În Kosovo continuă tensiunile după ce autoritățile din Priștina le-au impus sârbilor din nordul provinciei să își schimbe plăcuțele de înmatriculare ale autoturismelor. Discuțiile dintre Kosovo și Serbia sub auspiciile reprezentanților Uniunii Europene și SUA nu au reușit până acum să rezolve problema.
Tensiunile din Kosovo continuă după ce autoritățile de la Priștina au impus populației sârbe din din nord să își schimbe plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor. Din 21 noiembrie, autoritățile de la Priștina au decis să amendeze sârbii kosovari ale căror mașini nu au plăcuțe de înmatriculare emise de autoproclamata Republică Kosovo.
Pe fondul tensiunilor crescânde dintre cei doi vecini din Balcani, înaltul reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, i-a invitat pe președintele sârb Aleksandar Vucic și pe premierul kosovar Albin Kurti la Bruxelles pentru discuții de urgență.
După ce s-a întâlnit cu ambii lideri cu care a discutat opt ore, Josep Borrell a spus că au responsabilitatea „de a detensiona urgent” situația, menționând că ambele părți au manifestat „un comportament neconstructiv” și o lipsă de respect pentru obligațiile legale internaționale.
Dialogul Belgrad-Priștina, susținut de Uniunea Europeană, care are ca scop normalizarea relațiilor dintre cei doi vecini și foști inamici din Balcanii de Vest, se află în impas de ani de zile. UE a avertizat Serbia și Kosovo că se află la marginea unei prăpăstii și trebuie să își rezolve disputa sau să se confrunte cu perspectiva unei întoarceri la trecutul lor violent.
”Forțele armate ale Belgradului sunt gata să ia toate măsurile pentru a-i proteja pe sârbii din Kosovo și Metohija”, a declarat ministrul sârb al apărării, Milos Vucevic, după încheierea întâlnirii de la Bruxelles, subliniind că atmosfera din nordul Kosovo este tensionată și ar putea escalada cu ușurință.
Rapoartele sugerează că doar câteva mașini aparținând sârbilor din nordul Kosovo au fost reînmatriculate cu plăcuțele autoproclamatei Republici Kosovo. Sârbii par hotărâți să nu se integreze în sistemul juridic dominat de albanezi, deoarece văd Kosovo ca parte a Serbiei. De aceea, marea majoritate refuză să-și înlocuiască plăcuțele de înmatriculare și cărțile de identitate emise de Serbia cu documente emise de Priștina.
Responsabilă de menținerea păcii în Kosovo, misiunea KFOR, condusă de NATO, rămâne în așteptare, după eșecul negocierilor dintre Priștina și Belgrad, a anunțat Jens Stoltenberg. ”Acum este timpul pentru responsabilitate și decizii pragmatice. Ar trebui evitată escaladarea. Forțele KFOR ale NATO rămân pregătite”, a transmis secretarul general al NATO.
Statul Kosovo este recunoscut de aproximativ 100 de țări, inclusiv de Statele Unite ale Americii și de țările din Uniunea Europeană mai puțin România, Spania, Grecia, Slovacia și Cipru. La rândul lor, Federația Rusă și China nu recunosc statul proclamat de Priștina.