AnalizeArmată

Mass-media militara: independenta in NATO

NATO prevede foarte clar atat in STANAG-uri cat si in regulamente independenta editoriala a presei militare dar mai ales a relatiilor publice militare, separate de discursul si relatiile publice politice. Si se specifica, foarte clar: „Military Public Affairs”. In documentul Aliantei „NATO Military Public Affairs Policy”, in vigoare din februarie 2011 (dezbatut si emis in decembrie 2010) se specifica rolul presei militare dar mai ales al relatiilor publice militare in cadrul StratCom, eforturi militare cuprinse in Strategia de Comunicare NATO. Definitia NATO:  „NATO military PA is the function responsible to promote NATO’s military aims and objectives to audiences in order to enhance awareness and under standing of military aspects of the Alliance. This includes planning and conducting external and internal communications, and community relations. Military PA at each level of command directly supports the commander and may not therefore be further delegated or subordinated to other staff functions.”. Cu scopul presei militare de… „Tell and show the NATO story. Military PA efforts support commanders and staff in the execution of their mission and are conducted in accordance with higher NATO political and military direction.”
Preambulul nu este inutil pentru ca doresc, intr-o constructie logica, sa ajung la ce se intampla in acest moment in Romania.
In articolul precedent trageam un semnal de alarma (Presa militara: incotro?). Justificat mai mult, in acest moment, dupa ce am studiat un document esential pentru Ministerul Apararii Nationale ce urmeaza sa fie modificat in Parlament. Este vorba de modificarea Legii 346 de Organizare si functionare a Ministerului Apararii Nationale care, daca va fi adoptat in actuala formula, va subordona politic mass-media militara. Pentru ca una este ca Departamentul pentru relatia cu Parlamentul si informare publica sa aiba initiativa de comunicare la nivelul de conducere politica a MApN si altceva este sa conduca explicit mass-media militara.
Si nu ma ingrijoreaza in prezent ceea ce inseamna „Pro Patria”, „Televiziunea militara” la nivelul Trustului de presa, pentru ca azi, pe unul dintrea canalele TVR, dl Stelian Tanase declara ca „…si noi (TVR) si sefii de la Minister (MApN) suntem nemultimiti de emisiunea (Pro Patria) doar redactorii 9de acolo) nu au probleme, sunt multumiti.” – si multumesc pentru semnalarea primita de la dl Claudiu Degeratu. Declaratia de azi este confirmata si de o discutie de anul trecut pe care am avut-o cu dl ministru Mircea Dusa despre productiile „Pro Patria”. Care s-au diluat ca valoare editoriala – opinia mea si nu numai – dupa ce a plecat de acolo colonelul Ion Petrescu si apoi Benone Neagoe. Cu alte cuvinte: in timp ce „Ora Armatei” se uita in oglinda retrovizoare la Pro Patria, cei de la Pro Patria ar face bine sa se uite in oglinda si apoi sa o sparga. Nu stiu cum se face, dar insuccesul TVR este si la acest nivel accentuat de succesul SRR.
Ma ingrijoreaza, in schimb, cele doua paliere de traditie, cu rezultate si audienta demonstrata. Si ma refer aici la Redactia militara de Radio si la Observatorul militar (presa militara scrisa si cea de radio). Doar pe Radio Romania Actualitati, fara a lua in calcul si alte programe ale SRR, Ora Armatei are o audienta – doar intr-o editie – cat ratingul colegilor de la Pro Patria pe vreo 3 luni. Si cum sa nu-i dau dreptate (doar de aceasta data) dlui Stelian Tanase?

Subordonare politica prin lege a mass-media militara?

Presa militara NATOIn acest moment se afla in Parlament proiectul de modificare a Legii 346 privind organizarea si functionarea MApN. Cu elemente esentiale, cu cerinte clare de adaptare la actualul mediu geopolitic si geostrategic, la ultimele evolutii din Alianta. Modificari importante si necesare in actuala conjunctura: se infiinteaza „Departamentul pentru inzestrare logistica” (cu sarcini expres prevazute) si Consiliul Militar Superior. Se schimba denumiriile statelor majore pentru categoriile de forte si cel al DGIA in „Departamentul de informatii pentru aparare”. Pe acest drum pavat cu bune intentii se afla insa si o borna, un reper care prevede modificarea atributiilor Departamentului pentru relatia cu Parlamentul si informare publica. Este vorba de modificarea Articolului 9 care in acest moment este urmatorul:
„Art. 9. – Departamentul pentru relatia cu Parlamentul si informare publica coordoneaza relatia cu Parlamentul si activitatea legislativa, asigura asistenta juridica si reprezinta interesele Ministerului Apararii în fata instantelor de judecata si a altor organe cu activitate jurisdictionala, asigura relatiile cu alte autoritati publice, precum si cu organizatiile neguvernamentale, îndruma activitatea de armonizare a actelor normative si asigura asistenta juridica pentru încheierea întelegerilor tehnice în vederea cooperarii cu fortele armate straine, conduce activitatile care privesc informarea publica si mass-media militare, regimul juridic al patrimoniului imobiliar al Ministerului Apararii si coordoneaza activitatea de solutionare a problemelor sociale ale personalului.” – Pentru conformitate: http://www.mapn.ro/despre_mapn/informatii_generale/documente/legea346.pdf
Va prezint mai jos cum urmeaza sa fie modificat acest articol (conform formei adoptate de Camera Deputatilor):

Subordonare presa militaraPotrivit procedurii legislative (http://www.senat.ro/legis/lista.aspx?cod=18210) forma adoptata de Camera Deputatilor nu este modificata, in privinta solicitarii de schimbare a Art.9, fata de formula propusa de initatorii modificarii.
Initiatorilor si apoi deputatilor le-a scapat insa o informatie importanta: in expunerea de motive la initiativa legislativa (http://www.senat.ro/legis/PDF%5C2014%5C14L246EM.pdf) nu se spune nimic despre subordonarea mass-media militara catre Departamentul pentru relatia cu Parlamentul si informare publica.
NATO emblemaSi, pentru a-i dumiri pe cei care, dupa ultimul articol, mi-au trimis semnale prin canale directe sau indirecte… Nu doresc decat intelegerea unor prevederi si regulamente ce functioneaza la nivelul NATO. Cu total respect pentru profesionistii in relatii publice si in domeniul presei militare. La DIRP sunt oameni exceptionali, profesinisti si dedicat. Cu sufletul alaturi de Armata si de valorile pe care Armata le reprezinta, alaturi de colegii mei din presa militara si ma refer aici la colegii de mare profesionalism de la Ora Armatei si cei care sunt dedicati Observatorului militar.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress