Tensiuni în strâmtoarea Ormuz

Ca răspuns la o serie de evenimente recente, Pentagonul trimite un distrugător și avioane F-16 și F-35 în zona strâmtorii Ormuz, pe fondul atacurilor tot mai frecvente ale marinei iraniene asupra navelor comerciale care transportă petrol. Decizia vine după ce Iranul a încercat recent să sechestreze două petroliere, deschizând focul asupra unuia dintre ele. Din 2021, susține Pentagonul, Iranul a atacat sau confiscat aproximativ 20 de nave comerciale.

Situația din zona strâmtorii Ormuz a devenit sensibilă pentru siguranța traficului maritim în urma acțiunilor desfășurate în regiune de forțele navale ale Iranului. Strâmtoarea Ormuz este situată între Golful Persic, la vest, și Golful Oman la sud-est. Coasta nordică a strâmtorii aparține Iranului, iar coasta sudică Emiratelor Arabe Unite și exclavei Musandam a Omanului.

Pe fondul atacurilor tot mai frecvente ale marinei iraniene asupra navelor comerciale care transportă petrol prin strâmtoare, Pentagonul a decis să supimenteze forțele militare în regiune. Vor fi trimise în zonă aeronave mutirol F-16, posibil și F-35, care vor avea ca misiuni și acțiuni de descurajare a aeronavelor ruse din Siria care au atacat recent drone ale Statelor Unite care desfășurau misiuni împotriva Statului Islamic.

Aeronavele F-16 se vor alătura aeronavelor A-10 (de atac la sol) care patrulează Strâmtoarea Ormuz. Decizia vine după ce Iranul a încercat să sechestreze două petroliere, deschizând focul asupra unuia dintre ele. Rolul aeronavelor F-16 va fi acela de a oferi protecție aeriană, dar și acela de descurajare, prin creșterea vizibilității militarilor americani în zonă.

Secretarul adjunct de presă al pentagonului, Sabrina Singh:

Ca răspuns la o serie de evenimente recente și alarmante din strâmtoarea Ormuz, secretarul apărării a ordonat dislocarea distrugatorului USS Thomas Hudner, avioane de vânătoare F-35 și avioane de vânătoare F-16 în zona de responsabilitate a Comandamentului Central al SUA, pentru a apăra interesele SUA și a proteja libertatea de navigație în regiune.

Nava de luptă USS Thomas Hudner este un distrugător ce dispune de capacități de luptă și de rachete anti-aeriene, antisubmarin și anti-suprafață cu posibilități de a lovi și tinte tereste.

Nu a fost comunicat numărul de aronave F-16 sau F-35 pentru securitatea căilor maritime, aceste informații urmând că fie precizate de comandamentul CENTCOM de la Tampa, a mai declarat Sabrina Singh. Oficialul american a adăugat că aeronavele americane vor întări prezența în zonă pentru a supraveghea strâmtoarea Ormuz și zonele maritime adiacente.

Potrivit Centcom, Iranul a atacat sau confiscat aproximativ 20 de nave comerciale din 2021.

Statele Unite fac apel la Iran să înceteze imediat aceste acțiuni destabilizatoare care amenință fluxul liber al comerțului prin Ormuz, cale navigabilă strategică, de care lumea depinde pentru mai mult de 1/5 din aprovizionarea mondială cu petrol.

 

Foto copertă: USS Thomas Hudner Wikipedia

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*