Ucraina implică civilii în doborârea dronelor rusești

Kievul găsește noi metode pentru a se apăra de dronele și rachetele rusești. Specialiștii IT din Odesa au pus la punct o aplicație pentru telefoanele mobile care poate fi utilizată de populația civilă pentru distrugerea dronelor, elicopterelor și rachetelor ruse.

Kievul dă dovadă de ingeniozitate în războiul de apărare pe care îl duce împotriva invaziei ruse, oferind resurse informatice populației pentru a contribui la distrugerea rachetelor și dronelor lansate de Armata Roșie. Pentru prima dată o rachetă rusă a fost doborâtă cu ajutorul aplicației mobile ePPO disponibilă tuturor utilizatorilor se înregistrează prin portalul național Diia al serviciilor guvernamentale digitale ucrainene. Este ușor de instalat și de utilizat de către oricine dispune de un smartphone.

Aplicația ePPO (єППО), disponibilă în prezent pentru telefoanele cu Android, a fost dezvoltată de un grup de IT-iști din Odesa și reprezintă un nou nivel de implicare a populației în războiul de apărare. Prin intermediul acestei platforme, civilii ucraineni pot să contribuie direct la efortul de război, prin furnizarea de informații în timp real despre poziționarea dronelor sau rachetelor rusești.
Datele trimise de populație, prin aplicația ePPO, vor ajuta unitățile de apărare aeriană să completeze informațiile radar despre o țintă aeriană pentru a spori șansele de a o distruge, potrivit Departamentului de Comunicații Strategice al Ucrainei.

Și se pare că ePPO chiar funcționează. O rachetă de croazieră Kalibr a fost doborâtă cu succes după ce cetățenii, care au văzut-o zburând în zona lor, au raportat-o ​​armatei prin aplicația ePPO, declară Hennadiy Suldin, unul dintre dezvoltatorii aplicației, citat de Ukrinform. Potrivit lui Suldin, prima „utilizare în luptă” a aplicației ePPO a fost confirmată pe 22 octombrie în zona operațională de sud. Aplicația este foarte simplă: după ce vede o țintă aeriană, martorul ocular trebuie să deschidă aplicația, să direcționeze smartphone-ul în direcția de zbor a rachetei, dronei sau elicopterului și să apese butonul roșu. Apoi, programul va verifica în mod independent acuratețea datelor, pe baza geolocalizării utilizatorului, și le va trimite unităților de apărare aeriană.

Racheta zbura la o altitudine foarte joasă și, ținând cont de particularitățile terenului, aceasta era invizibilă pentru radarele militare. Mai mulți cetățeni ucraineni vigilenți au reperat racheta și au anunțat imediat armata utilizând aplicația ePPO. ”Unitățile noastre antiaeriene au primit informațiile pentru țintire în câteva secunde și au doborât racheta Kalibr fără prea multe probleme, la fel ca pe un simulator” a mai spus Hennadiy Suldin.

Potrivit dezvoltatorului, ePPO a fost concepută ca un mijloc de urmărire a rachetelor de croazieră subsonice care zboară la înălțimi joase, în primul rând de tipul Kalibr. Grupul de proiectare „Technari” și mulți programatori ucraineni s-au alăturat creării primului sistem de rețea de apărare aeriană din lume. Versiunea Android a aplicației ePPO a trecut cu succes verificarea de către Google.

Tags:

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*