Comandament NATO de Corp de armată în România

Prima decizie importantă pentru ţara noastră luată la summitul NATO de la Bruxelles este aceea privind desemnarea României ca gazdă pentru unul dintre cele trei noi comandamente de nivel Corp de armată (trei stele). O dorinţă pe care România şi-a exprimat-o în ultimele luni la toate reuniunile Alianţei prin vocea ministrului apărării naţionale Mihai Fifor. Acest nou comandament va fi condus de un general român cu trei stele (general-locotenent) şi va avea în compunere trei brigăzi. Un comandament de forţe terestre cu susţinere întrunită din partea forţelor aeriene NATO.

Potrivit generalului Nicolae Ionel Ciucă, şeful Statului Major al Apărării, acest nou comandament de nivel Corp de armată va include o brigadă din cadrul Forţelor Terestre ale Turciei. Totul pentru a susţine capacitatea de descurajare a Alianţei pe Flancul de Est.

Reamintesc că România găzduieşte deja un comandament de divizie (la Bucureşti) condus în prezent de generalul de brigadă dr. Daniel Petrescu şi o brigadă NATO la Craiova, pe structura Brigăzii 2 Mecanizate a „scorpionilor”, mare unitate ce inclue deja o companie de militari din Polonia.

Comandament de divizie NATO în România

Corp de armata NATO in RomaniaComandamentul de nivel Corp de armată, pe care NATO a decis la Bruxelles să fie găzduit de România, va include trei brigăzi de forţe terestre şi va avea sprijin aerian de la bazele de la Mihai Kogălniceanu, Feteşti şi Câmpia Turzii şi din Bulgaria. Una dintre brigăzile din compunere ar urma să fie pusă la dispoziţie de Turcia şi o altă brigadă va fi compusă din companii, detaşamente şi unităţi din statele membre de pe Flancul de Est. Dacă Macedonia va fi invitată să facă parte din NATO, cel puţin un detaşement din această ţară va face parte din această divizie NATO. Vor mai face parte din această divizie detaşemente din Bulgaria, Albania, Polonia, Cehia şi Slovacia.

Structuri NATO pe teritoriul României

Reamintesc în primul rând Baza de la Deveselu unde se află componentele de lansare a rachetelor cu rază lungă, interceptoarele de rachete balistice. O bază de importanţă maximă a NATO susţinută pe cooperarea strategică dintre România şi SUA. Interceptoarele de la Deveselu sunt proiectate să istrugă orice atac cu rachete asupra Europei dinspre Răsărit şi dinspre Sud. Baza de la Deveselu este interconetctată cu radarul special din Turcia şi cu navele Aegis ale SUA ce au o prezenţă permanentă în Mediterana, Adriatica şi Marea Neagră. Baza de la Deveselu va fi conectată cu sistemele similare anti-rachetă din Polonia pentru apărarea aliaţilor europeni din NATO.

Brigada NATO de la Craiova, construită pe structura marii unităţi a „trupelor de scoprioni”. Batalioane cu experienţă în teatrele de operaţii dintre care „scorpionii roşii” şi „scorpionii negrii” sunt cele mai cunoscute detaşemnte din compunerea acestei brigăzi. Această mare unitate are deja în compunere un detaşament din Polonia dar şi subunităţi din statele aliate din Balcani.

Divizia NATO de la Bucureşti, operaţionalizată în acest an, este comandată de generalul Daniel Petrescu, veteran al teatrelor de operaţii din Irak şi Afganistan.

Baza de la Mihail Kogălniceanu este susţinută de Statele Unite. Este singura bază înaintată americană (FOB) din Europa şi asigură totdată şi comandamentul bazei similare de pe litoralul bulgăresc.

Baza de la Mihail Kogălniceanu asigură susţinerea logistică pentru toate operaţiile aeriene ale SUA din Estul Europei. O bază aeriană modernizată ce poate suplini cu succes baza de la Incirlik din Turcia. Construcţia acestei baze a avut ca model baza aeriană NATO de la Trapani, din Italia, unde se află în prezent comandamentul operaţional pentru aeronavele AWACS ale Alianţei.

În timpul operaţiunilor din Libia, Baza de la Mihail Kogălniceanu a fost folosită de aeronavele cisternă ale Forţelor Aeriene SUA pentru a alimenta în zbor aeronavele NATO.

Baza de la Mihail Kogălniceanu este folosită pentru cele 175 de ore de zbor „achiziţionate” anual de România pentru utilizarea aeronavelor C17 ale SUA. Asta a inclus transportul trupelor româneşti din Irak şi în prezent transportul trupelor româneşti din şi spre Afganistan.

Baza de la Mihail Kogălniceanu este utilizată de Forţele Aeriene SUA pentru escală şi realimentare spre şi dinspre Teatrul de operaţii Afganistan.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress