Pentagonul despre mobilizarea din Rusia

Pentagonul consideră că Rusia va avea probleme cu echiparea și instruirea recruților pe care îi mobilizează pentru a-și completa efectivele după pierderile suferite în Ucraina. Dacă Rusia nu poate comanda, susține și echipa cei aproximativ 100.000 de soldați pe care îi are în Ucraina, adăugarea a încă 300.000 de militari nu va îmbunătăți situația, susține secretarul de presă al Pentagonului.

Pentagonul susține că mobilizarea rezerviștilor de către Vladimir Vladimirovici Putin ar putea agrava eșecul Federației Ruse în Ucraina. Secretarul de presă, generalul de brigadă Pat Ryder a declarat că rușii au eșuat în îndeplinirea țintelor strategice și și-au redus sfera obiectivelor operaționale. El a amintit că președintele Federației Ruse a chemat sub arme 300.000 de rezerviști ruși pentru războiul său nedrept și neprovocat din Ucraina, ameinințănd totodată cu armamentul nuclear al Kremlinului.

Decizia lui Putin a fost luată după contraofensiva Kievului care a respins forțele ruse din Harkov și a eliberat peste 3.000 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean. În luna august, secretarul de stat pentru politica de apărare, Colin Kahl, a declarat că Rusia a pierdut între 50.000 și 70.000 de soldați în Ucraina.

Mobilizarea lui Putin vizează în primul rând rezerviștii sau membrii ai Armatei Roșii care au ieșit la pensie, a amintit generalul Pat Ryder, precizând că aceste capacități nu se compară cu rezerva de militari a Statelor Unite care este instruită și gata de desfășurare în luptă în ore, zile sau săptămâni, funcție de solicitări. Rezerviștii din Statele Unite sunt chemați periodic pentru testarea capacității lor de luptă, pentru a se pregăti în folosirea armamentelor noi și trebuie să treacă examene obligatorii pentru a rămâne în bazinul de recrutare.

Potrivit modelului rusesc, aceștia sunt oameni care și-au încheiat angajamentul de serviciu militar și sunt chemați să revină. „Este evaluarea noastră că Rusia ar avea nevoie de timp să antreneze, să pregătească și să echipeze aceste forțe”, a mai spus Ryder.

Acțiunile rusești în războiul cu Ucraina indică probleme grave de comandă și control și probleme importante de logistică de la începutul invaziei, pe 24 februarie. Aceste probleme nu au fost rezolvate și au contribuit la eșecul operațiunilor rusești de a lua capitala ucraineană Kiev în martie și la incapacitatea Rusiei de a face progrese mari în regiunea Donbas în aprilie, se precizează în comunicatul pe care l-am primit de la Pentagon.

”Mobilizarea are ca obiectiv rezolvarea problemelor de personal pentru Armata Rusiei”, a menționat generalul Ryder, adăugând că ”ceea ce nu este clar este dacă ar putea sau nu rezolva în mod semnificativ dificultățile de comanda și control, logistică, susținere și, mai important, problemele de moral pe care le-au întâmpinat forțele ruse în Ucraina”.

Dacă Rusia nu poate comanda, susține și echipa cei aproximativ 100.000 de soldați pe care îi are în Ucraina, adăugarea a încă 300.000 de militari nu va îmbunătăți situația. „Dacă aveți deja provocări semnificative și nu ați abordat unele dintre acele probleme strategice sistemice care fac capabilă orice forță militară mare, nu există nimic care să indice că va deveni mai ușor prin adăugarea mai multor variabile la ecuație”, a spus Ryder.

Putin a făcut anunțul privind mobilizarea, programând referendumuri simulate în zonele capturate din Donbas sau amenințări cu atacarea unor noi teritorii, „ ceea ce nu schimbă acțiunile operaționale de pe teren, care susțin că ucrainenii vor continua să lupte pentru țara lor”. Armata rusă se confruntă cu unele provocări semnificative pe teren, iar comunitatea internațională va sta în spatele Ucrainei în timp ce aceasta luptă pentru a-și apăra țara de o invazie”, a concluzionat generalul Pat Ryder.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*