B-21 Raider sporește capacitățile nucleare ale SUA

Statele Unite au un nou bombardier strategic, mult mai performant decât aeronavele utilizate până cum. B-21 Raider va înlocui celebrele bombardiere B-1 și B-2. Aflat în dezvoltare de câțiva ani, B-21 Raider va fi de fapt primul avion de generația a VI-a de serie din lume și, la fel ca B-2 Spirit, are forma unei aripi zburătoare, design susținut de Jack Northrop, fondatorul companiei care îi poartă numele, acum asociată cu Grumman.

B-21 Raider este funcțional și a intrat deja în dotarea Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii. Noul bombardier strategic va fi prezentat oficial pe 2 decembrie în cadrul unei ceremonii care se va desfășura în California. Această aeronavă face parte din așa-numita triadă nucleară a Washingtonului care cuprinde sumbarine purtătoare de rachete din clasa Columbia, bombardiere strategice și rachetele balistice intercontinentale.

”B-21 Raider va oferi națiunii noastre o capacitate de luptă formidabilă care poate fi desfășurată într-o serie de operațiuni ale viitorului, în medii extrem de contestate. B-21 este un bombardier stealth cu rază lungă de acțiune, foarte capabil, care va înlocui treptat avioanele bombardiere B-1 și B-2, devenind coloana vertebrală a flotei de bombardiere ale Forțelor Aeriene ale SUA.” – a declarat secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder.

Statele Unite au introdus în dotare un nou bombardier strategic cu peste 30 de ani în urmă.

”Departamentul Forțelor Aeriene a investit în capacitatea de lovitură cu rază lungă a aeronavei, ca parte a celor șapte imperative operaționale ale sale, pe măsură ce dezvoltă comunicații avansate, senzori și o combinație largă de arme și sisteme de sprijin necesare pentru a descuraja adversarii noștri și a prevala în luptă” – susține șeful statului major al Forțelor Aeriene SUA, generalul Charles Brown. El a adăugat că ”Trebuie să investim în lovitură cu rază lungă de acțiune într-un mediu extrem de contestat prin integrarea bombardierului B-21 cu comunicații avansate, senzori și o combinație largă de arme și sisteme de sprijin”.

”Programul B-21 este un exemplu puternic al experienței îndelungate a Americii în dezvoltarea tehnologiei militare avansate printr-o bază industrială de apărare inovatoare, adaptabilă și eficientă” – a precizat Andrew Hunter, asistentul secretarului apărării pentru achizițiile din domneiul Forțelor Aeriene, tehnologiei și logisticii.

Sistemul B-21 este fabricat în baza contractului Forțelor Aeriene și este proiectat cu o arhitectură de sistem deschisă, permițând inserarea rapidă a celor mai noi tehnologii, permițând aeronavei să rămână eficace pe măsură ce amenințările evoluează în timp. B-21 Raider este un bombardier strategic intercontinental stealth, avansat, cu rază foarte lungă de acțiune, cu sarcină utilă grea, capabil să lanseze arme convenționale și termonucleare.

Începând cu februarie, acest an, au fost fabricate șase bombardiere B-21 și prima aeronavă a fost mutată pentru calibrare într-o unitate a Forțelor Aeriene ale Statelor Unite în luna martie.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress