ActualitateArmatăPresa onlineStiri externe

Reintroducerea sistemului militar obligatoriu

Uniunea Creştin-Democrată (CDU), partidul cancelarului german Angela Merkel, dezbate reintroducerea serviciului civil sau militar naţional pentru tineri, la şapte ani după ce recrutarea militară a fost eliminată în Germania, relatează DPA.

O facţiune a CDU – condusă de secretarul general Annegret Kramp-Karrenbauer – insistă pentru introducerea unui serviciu naţional pentru adulţii tineri, dar critici şi experţi consideră că acesta ar putea să nu fie compatibil cu constituţia Germaniei şi cu legislaţia Uniunii Europene.

Serviciu militar obligatoriu Germania

Michael Kretschmer, şeful executivului din landul Saxonia, a declarat pentru ziarul Bild că serviciul naţional va „”contribui la depăşirea provocărilor cu care se confruntă societatea, precum şi la îmbunătăţirea capacităţii Germaniei de a se apăra”. Însă, unii criticii din CDU şi aliatul său bavarez, Uniunea Creştin-Socială (CSU), au evidenţiat costul reintroducerii oricărei forme de serviciu militar, care ar deriva dintr-un buget al apărării care este necesar pentru modernizarea Bundeswehr-ului (armata germană).

Fritz Felgentreu, expert în domeniul apărării din Partidul Social-Democrat (SPD), a apreciat că „serviciul militar obligatoriu subminează drepturile omului, conform legislaţiei UE”, adăugând că rămâne de văzut dacă un viitor serviciu militar obligatoriu în Germania ar putea fi adaptat pentru a-l face compatibil cu legea.

Mai multe state NATO doresc serviciu militar obligatoriu

Germania nu este primul stat din NATO care doreşte reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Franţa, un alt aliat important din NATO doreşte reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Danemarca, Estonia şi Norvegia sunt state NATO în care serviciul militar este obligatoriu. În Turcia şi Grecia servicul militar este obligatoriu şi chiar pe o perioadă destul de mare.

Suedia nu face parte din NATO dar a introdus serviciul militar obligatoriu. Guvernul suedez a decis să reintroducă armata obligatorie, o măsură susținută de parlamentari. Decizia luată de Guvernul Suediei este în egală măsură pentru femei şi bărbaţi. În Austria şi Elveţia, ţări neutre, există de asemenea serviciul militar.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress