Întâlnirea Grupului de Contact pentru Ucraina

Întâlnirea grupului de contact pentru Ucraina semnalează sprijinul pe termen lung pentru Kiev. Din această inițiativă de susținere a Kievului fac parte peste 50 de națiuni, inclusiv România. La ultima reuniune desfășurașurată în Germania țara noastră a fost reprezentată de ministrul apărării naționale Vasile Dîncu.

Statele Unite ale Americii, aliații și partenerii Washingtonului colaborează pentru a oferi Ucrainei armele și pregătirea militară de care are nevoie pentru a se apăra de atacul neprovocat al Rusiei și pentru a-și recupera teritoriile pierdute.

Reuniunea miniștrilor apărării din Grupul de Contact pentru Ucraina s-a desfășurat la baza americană Ramstein, din Germania, unde secretarul apărării din Statele Unite, Lloyd Austin a declarat că noua întâlnire are ca obiectiv analizarea posibilităților de îmbunătățire a colaborării pentru apărarea Kievului. Totodată, Lloyd Austin a anunțat că președintele Joe Biden a aprobat un nou ajutor în echipamente militare pentru Ucraina în valoare de 675 de milioane de dolari. Pachetul include rachetele pentru sistemele HIMARS, 100 de vehicule blindate humvee, 50 de vehicule medicale blindate, muniții, piese de artilere Howitzer, sisteme anti-tanc și echipamente de vedere pe timp de noapte.

Separat de acest ajutor, secretarul american de stat Antony Blinken, aflat în vizită la Kiev, a anunțat un sprijin de 2 miliarde de dolari finanțare militară externă pentru Ucraina și alte18 state considerate ca fiind amenințate de agresiunea rusă. Din această sumă Kievul va primi un miliard de dolari.

La Ramstein, Grupul de Contact pentru Ucraina din care fac parte peste 50 de țări, inclusiv România, a transmis un mesaj clar pentru Vladimir Putin că națiunile din lumea liberă sunt gata să sprijine Ucraina pe termen lung. Țara noastră a fost reprezentată la reuniune de ministrul apărării naționale Vasile Dîncu.

Este a doua oară când grupul de contact se întâlnește în Germania de când a fost fondat în luna aprilie. Întâlnirile lunare – unele în persoană și altele virtuale – permit liderilor apărării să evalueze nevoile Ucrainei și să găsească capabilitățile de care Kievul are nevoie.

La finalul reuniunii de la Ramstein, președintele Statului Major Interarme al SUA, generalul Mark Milley, a declarat că Ucraina are câștiguri reale și măsurabile în utilizarea sistemelor HIMARS cu ajutorul cărora au fost lovite peste 400 de ținte rusești, cu un efect devastator.

Ucraina desfășoară o contraofensivă în sud unde a reușit să recucecerească anumite localități. Analiștii militari occidentali cred că Rusia s-ar putea lăsa expusă în alte zone, în timp ce se implică să consolideze sudul, în condițiile în care Ucraina a reușit să blocheze mai multe culoare de aprovizionare logistică pentru trupele rusești de ocupație.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress