Bresa de securitate la Enel Muntenia

Bref: cum poti intra nestingherit intr-o centrala electrica romaneasca de importanta tactica.
Un simplu incident provocat de caderea curentului poate activa un reporter „frenetic”. Intr-o actiune unica si indivituala de culegere a informatiilor. Prima conditie este determinarea si a doua timpul liber. Si cum, dupa ce am transmis in direct astazi parada la RRA si eram liber de Ziua Nationala, am actionat ca o „catana batrana” in ale jurnalisticii. Pana acum nimic iesit din comun… Dar credeti ca eu ma gandeam ca pot intra neingradit si nestingherit intr-un punct de importanta tactica in alimentarea cu energie electrica a Bucurestiului? Nu… Si nici nu imi inchipuiam ca poate fi atat de usor sa ajung pana in nucleul acestei locatii. Ma cutremur la gandul ca o alta persoana, rau intentionata, ar dori sa intre in acest perimetru de unde se asigura alimentarea cu energie electrica pentru cea mai mare parte a cladirilor din Drumul Taberei, cel mai mare cartier al Bucurestiului alaturi de Colentina. Foarte important: in acest cartier au locuinte zeci sau poate chiar mii de ofiteri din sistemul national de aparare si siguranta nationala.

Reporter de razboi la vreme de pace

Centrala Enel Valea IalomiteiCade curentul… Undeva pe la ora 17.00, de Ziua Nationala, in cartierul meu drag Drumul Taberei. Scriam la un articol de „mare angajament” despre ce urmeaza in sistemul national de aparare dupa ce saptamana trecuta au fost trecuti in rezerva sau retragere aproximativ 41 de generali. S-a dus si prima pagina (nesalvata), raman pe intuneric… Si imi vine ideea sa ies la plimbare prin cartier. Seara, de obicei, ma plimb printre gardurile santierului viitorului metrou. Si… Ce sa vezi… Luminite si masini de pompieri, politie si ISU. Pe mine ma atrag chestiile astea ca pe molii lumina lampii de seara. Alunec pe o coaja de reporter si ajung la luminite. Interesant la astfel de incidente este sa te integrezi in multime si sa asculti. Asculti insa ce asculti si ti se umple ficatul de substante jurnalistice: „trebuie sa actionezi mai baiatule”! Uite asa, cu sapca trasa pe ochi, incep sa conversez cu reprezentantii autoritatilor statului (2 masini de pompieri, una de la ISU). Normal ca nu le spun cine sunt pentru ca s-ar fi inchis „canalele de comunicare”. Cu pretul a doua tigari ma imprietenesc cu liderii „vox populi” de acolo. Si ma arunc, la un moment dat, solicitand informatii, spre comandantul echipajelor pltmaj Alexandru Grigore. Aflu ca in interiorul centralei de transformare a avut loc un incendiu, sunt linistit ca nu sunt victime, aflu efectivele implicate in operatiune. De la Enel insa niciun verb, substantiv, nicio informatie. Eram singurul jurnalist la fata locului. Fiind un subiect de interes (pentru Bucuresti) o anunt pe colega mea Flavia Voinea, redactor-sef la Bucuresti FM. Desi avea un reporter care locuia chiar peste drum, postul nu avea informatiile necesare despre incident si nici acoperire editoriala (cu un corespondent) a evenimentului (consider eu important pentru urbea sectorului 6). Evenimentul a fost acoperit de BFM din redactie, fara sprijinul unui reporter propriu la fata locului.
Electrica Valea IalomiteiSi ma apuca asa un dor de Afganistan si Irak, de adevarata meserie de reporter, si substantele hormonale ma pleznesc peste creierul mic. Imi leg sireturile la bascheti, trag sapca peste ochi si intru cu tupeu pe singura portita de acces in acel mega sistem energetic de cartier, cu ziduri de beton de 2 metri cu sarma ghimpata. Asta e avantajul jurnalistului de radio: absolut nimeni nu te cunoaste si mai ales nu te recunoaste. Intru in perimetru si merg lejer pe aleea din spate unde sunt niste transformatoare gigante. Trec pe langa vreo 7 angajati aflati in lumina generata de becurile de la intrarea in cladire. Nu ma intreaba nimeni cine sunt… Penetrez mai departe… Urc la primul etaj, ajung la etajul doi. Si in cele din urma ajung in camera transformatorului care e ars si aproape ca ma pup pe frunte cu „pompierul de serviciu”. Echipat cu caschet de protectie si costum special, dl pompier ma consiliaza: „nu intrati mai departe fara specialistii electricieni de forta”. Stupoate insa pentru pompier atunci cand ma intreaba de unde sunt si eu ii raspund: „reporter de la Radio Romania Actualitati”. Nu lesina dar nici nu stie sa imi raspunda la intrebarea „dar voi paza aici nu aveti?”… Plec catinel, filmez in continuare si dupa ce mai fac ceva poze in noapte la mega-transformatoare din incinta ies din perimetru la fel de nederanjat, asa cum am intrat.
Din fotografia atasata se pot constata dimensiunule, importanta si capacitatile centralei de distributie Electrica din Drumul Taberei. Fotografia este de la”colegul meu” Google.

Pericol de securitate la Electrica

In timpul atacurilor NATO asupra fostei Iugoslavii printre principalele tinte s-au aflat structurile de producere a energiei electrice si centralele principale de distribuire, transformare si gestionare a alimentarii cu energie electrica (similare cu centrala Enel Muntenia din Drumul Taberei, Valea Ialomitei). Asa cum mentionam, fotografia atasata indica dimensiunile care sustin importanta tactica, la nivel energetic, pentru centrala Enel de pe Valea Ialomitei (sector 6).
Cum se poate ca o asfel de locatie sa nu fie pazita macar de cativa agenti privati de securitate? Cum se poate ca o persoana oarecare, de pe strada, sa ajunga pana in inima centralei? Ce s-ar fi intamplat daca in locul meu era o alta persoana, rau intentionata, mult mai bine pregatita pentru o astfel de actiune? Imbracata in uniforma sau costum de IGSU, integrata intr-un atac mai amplu asupra capitalei? In mai putin de 4 minute am ajuns la etajul 2 al cladirii si am si plecat…

2 Comments
  1. Reply
    paul popescu decembrie 27, 2013 at 6:38 am

    Paca ca articolul nu este citit de cine ar trebui,timpul trece pericolul ramine.

  2. Reply
    cristi decembrie 29, 2013 at 12:31 am

    Si inca un exemplu si mai important…reteaua NetCity care include tot ce inseamnca cabluri de fibra optica ce unesc toate institutiile Romaniei si la care are acces toata lumea.

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress