Sprijin pentru apărarea aeriană a Ucrainei

Recentele atacuri asupra orașlor și populației civile din Ucriana au arătat din nou cât de importante sunt platfornele de apărare aeriană. În aceste condiții, Germania a decis să urgenteze livrarea primului sistem de apărare aeriană către Kiev. Statele Unite au furnizat deja Ucrainei primele baterii de apărare anti-aeriană NASAMS.

Sistemele de apărare anti-aeriană devin din ce în ce mai importante pentru Ucraina pe măsură ce atacurile Rusiei cu rachete de croazieră și cu rază medie de acțiune s-au amplificat. Seria de de lovituri împotriva orașelor ucrainene și a infrastructurii cheie a determinat Guvernul de la Kiev să își intensifice apelurile către Occident de unde solicită sisteme de apărare aeriană mai sofisticate și arme cu rază mai lungă de acțiune. Atacurile rusești par să semnaleze o escaladare semnificativă, crescând presiunea asupra Statelor Unite și a altor țări europene care au fost reticente în a oferi Ucrainei cele mai noi tehnologii militare.

”Avem nevoie urgent de sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă mai moderne pentru a salva vieți nevinovate. Îndemn partenerii să accelereze livrările.” – a transmis pe o rețea de socializare ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

În aceste condiții, Germania a decis să furnizeze Ucrainei în câteva zile primul din cele patru sisteme de apărare anti-aeriană IRIS-T, potrivit anunțului ministrului apărării Christine Lambrecht.
”Intensificarea tirului de rachete asupra Kievului și a multor alte orașe arată cât de important este să furnizăm rapid Ucrainei sisteme de apărare aeriană. Atacurile Rusiei cu rachete și drone terorizează în special populația civilă. De aceea oferim acum sprijin în special cu arme de apărare aeriană” – a declarat oficialul german.

Livrarea următoarelor trei sisteme anti-aeriene de către Germania este planificată pentru anul viitor.

Luna trecută, forțele armate ucrainene au primit primele două baterii NASAMS – Sisteme naționale avansate de rachete sol-aer din Statele Unite. Rachete pentru aceste sisteme au ajuns deja în cadrul pachetelor de sprijin ofrite de Pentagon în ultimele luni.

Statele Unite ale Americii au aprobat trimiterea către Ucraina a unui total de opt sisteme de tip NASAMS. Generalul Patrick Ryder, secretarul de presă al Pentagonului, a declarat că restul de șase vor fi livrări „pe termen mai lung”. Sistemele de tip NASAMS fac parte dintr-un angajament mai mare, de peste 15 miliarde de dolari, de asistență de securitate a SUA pentru Ucraina de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie.

Până acum Ucraina a reușit să gestioneze relativ bine protejarea propriului spațiu aerian însă resursele platformelor defensive de producție sovietică S-300 și trecerea la noile sisteme de tip NATO, mult mai performante, reprezintă o provocare și, totodată, impune instruirea militarilor pentru utilizarea și mentenanța noilor baterii antiaeriene occidentale.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress