Apărarea aeriană a Ucrainei se întărește

Germania va furniza Kievului încă un lot de sisteme de apărare anti-aeriană, extrem de importante pentru apărarea Ucrainei. Primele germane de apărare aeriană primite de Kiev s-au dovedit extrem de eficiente distrugând 9 din 10 rachete lansate de Rusia, salvând viețile civililor.

Sistemele de apărare anti-aeriană sunt esențiale pentru Ucraina în condițiile în care, în ultima perioadă, infrastructura, instalațiile de energie electrică și clădiri civile au fost bombardate cu rachete și drone kamikaze provocând pagube importante dar și victime în rândul populației. Ucraina și-a intensificat apelurile către Occident pentru a primi platforme de apărare aeriană pentru a se putea apăra de aceste atacuri.

Germania a anunțat, prin vocea cancelarului Olaf Scholz, că va livra în scurt timp Ucrainei încă trei sisteme de apărare aeriană IRIS-T, fiecare dintre acestea putând proteja un oraș mare. Bateria standard IRIS-T constă din trei lansatoare, un punct de control și un radar, echipamente care pot fi desfășurate în 10 minute. Kievul a primit deja două platforme de acest tip și a început să le utilizeze pentru a apăra localități importante.

Pe de altă parte, Statele Unite ale Americii depun eforturi pentru a livra mai repede încă două sisteme NASAMS promise Ucrainei, echipamente care sunt acum în stadiu de fabricare.
„Atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile arată că trebuie făcut totul pentru a reconstrui și proteja orașele ucrainene, sate, poduri ” , – a spus Olaf Scholz, în deschiderea celui de-al 5-lea forum de afaceri germano-ucrainean privind reconstrucția Ucrainei, defășurat la Berlin.

IRIS-T SLM și NASAMS sunt similare: ambele sisteme pot asigura protecție atât împotriva aeronavelor, cât și a rachetelor; raza de acțiune și înălțimea maximă de lovire a țintei sunt similare – 40 de kilometri, respectiv 20 de kilometri; ambele platforme pot intercepta ținte care zboară cu viteze de până la 3.600 km/h.

Forțele Aeriene ale Ucrainei au spus că cele două sisteme de apărare aeriană pot lucra împreună și vor fi conectate într-o singură rețea de informații, care va permite, spre exemplu, detectarea și urmărirea unei ținte cu IRIS-T și doborârea acesteia folosind rachetele sistemului NASAMS.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*