AnalizeArmată

Isteria evidentei militare

Un formular medical publicat recent, spre oficializare, de Monitorul Oficial, a declansat o adevarata isterie in randul celor care ori abia asteapta o informatie pentru a o interpreta cum doresc pentru a o face atractiva si a-si aduce trafic, ori incearca sa o decripteze dar cu rezultate eronate in lipsa de pregatire in domeniu. Este de fapt un model de certificat medical ce urmeaza sa fie eliberat de medici pentru toti tinerii care pot fi incorporati. Cu, sau fara criza din Ucraina, evidenta militara este obligatorie si impusa de mai multe legi care sunt in vigoare nu de un an sau doi. Mai mult, serviciul militar obligatoriu nu a fost desfiintat, in 2007. Serviciul militar obligatoriu a fost SUSPENDAT. Ce inseamna asta? Tinerii ajunsi la varsta de incorporare trebuie sa faca o vizita medicala pentru a fi luati in evidenta. Ca apti combatanti, inapti combatanti, apti combatanti cu precizari de limitare. Adica nu mai sunt luati cu arcanul sa faca stagiul militar obligatoriu. Dar trebuie luati in evidenta pentru ca serviciul militar obligatoriu nu s-a desfiintat.
Nimeni nu a dorit sa faca o minima descriere, sa aduca o explicatie corecta si cat mai completa pentru respectivul „formular medical” In schimb, foarte multi „specialisti” in ale scrisului s-au grabit sa coreleze acest formular cu un razboi in care toti tinerii vor fi dusi – asa cum s-au exprimat niste experti ai penelului – OBLIGATORIU. Si se sustine, se insista pe varsta de 20-35 de ani.
Rezervisti in defilareDragi cititori, in situatie de asediu, mobilizare sau razboi, toti barbatii cu varste intre 20 si 55 de ani sunt incorporati. Insa tinerii trebuie luati in evidenta inclusiv cu o fisa medicala. Este vorba pur si simpu de o evidenta care vine in coordonare cu serviciul militar care exista ca obligativitate desi este suspendat. Pentru a fi mai bine inteles: nu te incorporez, nu te iau in armata, nu vei fi conscript, dar in loc de asta trebuie sa ramai in evidenta militara. Nu certificatul medical statueaza asta. Ci aproape 15 legi care se refera la obligatiile cetatenilor si institutiilor. Pe care „expertii” in analiza de certificate medicale nu le amintesc sau chiar nu le cunosc. Nu dooar cetatenii de sex masculin au obligatii pe linia evidentei militare ci si institutiile sunt obligate sa tina evidenta militara si sa o comunice la Prefectura de resort.
Pe de alta parte, tot in incercarea de a explica aceasta problematica a evidentei militare dar si a incisivului subiect dezvoltat dupa publicarea in MO a formularelor medicale. In Parlament este in dezbatere proiectul de „Lege pentru rezervistul militar voluntar” (http://www.cdep.ro/proiecte/2011/100/80/9/pl279.pdf). Nu intru in continutul legii dar intreb: pentru a aplica la acest voluntariat „viitorul” rezervist nu are nevoie si de o adeverinta medicala specifica? Ce sa scrie acolo medicul de familie? Asadar vorbim de un formular, un tipizat, util nu doar pentru toti potentialii conscripti ci si pentru cei care doresc, cei care vin voluntar in armata. Un tanar poate fi apt medical, combatant, necombatant, neincorporabil. Toate aceste date trebuie sa existe in evidenta militara. Evidenta trbuie sa existe si tinerii (in plaja de varsta mentionata) care nu pot fi mobilizati la stare de asediu, mobilizare sau razboi nu trebuie presati. Bun, nu sunt incorporati, nu fca armata, nu sunt conscripti. Dar evidenta militara trebuie sa existe pentru ca serviciul militar obligatoriu functioneaza, este doar supendat ca aplicare, nu este desfiintat. Hai sa nu mai intepretam formulare medicale publicate in MO doar pentru a lansa isterii informationale. Asta isi doresc si „dusmanii”. Ca barbati toti suntem datori cu o nastere, cu o moarte, dar si cu (macar) o evidenta militara.
Inchei aceasta analiza pe subiectul care a declansat isteria… Cu o intrebare de bun simt. Un subiect pe care l-am dezbatut deja, in mod profesionist jurnalistic la Radio Romania Actualitati, de ce nu se promoveaza si aproba „Legea rezervistului voluntar”? Pentru a le oferi sansa celor care doresc, inaintea celor care se feresc si nu doresc defel, sa intre in randul rezervistilor. Pentru a mari bazinul de rezerva militara profesionista din acest moment. Si pentru a nu pune presiune pe tinerii care trebuie luati in evidenta militara.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress