinere financiara) intre Al Qaeda si ISIS. Cu acesti bani ISIS isi poate recruta luptatori de oriunde de pe glob. Cu bani poate cumpara inclusiv mercenari din lumea occidentala: cei mai buni militari, cei mai bine pregatiti. Cei mai buni instructori pentru miile de jihadisti. O armata estimata in acest moment la 15.000 de luptatori… O fi o cifra probabil exagerata. Dar chiar si 7000 de militii reprezinta o cifra impresionanta. Intr-o regiune de necontrolat care a devenit deja un „rai al terorismului”.

In contextul informatiilor prezentate lipseste doar un element pentru a „inchide” managementul economic al resurselor petroliere: beneficiarul.

La un pret de dumping de 26$/baril Turcia consuma si cumpara aproape toata productia de petrol controlata de ISIS. CNN sustine asta in mod public si sunt sigur ca nu o face fara surse si informatii. Adaug inca un element: multi luptatori ISIS raniti in confruntari sunt tratati in spitale din Turcia.

Bref: Turcia are o probelma de abordare a situatiei din Irak si Siria in raport cu aliatii din NATO. Este vorba (potrivit CNN) de sprijinul pe care il acorda pe de o parte financiar (cumparand petrol de la ISIS) si de tranzit al luptatorilor fundamentalisti islamici pe teritorul Turciei (prin zona cunoscuta de istoricii romani ca Antiohia). Un fost califat ce sustine un autoproclamat califat. Cu siguranta si cu interese pentru a slabi forta militara a Kurdistanului.

Siria: Bashar al Assad dispus sa coopereze cu SUA

Regimul sirian a anuntat astazi ca accepta sprijinul Statelor Unite si al altor forte ce actioneaza sub umbrela ONU pentru a lupta impotriva terorismului reprezentat de ISIS. Comentariile au fost facute astazi de ministrul sirian de externe Walid Moallem dupa ce jihadistii au ocupat o baza aeriana siriana (Baza Fortelor aeriene de la Al-Tabqa). Seful diplomatiei siriene a avertizat insa ca orice actiune militara aeriana pe teritoriul Siriei trebuie facuta cu acceptul Damascului (CNN – http://edition.cnn.com/2014/08/25/world/meast/syria-isis/index.html?hpt=hp_t1)

Peste 500 de soldaţi sirieni şi jihadişti ai Statului Islamic (ISIS) au fost ucişi pana acum în luptele la aeroportul militar Tabqa din provincia de nord Raqa, cucerită de insurgenţi duminică, a anunţat o ONG siriana.

ISIS lupte in IRAK‘170 de soldaţi sirieni, inclusiv ofiţeri şi subofiţeri, au fost ucişi duminică în ofensiva ce a permis jihadiştilor Statului Islamic să ocupe aeroportul Tabqa’, a declarat într-un email trimis AFP Observatorul sirian pentru drepturile omului, care a raportat deja 25 de soldaţi ucişi în lupte.
Printre jihadişti, 346 au murit de marţi seară, ridicând la 541 bilanţul total al morţilor în şase zile, potrivit OSDH.
Potrivit acestei ONG ce se bazează pe o reţea largă de surse civile, medicale şi militare şi care citează informaţii neconfirmate, combatanţii Statului Islamic au procedat la execuţii după ce au ocupat aeroportul Tabqa.
Acest aeroport a fost ultimul bastion al regimului în provincia Raqa, controlată acum în totalitate de ISIS.
În iulie şi la începutul lunii august, grupul a izgonit armata din două baze importante din Raqa, Baza 93 şi Divizia 17, după ce a ucis mai mult de o sută de soldaţi sirieni. Parte dintre acestia au fost decapitati si capetele lor infipte intr-un gard din apropierea bazei 93.

Califatul jihadistilor: ISIS

Ceva incredibil se intampla in Levant… In Orientul Apropiat.  Ceva de neinchipuit pentru orice om din oicumena europeana, din SUA, de oriunde de pe planeta. Crestinii sunt crucificati, arabii siiti sunt decapitati, yazidii sunt ucisi si sotiile lor sunt luate sclave, jurnalistii sunt decapitati. Secolul XIII in secolul XXI sau cum se poate ca barbaria si barbarii sa aiba un stat autoproclamat.

Pozitii USImpotriva acestei „feude islamice” SUA incearca sa utilizeze cele mai noi tehnici si masini militare ale secolului XXI. Din pacate prea tarziu, din nefericire este doar ca apa sfintita care nu face nici bine si nici rau peste o rana deschisa in 2003 si infectata acum de jihadisti. „Never say never” s-a declarat astazi in Congresul SUA – cu referire la declaratiile permanente ale lui Obama refeirotare la o posibila interventie cu trupe in acea zona. Republicanii fac presiuni pentru o interventie terestra in timp ce democratii sustin un presedinte care a castigat premiul Nobel pentru pace. Ideea este insa ca trebuie actionat repede si eficient. Pentru ca sunt ucisi cu barbarie sute de oameni, alte sute de mii sunt alungate dintr-o zona in care au trait de sute de ani sau chiar de milenii. Mai mult decat atat, potrivit Reuters, SUA sunt interesate sa distruga (cu propriile cheltuieli militare) masinile de lupta, tehnica militara ce a ajuns in posesia ISIS (HUMVEE, M1 Abrams, MRAP, Howitzer). Separat de lupta impotriva ISIS, SUA depun un efort constant pentru a „anula”, pentru a distruge armamentul american ajuns in posesia jihadistilor.

Yazidii sustin ca li s-au solicitat 3 lucruri: sa treaca la islam, sa li se taie capul sau sa isi cedeze sotiile in sclavie:

Pentru a nu fi ucisi, tinerii din comunitatea yazidii se inroleaza in armata ISIS:

Vice News, intr-o maniera jurnalistica speciala, aduce in atentie un fenomen: indoctrinarea tinerilor impotriva Europei. Unul dintre reprezentantii ISIS (sosit din Belgia) ii indoctrineaza pe tinerii din grup. Ceva de neinteles pentru cei neintelesi… Cu o promovare activa in randul arabilor din zonele ocupate. Nazistii ar fi gelosi pe ceea ce se intampla cu ISIS!

Calif si lider ISIS: nepotul lui Sadam Hussein

Dupa invazia SUA in Irak din 2003, Abu Bakr al-Baghdadi a infiintat un grup militant jihadist Jamaat Jaysh Ahl al-Sunnah wa-l-Jamaah (JJASJ) in cadrul caruia a avut functia de lider al comitetului sharia. In 2006 a devenit administrator general al comitetului sharia al Statului Islamic din Irak.

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, al Baghdadi a fost detinut la Camp Bucca in perioada februarie-decembrie 2004.

Ca o paranteza: din 2007 (si pana in 2009) la Camp Bucca (sudul extrem al Irakului), intr-un penitenciar mai putin cunoscut si destul de izolat, langa Umm Qasr (sud de Basra), a actionat si o echipa medicala romaneasca (9 asistenti medicali militari si un medic militar).

Din acest penitenciar, al-Baghdadi, cel care se recomanda ca urmas al lui Hussein (Sadam), a fost eliberat neconditionat de catre o comisie speciala in 2009. A primit si avizul colonelului American Kenneth King, fost commandant al campului miltar de detentie Camp Bucca.

Ca urmas al lui Saddam Hussein (fiul fetei lui Sadam Hussein), al-Baghdadi si-a propus printre principalele tinte orasul Tikrit. Localitatea natala a lui Saddam Hussein dar si a charismaticului lider militar arab (din timpul cruciadelor) Salladin (Sallah al Din).

1 Comment
  1. Reply
    Jack august 30, 2014 at 6:28 am

    In o lume a progresului tehnologic accelerat omenirea a ramas in urma cu dezvoltarea coonstiintei si a tot cea ce este corect si moral. Este greu de digerat ceea ce se intampla la nivel global acum. Totul este o lupta ptr energie fara a respecta nimic si pe nimeni. Chiar si cele mai mari puteri economice fac orice ptr a obtine energia (aici ma refer la petrol sau orice fel de sursa de energie). Din pacate ISIS foloseste sursa deenergie in folosul lor obscur si arhaic. Daca vor continua lucrurile in aceasta directie vom asista la o nou ev mediu.

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress