Alunecoasa Britanie

Marea Britanie isi ridica gradul de alerta… Bun, e o decizie interna. Bazata pe anumite informatii. Spune premierul UK David Cameron: aproximativ 500 de cetateni britanici lupta in prezent cu jihadistii, fac acum parte din armata ISIS (Islamic State of Irak & Siria). Marea Britanie este acum la un nivel aproape maxim de amenintare terorista. Amenintare reprezentata – spun eu – in primul rand de proprii cetateni.
Intre timp, colegii de la CNN arata noi executii brutale ale fanaticilor din ISIS. Cel putin 250 de militari din armata siriana (loiali lui Bashar Al-Assad) au fost executati fara mila in ultimele doua zile. Imi aduc aminte de trupele rusesti, in al doilea razboi mondial, care nu mai aveau optiunea de a se preda nazistilor. Pentru ca ar fi fost executate fara explicatii. In mod similar, trupele rusesti executau pe loc militarii Wermachtului dar mai ales pe cei din SS. Niste barbari care nu au reguli, care nu au principii, care nu au nimic. Era insa secolul XX. Noi vorbim, cand amintim de ISIS, de secolul XII.
In aceste conditii Marea Britanie vine si ridica gradul de alerta nationala. Dar nu face absolut nimic pentru a lupta, acolo, departe de oicumena europeana, cu armatele de teroristi. Acolo unde, alaturi de trupele din SUA, Marea Britanie a avut in Irak singurele „battlegroup-uri”, singurele unitati de interventie si de lupta directa in perioada celui de-al doilea razboi din Irak. Au scormonit, au arestat, au ucis, au diseminat alaturi de alte trupe neintelegerile dinte suniti si siiti, au avut singura posibilitate de a interveni cu forte speciale in Irak in perioada prezentei Coalitiei in aceasta tara (2003-2009). Au fost aproape la fel de urati ca americanii… In timp ce trupele romanesti au fost printre cele mai apreciate si iubite de localnicii irakieni peste tot, in toate zonele in care au actionat militarii romani.
AlunecosulImi aduc aminte de o problema de imagine intampinata de militarii romani in Irak. Sunt sigur ca multi dintre ei isi aduc aminte (si cei care doresc sa ma contrazica o pot face – stiu ca multi militari ma citesc): uniformele noastre de desert sunt identice cu cele ale britanicilor. Deseori din acest motiv eram confundati mai ales de la distanta cu trupele britanice. care, spre deosebire de militarii romani, nu erau „iubite” peste tot. Am avut de suportat, in Irak, si aceasta confuzie… Acum, desi am purtat aceeasi uniforma in linia intai, Marea Britanie are ceva impotriva romanilor care ii traverseaza granita.
Tot un battlegoup britanic era pregatit sa intevina pentru eliberarea celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak. Cu baza la Basra, acest battlegroup era singurul in masura sa conduca actiuni directe de lupta pentru recuperarea celor trei. Cu toate ca Romania avea un detasament special, trupele din tara noastra nu aveau „mandat”. Au oferit insa „specialistii” romani toate informatiile necesare pentru recuperarea celor trei. Spre lauda Romaniei eliberarea celor 3 a fost facuta cu implicarea directa a Directiei de Informatii Militare si cu sprijinul fortelor speciale SUA. Unde a fost grupul de lupta britanic?

ISIS vs Al Qaeda? Cred ca ISIS este in prezent o amenintare cu mult mai mare. Siria este de fapt actuala capitala Al Qaeda. Iar ISIS este de fapt o amenintare mult mai mare. Unde au ajuns armele pentru sustinerea opozitiei militare la adresa lui Bashar al Assad?

Mai mult decat atat… David Cameron recunoaste ca 500 de cetateni britanici lupta alaturi de militiile ISIS. Nu a dat insa informatii despre fosti militari britanici care s-au alaturat teroristilor. Nu a spus cati mercenari britanici nemultumuti de tratamentul din propria tara au fost cumparati ca instructori mlitari pentru enorma armata ISIS. In schimb, Marea Britanie duce campanii impotriva romanilor care ajung in UK pentru a munci. Si nu pentru a pune in pericol securitatea nationala a Imperiului. 3 milioane de musulmani versus cateva sute sau mii de romani. Sute de musulmani care acum le ameninta securitatea nationala. Si foarte multi romani care si-au dat viata pentru securitate Europei si implicit a pretiosului Regat.
In loc sa controleze migratia romaneasca nu era mai bine ca UK sa isi supravegheze proprii cetateni de etnie araba care acum reprezinta o amenintare nu doar pentru Marea britanie ci si pentru intreaga lume?
Nu este oare un esec pentru Marea Britanie, stat NATO, sa recunoasca ABIA ACUM ca 500 de britanici sunt teroristi in Irak si Siria? Cu alte cuvinte Marea Britanie a furnizat luptatori pentru ISIS, persoane instruite intelectual pe banii Givernului Britanic, militari care au luptat in Armata Regala.
Si pe cine ne bazam acum? Pe kurzi? Pe luptatorii peshmerga („cei care confrunta moartea”)? Cei care au fost aproape de neutilizat fara sprijin militar american in 2003? Cei care de fapt reprezinta principala amenintare armata la adresa Turciei, aliat NATO? Doctrina militara a Turciei pune accent pe amenintarea reprezentata de Kurdistan. Mai mult decat atat, in mod separat de actiunile NATO, Turcia si-a permis in ultima perioada sa sustina economic ISIS. De ce? Pentru interese economice (dorinta de a cumpara petrol la pret de dumping pentru o industrie si o piata economica in ascensiune) dar si pentru a slabi tabara adversa reprezentata de militiile kurde (peshmerga). Forte militare alimentate in prezent de SUA si de aliatii occidentali.
Nu intelegem ca ceea ce se intampla in acea regiune este greu de inteles pentru mentalitatea occidentala. SUA nu vor discerne vreodata, nu vor decodifica cutumele si obiceiurile levantine, bizantine si otomane! Singurii doi aliati NATO care pot traduce aceste valori de cultura, obiceiuri si implicari militare sunt: Romania si Turcia! Poate britanicii cu spirtiul lor colonial, cu doctrina lor de colonizare, pot intepreta corect ceea ce se intampla acum in Levant.
Separat de ISIS, credeti ca ultimele actiuni ale acestor teroristi nu au legatura cu operatiile Rusiei din Ucraina. Ca deschiderea unui nou front in Ucraina nu este distrasa, ca atentie, cu ceea ce se intampla in Irak si Siria?
Si totul a pornit de la un terorist cu accent britanic, un barbar care l-a ucis pe colegul meu de breasala James Foley.
In mod regretabil, presedintele SUA Barack Obama declara ca nu are o solutie pentru ceea ce se intampla in Irak si in Siria. Doar… a castigat Premiul Nobel pentru Pace. Marea Britanie ridica gradul de alerta… Dar nu face nimic operational si efectiv pentru a elimina ISIS.
Pare departe amenintarea ISIS. Dar de fapt este extrem de aproape. Si nu imi doresc sa o simtim intre noi: pe strada, in piete, in locuri aglomerate. Deja au locatii la malul Marii Meditarene. Au aeroporturi… Au rachete cu raza mare de actiune. Si, spre deosebire de Al Qaeda, au o sursa de venit permanenta.
Cred ca UK trebuia de fapt sa isi gaseasca un nou Plantagenet ca Richard Inima de Leu pe care sa il trimita in cruciada. Pentru ca ISIS este de fapt secol XII. Dar actioneaza cu masinile de lupta, cu armata sa de barbari, cu armele si cu sofisticarea informationala a secolului XXI.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress