Noul stadion Steaua nu se construieşte pe locul arenei vechi

Noul stadion „Steaua”, probleme de spaţiu! Astfel, arena care trebuie să fie gata pentru Campionatul European din 2020 nu va mai fi reconstruită pe locul actualului stadion. Acesta urmează să fie împins destul de serios spre bulevardul Ghencea. Două motive au contribuit din plin la acest fapt. În primul rând mişcarea se face pentru o evacuare mult mai facilă, în timp ce al doilea este reprezentat de faptul că în spatele arenei noi trebuie să se construiască şi un stadion de atletism.

De remarcat că demolarea Stadionului Ghencea trebuie să înceapă în câteva zile având ca dată de finalizare începutul anului 2020. Sunt ultimele zile practic de viaţă pentru arena Ghencea care a împlinit 44 de ani de la inaugurare. Astfel intrat într-o stare serioasă de degradare, stadionul urmează să fie demolat pentru a face loc unei arene, de cel puţin 30 de mii de locuri. Dacă toate acestea s-au ştiut şi au tot fost dezbătute, lucrurile care au apărut în ultimul moment ţin de amplasarea noii arene.

Noul stadion „Steaua”, probleme de spaţiu!

Constructorii sunt cei care au solicitat mutarea arenei, ei fiind cei care au specificat ca stadionul să fie dus înspre bulevard, astfel încât în spate, unde, de fapt, în acest moment se află tabela electronică, să fie mai mare spaţiul pentru evacuarea spectatorilor. S-a luat în calcul şi faptul că în aceeaşi zonă urmează să fie construit şi un stadion de atletism, astfel că această corelare a fluxiurilor a generat necesitatea de a muta stadionul.

„Conform caietului de sarcini, stadionul va avea minimum 30 de mii locuri, va fi o arenă UEFA categoria 4. La el se adaugă muzeul, spaţii de cazare, comerciale. Noi sperăm să fie un stadion ca cel de la Craiova, care să aibă „viaţă” tot timpul anului, nu un stadion care să stea închis şi să fie deschis doar la un eveniment sportiv”, a declarat Adrian Ceafălan, directorul de investiţii CNI, pentru o televiziune de sport.

Cert este că lucrările de demolare vor începe în doar câteva zile, iar noua arenă trebuie să fie gata în martie 2020. Aproape 60 de milioane de euro este investiţia la care se ridică noul stadion. Arena din Ghencea a fost inaugurată în 1974, la un meci cu OFK Belgrad, 2-2, iar ultima partidă a avut loc în martie 2015: Steaua – Viitorul 4-1. Între timp, stadionul a fost martor al multor evenimente fotbalistice şi al unor victorii de răsunet indiferent că vorbim despre Steaua sau de echipa naţională.

Tot CNI (Compania Naţională de Investiţii) a făcut un nou anunţ despre demolarea stadionului „Steaua”. Astfel, acest proces va dura 3 luni, iar noua arenă din Ghencea se va construi în 25 de luni.

Ce va include noul stadion Steaua

  • Terenul de fotbal, cu o  lungime de 122 m şi o lăţime de 68 m, va fi prevăzut cu gazon natural ranforsat sintetic, dotat cu degivrare şi drenaj
  • Spaţii pentru echipe şi oficiali (vestiare pentru sportivi şi arbitri, săli de încălzire indoor, spaţiu de recuperare şi sală de forţă, punct de prim ajutor etc.)
  • Spaţii pentru mass media (boxă, sală de conferinţe, zonă de flash interviu etc.)
  • Locuri dedicate persoanelor cu dizabilităţi (300 de locuri), spatii VIP
  • Spaţii de cazare pentru sportivi (24 de camere)
  • Muzeu al clubului sportiv (toate disciplinele)
  • Spaţii administrative
  • Spaţii dedicate publicului (magazine, zona food)

„În urma preluării Stadionului Steaua de la Ministerul Apărării Naţionale, prin protocol de predare-primire semnat în data de 13 iunie 2018, Compania Naţională de Investiţii a semnat, pe 18 iunie 2018, contractul privind proiectarea, asistenţa tehnică din partea proiectantului şi execuţia lucrărilor de desfiinţare a obiectivului de investiţii „Stadion Steaua.

Durata construcţie Stadion Steaua

Potrivit ofertei depuse, durata lucrărilor va fi de 3 luni (1 lună pentru serviciile de proiectare şi 2 luni pentru lucrările de execuţie), iar valoarea contractului este de 6.504.233,28 lei cu TVA.

Stadionul Steaua va avea o capacitate totală de 30.500 de locuri pentru spectatori, o suprafaţă desfăşurată de 70.000 mp, 4 vestiare, spaţii de cazare pentru sportivi (24 de camere), 1.070 mp de spaţiu de expunere (muzeu), 980 mp de spaţii comerciale, restaurant pitch-view / bar sky view”, au precizat constructorii într-un comunicat de presă.
25 de luni este durata construcţiei arenei din Ghencea.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress