Exerciții militare NATO: octombrie 2022

În Marea Tireniană și în apropiere de costele Sardiniei începe în această săptămână a doua etapă din acest an a exercițiului Mare Aperto 22. Este o aplicație militară navală, condusă de Italia, deschisă țărilor Aliate, cu scopul de a spori pregătirea pentru luptă a țărilor participante. Aproximativ 4000 de militari din Forțe Navale NATO, 20 de nave de luptă, avioane de cercetare maritimă, elicoptere de transport și 2 submarine vor participa la acest exercițiu care se încheie pe 28 octombrie. Vor fi simulate scenarii în mai multe domenii, inclusiv misiuni de luptă anti-aeriană, anti-submarin și anti-navă de suprafață. Exercițiul este, de asemenea, conceput pentru a permite participanților să coopereze pentru a gestiona situațiile de criză care se confruntă, cu amenințări atât convenționale cât și asimetrice.

Forțele Navale NATO participă la exerciții precum Mare Aperto pentru a spori interoperabilitatea și a asigura angajamentul maritim al aliaților față de apărarea colectivă.

Separat de aceste exerciții, cel mai mare și mai nou portavion amerian, USS Gerald Ford și grupul naval de luptă care îl însoțește se deplasează spre Marea Mediterană unde va staționa o perioadă de maxim 6 luni.

La manevrele portavionului vor participa aproximativ 9000 de militari din 9 state, inclusiv Finlanda, țară care a aderat la NATO. În total, desfășurarea de forțe va include 20 de nave de luptă și 60 de aeronave. USS Gerald Ford va opera cu aliați și parteneri în zonele de responsabilitate ale flotei a 2-a și a 6-a din Oceanul Atlantic și Marea Mediterană.

În România, până pe 14 octombrie se desfășoară exercițiul militar Sarmis – Olt 22, cel mai complex eveniment de instruire al anului pentru cele două brigăzi de vânători de munte din Armata României. Militarii Brigăzii vor executa antrenamente care includ trageri cu muniţie reală, deplasări în câmpul tactic, acordarea primului ajutor în zona de operaţii, precum şi exersarea procedurilor de comandă şi control la nivelul structurilor. Activitățile de pregătire a aplicației au inclus tranzitarea cu trupe și tehnică de luptă a județelor Harghita, Covasna, Brașov, Suceava, Bistrița-Năsăud și Mureș. La ceremonia de deschidere au participat militari nepalezi din Batalionul 2 Royal Gurkha Rifles din Marea Britanie și infanteriștii Batalionului 1 din Regimentul 26 „Blue Spaders” din Statele Unite ale Americii.

Exercițiul SARMIS 22, de nivel tactic, este bazat pe un scenariu fictiv, planificat și condus de comandamentul Brigăzii 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa”, conectat pentru prima dată cu exercițiul OLT 22 al Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”. Scopul exercițiului este de a antrena structurile implicate în planificarea, pregătirea, conducerea și desfășurarea acțiunilor tactice în teren muntos împădurit, în context multinațional.

Credențiale foto copertă: www.navy.mil

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*