ActualitateArmată

Serviciul militar obligatoriu în România

Ministrul apărării naţionale Mihai Fifor declară că deocmandată nu s-a discutat în Guvern posibilitatea revenirii în România la serviciul miliitar obligatoriu. Într-un bilanţ la 6 luni de la preluarea mandatului, ministrul Fifor a amintit că stagiul militar obligatoriu nu este anulat ci doar suspendat. Răspunzând unei întrebări puse de redactorul Radio România Actualităţi, Radu Dobriţoiu, despre „Legea rezervistului voluntar” – care nu a dat rezultate în 2018-, ministrul apărării naţionale a precizat că acest act normativ va fi regândit, cu propuneri de modificare, inclusiv prin mărirea sumei de bani pe care militarii voluntari o vor primi pe perioada contractului.

Serviciul militar obligatoriu

În privinţa unei eventuale reveniri la serviciul militar obligatoriu în România, ministrul Mihai Fifor a declarat:

„Vă reamintesc faptul că stagiul militar în România este suspendat, nu este anulat. Este o discuţie care apare tot mai des în spaţiul public şi sunt câteva state care au în continuare serviciul militar obligatoriu, unele care l-au reintrodus, de exemplu Suedia, după informaţiile mele, reintroduce stagiul militar obligatoriu. Şi noi am discutat de multe ori lucrul acesta, există, n-aş zice nostalgie, ci o analiză pragmatică vizavi de acest subiect. Deocamdată nu am dus în Guvern o asemenea iniţiativă şi nici nu cred că foarte curând vom putea discuta despre reluarea stagiului militar obligatoriu în România. De aceea căutam variante alternative, aşa cum este programul acesta dedicat rezerviştilor militari. Nevoia este foarte mare de încadrare în Armata României”, a precizat Mihai Fifor, în conferinţa de presă susţinută cu prilejul prezentării bilanţului activităţii în primele şase luni ale anului.

Potrivit unor surse militare, modificarea „Legii rezervistului voluntar” prevede între altele mărirea sporului de soldă primit de militarii pe perioada contractului la 30% în loc de 10% cât prevede legea în prezent. Asta presupune că un locotenent rezervist voluntar va primi după modificarea legii, pe perioada contractului, 30% din solda locotenentului activ. În mod similar se va întţmpla cu banii primiţi de toţi militarii coluntari.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress