Luptele continuă să fie dure în Ucraina

În estul Ucrainei se duc cele mai intense lupte, cu numeroase victime de ambele tabere. Populația civilă a părăsit zonele în care au loc confruntările. În paralel Rusia a continuat să atace cu rachete localitățile și infrastructura critică din Ucraina.

Luptele din jurul sectorului Bahmut și de la Soledar din regiunea Donețk au devastat pământul cu zeci de mii de proiectile de artilerie care au explodat în întreaga zonă. În timp ce liniile de luptă dintre invadatorii ruși și apărătorii ucraineni nu s-au schimbat foarte mult, confruntările din regiunea Donbas au devenit sălbatice, a declarat un înalt oficial militar de la Pentagon. În luptele de la Soledar și Bahmut au murit până acum, din ambele tabere, peste 10.000 de militari. În zonă acționează și mercenarii din grupul rusesc Wagner. Rușii fac presiuni împotriva trupelor ucrainene încercând să le respingă din acea regiune iar civilii fug din calea războiului.

”Axa Soledar ar putea constitui probabil un efort al Rusiei de a înconjura Bahmut dinspre nord şi de a perturba liniile de aprovizionare ucrainene”, precizează Ministerul britanic al Apărării.
Din punctul de vedere al Moscovei, cucerirea acestei zone ar constitui un pas semnificativ pentru a prelua sub control întreaga regiune a Donbasului: un obiectiv principal al războiului declanșat de Kremlin.

Cerul Ucrainei este în continuare spațiu de luptă și în Marea Neagră se află trei nave rusești capabile să lanseze rachete de croazieră Kalibr. Armata Ucrainei a reușit să conecteze capacități cu tehnologii diferite pentru a construi un sistem integrat de apărare aeriană. În ultima săptămână acest sistem a reușit să doboare toate dronele și rachetele care au țintit Kievul.

Secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder a anunțat că săptămâna viitoare militarii ucraineni vor începe instruirea pentru utilizarea sistemelor anti-aeriene Patriot, la Fort Still, Oklahoma. Sistemele Patriot vor contribui semnificativ la apărarea aeriană a Ucrainei fiind capabile să doboare rachetele balistice și aeronavele rusești, a mai declarat generalul american. Instruirea militarilor ucraineni va include atât pregătirea teoretică cât și practica pe sisteme Patriot și în laboratoare de simulare.

Săptămâna viitoare secretarul american al apărării, Lloyd Austin și președintele statelor majore întrunite, generalul Mark Milley se vor deplasa în Germania unde vor găzdui o nouă reuniune a grupului de contact pentru Ucraina la care vor participa șefii apărării din aproximativ 50 de țări. Acest grup internațional a sprijinit până acum Ucraina pentru identificarea, sincronizarea și asigurarea furnizării capacităților de care Kievul are nevoie pentru a se apăra împotriva agresiunii ruse.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*