Exerciţiu aerian NATO de amploare

Deasupra Mării Nordului şi a Olandei de Nord se desfăşoară în aceste zile un exerciţiu aerian de amploare NATO la care participă zeci de aeronave de luptă. Tot în această perioadă, aeronavele AWACS şi-au intensificat misiunile în Estul Europei.

Exercițiul multinaţional de luptă Frisian Flag are ca centru de comandă Baza Aeriană Leeuwarden, din Olanda. Până pe 8 aprilie vor fi executate misiuni aeriene complexe, de două ori pe zi, cu aproximativ 30 de aeronave în cadrul fiecărei simulări. Baza aeriană este situată în mijlocul celei mai mari zone de antrenament din Europa de Vest, din care cea mai mare parte se află deasupra Mării Nordului, o zonă în care în ultima perioadă au avut loc interferenţe între aeronavele aliate şi cele ale Federaţiei Ruse. La această aplicaţie militară de amploare, programată din timp, înainte ca Federaţia Rusă să invadeze Ucraina, participă toate tipurile de aeronave pornind de la elicoptere de luptă, avioane multirol şi de bombardament cât şi celebrele aeronave NATO AWACS.

Prin intermediul acestui exerciţiu, piloții sunt pregătiți pentru situații amenințătoare care implică operațiuni multinaţionale integrate. De asemenea, aplicaţia militară va consolida interoperabilitatea între aliaţi și solidaritatea statelor membre NATO. Într-un comunicat de presă al forţelor aeriene olandeze se precizază că „situația actuală de la granița de est a NATO arată încă o dată clar că personalul nostru militar trebuie să fie pregătit în orice moment pentru orice misiune”.

AWACS survolează România

Tot în această perioadă, pentru a spori gradul de alertă al NATO, aeronavele AWACS şi-au intensificat misiunile în Estul Europei, inclusiv în spaţiul aerian al României. Aceste avioane sunt special dedicate supravegherii complexe a spaţiilor aerian, terestru şi naval cu scopul de a obţine cât mai multe informaţii despre avioane, drone, rachete sau tehnică de luptă.

Potrivit unui răspuns pe care l-am primit de la Baza Trapani, unde se află comandamentul pentru aeronavele AWACS, natura misiunilor nu s-a modificat consistent după data de 24 februarie dar sunt executate mai multe zboruri şi a fost sporită colectarea informaţiilor din spectrul electromagnetic.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*