AnalizeArmată

Serviciul militar obligatoriu: sondaj Facebook

Un sondaj desfăşurat pe Facebook având ca subiect activarea serviciului militar obligatoriu. Acest sondaj pentru (re)introducerea serviciului militar obligatoriu a fost propus şi pornit din anul 2016. Din 30 august 2016 şi până în acest moment au fost consultate foarte multe persoane. Sondajul a fost condus şi realizat doar în mediul online, pe Facebook, coordonat şi creat de radudobritoiu.ro pe un grup de Facebook dedicat ştirilor şi informaţiilor cu şi despre armată.

Sondajul a fost promovat în mediul online, pe Facebook, pe foarte multe grupuri dedicate. Sondajul are un grad de subiectivitate ţinând cont de grupurile din care fac parte respondenţii. Este însă o sondare corectă, cu respectarea unor repere elementare de sondare a opiniei publice, cu un număr de peste 1100 de opinii exprimate. Rezultatul: 85% dintre persoanele sondate (peste 18 ani, majoritatea bărbaţi) doresc reintroducerea serviciului militar obligatoriu.

Sondajul a fost găzduit de grupul de Facebook „De la Army adunate…” şi încă mai poate fi consultat la adresa grupului AICI.

Precizăm pentru cititori că serviciul militar obligatoriu nu a fost desfiinţat. Armata obligatorie a fost suspendată în anul 2007. Serviciul militar obligatoriu poate fi rerintrodus (activat) oricând. De altfel se menţin toate obligaţiile legale pentru bărbaţi în privinţa evidenţei militare.

Date sociologice sondaj pentru serviciul militar obligatoriu

Sondajul realizat se încadrează în limitele de referinţă pentru un obţinerea unor opinii corecte. Şi-au exprimat opinia 1128 persoane. Cei care au participat la sondaj au avut şi ocazia de a-şi exprima opinia prin omentzarii. Astfel, avem 1128 persoane care au participat la sondaj şi au avut 123 de comentarii. Sondajul a fost distribuit în mediul Facebook de 36 de ori. Ceea ce presupune că sondajul a fost propus în mai multe medii de obţinere a informaţiilor, pe grupuri diferite de Facebook. Sondajul a „aşteptat” opiniile celor interievaţi într-o perioadă lungă de timp. Vorbim de perioada august 2016 – ianuarie 2019. Vârsta celor intervievaţi: peste 18 ani, 81,2% bărbaţi, 18,7% femei.

Serviciu militar obligatoriu sondaj

Informaţii generale sondaj

Date sociologice sondaj pentru serviciul militar obligatoriu:

– Desfăşurat pe Facebook în perioada 30 august – ianuarie 2019.
– Participanţi la sondaj: 1128 persoane.
– Număr de întrebări sondaj: 5 întrebări.
– Vârsta participanţilor: peste 18 ani.
– Statistică participare: 81,2% bărbaţi, 18,7% femei.

Proiect sondaj pentru serviciul militar obligatoriu

Sondajul desfăşurat pe Facebook în perioada 30 august 2016 – ianuarie 2019 a avut 5 (cinci) întrebări la care s-au obţinut răspunsuri.
Răspuns la întrebarea 1, „Doresc (serviciu militar obligatoriu) 5 luni termen normal şi/sau 3 luni termen redus (TR): răspuns pozitiv 947 respondenţi (din 1128).
Răspuns la întrebarea 2: „Susţin serviciul militar voluntar” – 105 răspunsuri pozitive (din 1128).
Răspuns la întrebarea 3: „Nu, în niciun caz” (împotriva serviciului militar obligatoriu) – 40 răspunsuri pozitive din 1128.
Răspuns la întrebarea 4: „Da, o perioadă de 3 luni” (pentru serviciu militar obligatoriu) – au răspuns pozitiv 26 de respondenţi din 1128.
Răspuns la întrebarea 5: „Da, o perioadă de 4 luni” (pentru serviciu militar obligatoriu) – au răspuns pozitiv 10 de respondenţi din 1128.
Un singur răspuns pozitiv la a 6-a întrebare: „Nu ştiu, nu mă pronunţ”. Drept urmare întrebarea nu a mai fost inclusă în statisticile finale ale sondajului privind armata obligatorie.

Sondaj Armata Obligatorie

Reintroducere serviciul militar obligatoriu: opinii

Introducerea sau reintreoducerea serviciului militar obligatoriu reprezintă dorinţa prezentului sondaj. Nu vorbim despre opinii sau păreri pentru şi despre subiectul serviciului militar obligatoriu.
Un sondaj cu peste 1128 persoane care şi-au prezentat părerea. Până acum nu avem niciun sondaj oficial pe aceasta temă. Sondajul respectă minimul de sondare. Respectiv, avem 1128 de respondenţi care şi-au exprimat opinia. Au fost utilizate 5 întrebări dintre care una era împotriva serviciului militar obligatoriu şi o altă întrebare susţinea serviciul militar pe bază de voluntariat.

Celelalte trei întrebări sunt în favoarea serviciului militar obligatoriu (pentru periade diferite la fiecare întrebare).
Cele trei întrebări pentru aprobarea serviciului militar obligatoriu (pe perioade diferite) au primit 85% răspunsuri pozitive.

Analiză sondaj serviciu militar obligatoriu

Potrivit informaţiilor obţinute românii îşi doresc reintroducerea serviciului militar obligatoriu pentru o perioada de 5 luni la termen normal (respectiv 3 luni termen redus). Din 1128 de persoane intervievate 947 au fost de părere că ar trebui reintrodus serviciul militar obligatoriu în România. Adăugăm la aceste răspunsuri şi opinii încă 36 de respondeţi care susţin serviciu militar obligatoriu cu terme redus (3 sau 4 luni). Avem un total de 983 de respondenţi în favoare reintroducerii serviciului militar obligatoriu.

Potrivit acestor statistici: doar 14,75% dintre români nu ar fi de acord cu reintroducerea serviciului militar obligatoriu (de 5,4 sau 3 luni).

Acelaşi sondaj indică faptul că peste 85% dintre români doresc reintroducerea serviciului militar obligatoriu.

Dintre participanţii la sondaj, potrivit datelor membrilor de grup: 81,2% bărbaţi, 18,7% femei.

Statistici sondaj armata obligatorie

Vârsta bărbaţi participanţi la sondare: 10,10% între 18 şi 24 ani, 22% între 25-34 ani, 21,8 % între 35-44 ani, 17% între 45-54 ani, 6,7% între 55-64 ani, 3,2% peste 65 de ani, 0,4% 13-17 ani.
Restul participanţilor, până la 100% este reprezentat de femei: 2,3% cu vârsta între 18,24 ani, 4,6% între 25-34 ani, 4,8% între 35-44 ani, 4,2% cu vârsta între 45-54 ani, 1,8% vârste între 55-64 ani, 1% peste 65 de ani.

Cei mai mulţi dintre participanţii la sondaj sunt din zone urbane cu o cotă mare de participare a celor din Bucureşti. După Bucureşti urmează ca pondere: Focşani, Constanţa, Buzău, Ploieşti, Craiova, Braşov, Piteşti, Târgovişte, Cluj-Napoca. Cele mai multe dintre aceste oraşe sunt garnizoane militare importante, cu comandamente de divizii sau brigăzi ceea ce contribuie la subiectivismul răspunsurilor.

Oferta sondajului din perspectivă sociologică

Formularul de sondaj a fost unul echidistant. Nu s-au oferit informaţii care să influenţeze subiecţii/răspunsurile. Nu s-a oferit date despre mediul de securitate sau despre istoricul legat de serviciul militar obligatoriu. Nu s-au oferit informaţii despre legea rezrvistului voluntar. Astfel au fost respectate repere sociologice esenţiale pentru crearea unui sistem de analiză corectă.

Potrivit regulilor de sondare au fost oferite cel puţin 5 variante de răspuns. Mai mult, sondajul include şi posibilitatea de a adăuga comentarii. Pentru corectitudine au fost luat în calcul doar şi numai opiniile pe tema celor 5 întrebări ale sondării.

Corectitudine sondaj serviciu militar obligatoriu

Elemente subiective: sondajul a fost realizat într-un mediu dominat de persoane care cunosc mediul militar. Cei mai mulţi dintre respondenţi sunt bărbaţi. Cei mai mulţi dintre respondenţi au satisfăcut stagiul militar, au făcut parte dintr-o instituţie militară sau sunt militari activi.

Elemente obiective: răspunsurile nu au fost influenţate în ciuda mediului în care s-a realizat sondajul, cel care a realizat sondajul este echidistant şi nu poate fi influenţat de ingerinţe financiare sau de altă natură. Este un sondaj absolut independent fără a fi comandat de o persoană/instituţie. Întrebările au inclus şi opinia de a fi / răspunde împotriva serviciului militar obligatoriu.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress