Armele ”momeală” ale Ucrainei

Ucraina construiește machete de arme din placaje și conducte de scurgere pentru a devia atacurile rusești. Producția acestor ”momeli” pentru artileria rusească s-a dezvoltat în ultima perioadă pe fondul deficitului de muniție de pe câmpul de luptă. Și Rusia apelează la tactici similare pentru a înșela cercetarea aeriană ucraineană: pe diferite aeroporturi au fost desenate pe asfalt contururi de aeronave de luptă.

Conflictul din Ucraina furnizează în permanență experiențe noi pentru conducerea războului contemporan. Kievul a preluat modelul folosit atacurile NATO asupra fostei Iugoslavii unde Belgradul a folosit machete de tancuri, covoare imense care imitau căi ferate și șosele pentru a atrage bombardamentele aliat spre ținte fără valoare.

Cererea pentru arme-momeală a explodat pe măsură ce soldații ucraineni din prima linie se confruntă cu atacuri rusești ce cresc în intensitate și cu lipsa munițiilor de artilerie. Denumită Armata Potemkin, acest proiect de construire de machete militare ajută Kievul să-și protejeze resursele pe care le are, în timp ce Ucraina saolicită mai mult ajutor occidental. Cererea de arme false a crescut, pe măsură ce trupele ucrainene de pe linia frontului se confruntă cu atacurile rusești în creștere.

Mihailo Roman, un arhitect în vârstă de 32 de ani, a declarat pentru The Telegraph că în ultimele luni a lucrat peste program pentru a produce imitații de arme din placaj, metal și țevi de scurgere de plastic. Administrator al unei mici firme de arhitectură din Vinohradiv, o localitate neatinsă de răboi, aflată la doar 16 kilometri de granița cu Ungaria, în sud-vestul Ucrainei, proiectează case ziua, în timp ce seara își folosește abilitățile pentru a construi o armată Potemkin pentru Ucraina.

Într-un depozit secret, Roman lucrează alături de un grup de alți voluntari la fabricarea unor modele în mărime naturală de lansatoare de rachete și tunuri de artilerie, concepute pentru a păcăli Rusia să-și consume munițiile pentru a le distruge. Obiectivul echipei este să meșteșugească arme „cât mai realiste și ieftine posibil” astfel că orice poate fi folosit de la cuburi de spumă, anvelope uzate, deșeuri de lemn la foi de metal sau țevi de plastic. Munca lor are loc în contextul în care comandantul-șef al armatei ucrainene a admis recent că în estul Ucrainei forțele rusești au de șase ori mai multă muniție decât soldații ucraineni. În ultimul an, echipa lui Roman a fabricat peste 200 de lansatoare de rachete ghidate antitanc Stugna și două tunuri de artilerie D-20, care au fost desfășurate pe liniile de front din Ucraina.

Și forțele ruse apelează la tactici de înșelare a militarilor ucraineni. Imagini obținute prin satelit, dintr-o bază militară rusă, arată că trupele de la Moscova au desenat mai multe avioane de luptă false la sol, într-o aparentă încercare de a păcăli Ucraina. Desenând aeronave false, Moscova încearcă, probabil, să inducă o stare de confuzie la Kiev și, eventual, să creeze percepții false despre ceea ce se întâmplă în bazele sale, potrivit Business Insider.

Există câteva motive diferite pentru care Rusia desenează avioane false în bazele sale. Un motiv este că ar încerca să inducă o stare de confuzie în rândul trupelor ucrainene care vizează avioanele în atacurile asupra bazelor militare rusești.

Desenând avioane de luptă false, Rusia încearcă, de asemenea, să ascundă câte aeronave sunt la o bază, când acestea ar putea fi de fapt plecate în teren. Experții spun că aceasta este o tactică relativ inofensivă și ieftină, dar care poate avea avantaje. Între altele, poate păcăli Ucraina să irosească muniție prețioasă sau să dezvăluie un loc de lansare, iar aceasta este o informație cu adevărat valoroasă pentru Moscova.

Foto copertă: The Telegraph

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*