Proiect pentru o nouă lege a offset-ului

La Parlament a fost depus un proiect de act normativ privind reglementarea contractelor compensatorii în perspectiva achiziţionării de echipamente şi tehnică militară pentru dotarea Armatei române în conformitate cu Strategia Naţională de Apărare şi deciziile succesive ale Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Noua lege a offset-ului vizează extinderea ariei de aplicare a clauzei de compensare în atribuirea contractelor de achiziții publice de interes esențial la toate instituțiile din sistemul de securitate națională. Până acum, obligativitatea unor contracte de compensare era doar pentru achiziţiile derulate de Ministerul Apărării Naționale. Contractele de tip offset vor viza și achiziţiile derulate ”guvern la guvern”, lucru care, în baza unei ordonanțe din 2014, nu mai era posibil.

Legea presupunea înfiinţarea Agenției pentru Operațiuni Compensatorii, instituţie care va veghea pentru semnarea şi corecta implementare a contractelor de compensare şi precompensare accesorii contractelor de achiziţii publice de interes esenţial. Instituţia urmează să fie condusă de un președinte şi doi vicepreședinți, precum și de Comitetul de coordonare din care vor face parte reprezentanţi ai tuturor instituţiilor statului român care sunt implicaţi atât în derularea contractelor de achiziţii, cât şi în arhitectura de securitate a României.

Se stabileşte controlul parlamentar asupra activității Agenției privind operațiunile compensatorii şi operațiunile compensatorii în avans, menținând controlul prim-ministrului asupra raportului de audit.

Proiectul de lege a fost depus la Parlament de Nicoleta Pauliuc, șefa Comisiei pentru Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senatul României, informează un comunicat de presă. Anul trecut documentul s-a aflat în dezbatere publică. Preşedintele Comisiei de Apărare din Senat a afirmat că aplicarea acestei legi înseamnă 15 miliarde euro întorşi în următorii 8 ani în economia României, peste 20.000 locuri de muncă, întărirea securităţii naţionale şi a rezilienţei în faţa unor ameninţări externe, competiţie economică reală pe o piaţă deschisă.

În condițiile creșterii bugetului apărării cu 2,5% începând cu anul 2023 și raportat la situația geo-politică din apropierea României, achizițiile de tehnică militară în vederea înzestrării Armatei României vor spori constant, mai ales în lumina strategiei „Armata României 2040”. Deja sunt pregătite sau aproape de finalizare programe de investiții în vederea achiziționării de tancuri Abrams, drone, baterii de coastă antinavă, sisteme de securitate și apărare cibernetică.

Posibilele achiziții viitoare reprezintă oportunități pentru industria de apărare din România prin obligația de compensare (sau de offset, cum este popular cunoscută).

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*