Un general roman care si-a comandat trupele in lupta in Irak

Apelul matinal de la Radio Romania Actualitati – RRA – l-a avut astazi ca invitat pe generalul-maior dr. Nicolae Ciuca, comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica, veteran al teatrelor de operatii din Afganistan si Irak. Este singurul general roman care a condus personal o misiune de lupta, comandandu-si trupele in Batalia din Nassiriyah (noaptea de 14 spre 15 mai 2004, lupta pentru podul 3 peste Eufrat). Totodata, generalul Ciuca este singurul care a comandat in istoria recenta doua parade militare pe sub Arcul de Triumf cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei (2011 si 2012). Cu o cariera impresionanta, inclusiv Colegiul de razboi din SUA, Colegiul National de Aparare la UNAp, generalul Ciuca a acceptat invitatia RRA pentru a participa la „Apelul matinal” de astazi, 29 noiembrie. Domnia sa face parte din „generatia teatrelor de operatii” comandanti care au promovat in mod corect in cariera militara, generatie care include fosti comandanti ai batalioanelor care au executat misiuni in Angola, Somalia, Albania, Kosovo, Afganistan si Irak: Dorin Blaiu, Tudorel Dragonici, Gabriel Toma, Cristian Dinulica, Dan Ionescu, Augustin Pegulescu, Catalin Tomescu, Daniel Petrescu, Vasile Vreme s.a. Sunt doar cateva dintre numele ofiterilor cu experienta unica, acumulata in linia intai, in misiuni reale de lupta. De doua ori comandant al paradei militare de 1 Decembrie, generalul-maior Nicolae Ciuca va coordona in acest an ceremoniile dedicate Zilei Nationale din Buzau si din garnizoanele incluse in zona de comanda a Diviziei 2 Getica.

Batalia de la Nasiriyah from Ilie Pintea on Vimeo.

Noutati la parada de Ziua Nationala a Romaniei:

Nicolae Ionel CiucaPentru prima data vor defila alaturi de trupele romanesti militari din 4 state aliate: Statele Unite, Turcia, Polonia si Franta. Cu subunitati operative ce au acumulat experienta in teatre de operatii externe. In plus, alaturi de ministrul apararii nationale Mircea Dusa, se va afla in tribuna oficiala, pentru prima data, ministrul apararii din Republica Moldova.
Cateva informatii despre colaborarea dintre Armata Romaniei si cele 4 tari aliate care participa la defilare:
Colaborarea cu trupele din Statele Unite este una speciala pentru Armata Romaniei. Pe toate planurile. Dupa Batalia din Ardeni, in al doilea razboi mondial, pentru prima data Statele Unite au acceptat ca trupele sale sa poata fi comandate de ofiteri din armata unei alte tari: Romania. In Afganistan, intr-o zona de operatii de o extrema dificultate, inclusiv in puncte inaintate de lupta, de aproximativ doi ani, o companie din SUA se afla sub comanda batalionului romanesc de manevra din provincia Zabul.

Trupe Turcia

Foto Marius Toghina

Strecor aici si o poveste din linia intai… Militarii americani au pe umarul drept si pe cel stang emblemele unor unitati. Pe umarul stang se afla emblema unitatii din care face parte in acel moment, de care apartine si careia i se subordoneaza. Pe umarul drept se afla emblema unitatii pe care militarul o reprezinta ca fiind cea mai importanta pentru cariera sa, din care a facut parte la un moment dat. In urma cu doi ani, mai multi militari dintr-o companie americana subordonata in acea perioada unui batalion de manevra format din vanatori de munte din Romania, au solicitat oficial sa li se permita ca, pe umarul drept, sa li se aprobe sa poarte emblema unitatii romanesti de vanatori de munte pentru ca ei au considerat ca este unitatea reprezentativa din care au facut parte in cariera lor militara.
Colaborarea cu trupele din Polonia are la baza de scurt timp un protocol de parteneriat special. Care include promovarea colaborarii militare in domeniul fortelor speciale. In timp ce Polonia se distinge in NATO cu forte pentru operatii speciale, Romania s-a impus prin trupe specializate in culegerea de informatii (Brigada de Informatii de la Buzau, comandata in acest moment de generalul Lucian Foca). Polonia doreste sprijin din partea Armatei Romaniei pentru a-si instrui fortele de intelligence in Hummint, Siigint si Imagery si ofera in schimb experienta sa dobandita in domeniul fortelor luptatoare pentru operatii speciale. In razboiul din Irak din 2003 (razboiul 2 din Golf), Polonia s-a distins in luptele din Bagdad unde a actionat cu un batalion de forte speciale. Ca raspuns pentru aceasta contributie majora in ocuparea Bagdadului, Armata Poloniei a primit comanda Diviziei Multinationale de Centru-Sud (comandamentul initial la Babil si apoi Ad-Diwania), divizie in care a fost inclus si un detasament special romanesc aflat in subordinea Brigazii de informatii de la Buzau (cu specialisti in culegerea si analiza informatiilor, Hummint, Imaging, Sigint). In subordintea Diviziei Poloneze din Irak, Romania a avut initial 3 avioane de cercetare fara pilot de tip Shadow, o echipa speciala care monitoriza traficul radio (Sigint) si echipe speciale de culegere a informatiilor din sursa umana (Hummint).

Foto Marius Togina

Foto Marius Toghina

Colaborarea cu trupele din Turcia este una speciala. Regeretatul general Mihail Popescu a intreprins in 2003 o vizita speciala la Ankara pentru a discuta cu seful SMG al Turciei (orgeneral Hilmi Ozkok) despre trupele speciale din Armata Turciei. Se dorea atunci un transfer de experienta catre Armata Romaniei in vederea constituirii regimentului (actualmente brigada) de forte pentru operatii speciale de la Targu Mures, mare unitate comandata in prezent de generalul Adrian Ciolponea. Generalul Popescu a vizitat atunci baze de antrenament ale fortelor speciale turcesti, unitati de elita care erau antrenate in lupta reala in zona din nordul Irakului unde aveau cartierul general teroristii kurzi din PKK.
Colaborarea cu Franta este fundamentata in principal la nivel academic, cu o cooperare foarte buna intre UNAp si Academia Militara de la Paris. Din perspectiva istorica, colaborarea cu Franta a fost stabilita pentru prima data, in Razboiul cel Mare, de generalul francez Henri Mathias Bertheloth. Din pacate, promotorul acestei colaborari academice militare a trecut in rezerva ieri (general Teodor Frunzeti).

Informatii despre detasamentele straine de la parada

Franta:
Va defila cu un detasament format din militarii Regimentului 1 Artilerie din Brigada 7 Blindate, dislocat in regiunea Belfort. Regimentul are in prezent efective in misiunea ONU din Liban si luptatori in Mali, in misiunea Uniunii Europene. marea unitate are unitati care actioneaza in Djibouti, in cadrul dispozitivului francez din Africa. Detasamentul va fi comandat maine de un locotenent-colonel.
Polonia:
Un detasament din Batalionul garzii de onoare, unitate speciala din Varsovia specializata in ceremoniii militare. Detasamentul va fi comandat de un locotenent.
Turcia:
Participa cu un detasament dintr-o unitate de elita a Turciei, Brigada 66 Infanterie Mecanizata. Mare unitate infiintata in 1880 care a participat la luptele din Yemen, Caucaz, Balcani, Gelibolu (oras eliberat de trupele turcesti in 1923 in lupta pentru eliberarea Turciei, batalia de la Galipoli impotriva trupelor grecesti, campanie militara incheiata prin Tratatul de la Lausanne prin care se consfintea infiintarea Republicii Turcia). Este prima brigada mecanizata din Turcia si are sediul la Istanbul. Din 2005 Brigada face parte din forta de reactie rapida a NATO. Unitatea va fi comandata de un capitan.
SUA:
O subunitate din Corpul Puscasilor Marini: Batalionul 2 cercetare si infanterie usoara cu sediul in Carolina de Nord. Batalionul a executat operatii de lupta in Panama (1989 – in aceeasi perioada cu Revolutia Romana), primul razboi din Golf (1990), operatiunile Iraqi Freedom si Enduring Freedom (Afganistan). In acest an batalionul a participat cu efective la aplicatii multinationale in Romania.

5 Comments
 1. Reply
  Radu Nicolae noiembrie 29, 2013 at 6:17 pm

  Am avut onoarea să-l cunosc personal pe domnul general în anul 1992 când eram militar în termen la R. 26 Mc. ”Rovine” din Craiova. Pe vremea aia dumnealui era Lt.maj., comadant de pluton infanterie.

  • Reply
   Dobritoiu noiembrie 29, 2013 at 6:40 pm

   Un om de toata isprava. Eu am fost cu el in doua misiuni… Foarte grele: Kandahar 2002 si Irak 2004.

 2. Reply
  juboxx decembrie 4, 2013 at 7:22 pm

  Un mare om.Un mare profesionist. A fost comandantul meu in Irak,un om deosebit.

  • Reply
   Dobritoiu decembrie 4, 2013 at 7:53 pm

   Silviu este foarte posibil ca noi doi sa ne fi intalnit acolo, in Irak. Aveam cortul dupa cele ale lui Dan Ionescu si Gabriel Toma. Confirm si sustin cele afirmate de tine. Mare om, mare caracter…

 3. Reply
  stoe decembrie 4, 2013 at 8:47 pm

  Un mare om si la propriu dar mai ales la figurat, aceasta frumoasa si impresionant cariera militara izvoraste din sufletul sau, in acea noapte marele nostru comandant a reusit sa ne aduca pe tori in baza fara pierderi umane dintr-un schimb de focuri infernal in urma caruia dansul a multumit Domnului. Personal ii voi multumi toata viata mea pentru taria si claritatea cu care a putut sa perceapa acel eveniment ,stima si respect domnule general .

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress