Aeronave AWACS ajung în România

Aeronave AWACS (Airborne Warning and Control System) din cadrul Forței Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie și Control (NATO Airborne Early Warning & Control Force – NAEW&C) cu baza permanentă la Geilenkirchen, Germania, vor ateriza marți, 17 ianuarie, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianței în regiunea Mării Negre.

3 aeronave AWACS vor fi desfășurate la Baza Aeriană Otopeni împreună cu un detașament format din 180 de militari și piloți NATO. Misiunea este programată să dureze mai multe săptămâni. Important de precizat: aceste aeronave nu poartă niciun fel de arme, sunt avioane Boeing 707 dotate cu aparatură electronică de supraveghere a spectrului radio și spațiului aerian.
AWACS are o rază de cercetare de 400 de kilometri, 360 de grade, când aeronava se află la mare altitudine. Dacă simultan execută misiuni mai multe avioane suprafața supravegheată este mai mare. Aeronavele pot zbura timp de 10 ore, perioadă care poate fi prelungită prin realimentarea în aer. O fotografie radar realizată de AWACS poate fi distribuită instantaneu avioanelor de luptă sau altor unități militare.

Avioanele care vor ajunge în România fac parte din flota dedicată a NATO formată din 14 aeronave de supraveghere AWACS. Acestea au baza tehnică și logistică la Trapani, în Italia, și o parte din avioane sunt staționate, de obicei, la Geilenkirchen, în Germania, unde se află principala bază operativă a aeronavelor.

Ca răspuns la agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina, NATO și-a sporit prezența aeriană pe flancul estic al Alianței cu avioane de luptă suplimentare, aeronave de supraveghere și avioane cisternă. Din februarie 2022, aeronavele AWACS au efectuat patrule periodice în estul Europei și în regiunea Mării Baltice pentru a identifica avioanele rusești din aropierea granițelor NATO.

Misiunea AWACS din România este precizată clar într-un comunicat NATO: aceste aeronave vor sprijini prezența consolidată a Alianței în regiune și vor monitoriza activitatea militară rusă.
Într-un răspuns pe care l-am primit de la Donny Demmers, ofiter de presă la Baza Aeriană Geilenkirchen din Germania, se precizează că până acum aeronavele AWACS au efectuat zboruri și în spațiul aerian al României iar misiunile de supraveghere au fost intensificate după 24 februarie 2022, inclusiv cu obținerea de date din spectrul electromagnetic cu scopul de a spori capacitățile de avertizare ale NATO.

Aeronavele AWACS care vor fi staționate în România își vor începe zborurile de recunoaștere în zilele următoare, exclusiv în spațiul aerian al Alianței.

Foto copertă: awacs.nato.int/organisation/forward-operating-bases–location/fob-trapani

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*