Țările nordice: mini-NATO

Întrucât toate țările nordice fac parte acum din NATO aceste națiuni își propun să integreze nevoile și inițiativele militare naționale și regionale de securitate cu ceea ce necesită alianța. Această inițiativă impune o nouă strategie ce ar putea necesita modificări ale structurilor de comandă existente în primul rând în zona forțelor aeriene.

Odată cu aderarea Finlandei și Suediei la NATO zona de nord a Europei este integrată în prezent în Alianță. În martie 2023, comandanții forțelor aeriene suedeze, norvegiene, finlandeze și daneze au semnat o declarație care prevedea crearea unei forțe aeriene nordice pentru a-și proteja în comun spațiile aeriene. Conceptul cere națiunilor nordice să integreze comanda și controlul aerian, planificarea și execuția operațiunilor comune și totodată să creeze o bază flexibilă pentru forțele aeriene. Această strategie se bazează pe conștientizarea situației prezente cu accent pe programe comune de educație aeriană și exerciții de antrenament.

Totodată, experiența în cooperare militară a țărilor din nordul Europei asigură un nivel de integrare fără precedent. Comandanții forțelor aeriene suedeze, norvegiene, finlandeze și daneze au semnat o declarație care prevedea crearea unei forțe aeriene nordice comune pentru a-și proteja spațiile aeriene. Aceste state vor acționa ca o forță militară coordonată în aer, mai degrabă decât în ​​mod independent, ceea ce va necesita o schimbare a modului în care fiecare națiune își abordează securitatea spațiului aerian, potrivit șefului Forțelor Aeriene Regale Daneze citat de Defense News. De exemplu, apărarea eficientă a orașului Copenhaga ar necesita o coordonare foarte strânsă între Suedia și Danemarca, o cooperare între aliații nordici pentru a proteja spațiul aerian. Forțele aeriene nordice nu plănuiesc o structură separată, ci una care să completeze alianța militară în ansamblu.

Se așteaptă ca toate țările nordice să împartă responsabilitățile de management pentru forța militară combinată, dar acest lucru le poate impune să proiecteze un anumit nivel de control pentru o autoritate militară superioară. Propunerea unei structuri combinate de forțe aeriene nordice a primit titlul de „mini-NATO”. Comandamentul NATO pentru regiunea Europei de Nord ar urma să fie transferat „în curând” de la cartierul general din Brunssum, Olanda, la Comandamentul Forțelor Comune din Norfolk din Statele Unite. Structura de comandă și control a Alianței nu a fost concepută în mod special pentru apărarea teritorială dar șefii forțelor aeriene din țările nordice consideră că aceast comandament va trebui revizuit pentru a include o agenție nordică.

În timpul exercițiului Nordic Response de anul trecut, un centru nordic de operațiuni aeriene combinat a fost înființat temporar pentru prima dată ca test la Baza Aeriană Bodø din Norvegia. Centrul era format din personal din forțele aeriene din Danemarca, Finlanda, Norvegia și Suedia. În prezent un nou exerciiu militar în desfășurare, NORTHERN VIKING, testează aceste capacități militare.

Tags:

1 Comment
  1. Reply
    matrimonialeok aprilie 8, 2024 at 7:56 am

    Aceasta initiativa este un pas important in consolidarea securitatii si cooperarii intre tarile nordice. In contextul unui climat international de nesiguranta si provocari de securitate, este vital sa ne unim fortele si sa lucram impreuna pentru a asigura o aparare eficienta si o reactie rapida in caz de necesitate. Acest nou concept de forte aeriene nordice va fi un model pentru alte state membre ale NATO si va consolida alianta in ansamblu.

Leave a reply

*