Armată

Ţară, ţară, vrem ostaşi voluntari

După ce în ultimii doi ani procesul de recrutare pentru rezerviştii voluntari a fost un eşec, MApN continuă procesul de recrutare. Deşi MApN dorea modificarea legii rezervistului voluntar, mai exact prin mărirea de la 10% la 30% a salariului rezervistului din solda funcţiei similare active, Ministerul de Finanţe nu a avizat această solicitare. Cu toate că banii urmau să fie asiguraţi din bugetul MApN şi nu din alte surse de finanţare care ar fi forţat Ministerul de Finanţe să găsească soluţii.

De ce nu se modifică Legea rezervistului voluntar

Legea rezervistului voluntar nu se îmbunătăţeşte pentru că nu avizează Ministerul de Finanţe. Un minister care nu consideră că în ansamblul problemelor strategice apărarea naţională ar fi o prioritate. Din acest motiv, legea nu poate fi îmbunătăţită astfel încât să se încurajeze atragerea de ostaşi voluntari. Mai exact, SMAp doresc mărirea sumei pe care rezerviştii voluntari ar urma să o primească după ce recrutează. În prezent se oferă pentru rezerviştii voluntari 10% din solda militarului activ cu funcţie similară. Suma este primită lunar, pe toată eprioada contractului, rezervistul voluntar având doar obligaţia de a se prezenta periodic unde i se solicită. SMAp a dosir mărirea acestui cuantum de la 10% la 30% însă Ministerul de FInanţe nu a avizat această modificare.

Un nou „val” de recrutări

Ministerul Apărării Naţionale continuă procesul de recrutare pentru rezerviștii voluntari şi organizează, între 1 și 23 august, o campanie de recrutare și selecție pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezervist voluntar în Armata României.

Astfel, pentru anul 2019 sunt disponibile peste 1.300 de locuri de rezervişti voluntari (ofițeri, maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați), în unităţi militare din 20 de judeţe – Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Iași, Ilfov, Prahova, Tulcea, Vaslui, Vrancea şi din municipiul Bucureşti.

Procesul de recrutare şi selecţie se desfăşoară în baza Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari şi a Ordinului ministrului apărării naţionale nr. M. 25/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 270/2015.

Pentru înscriere, cetăţenii se pot prezenta atât la sediul centrului militar zonal/judeţean sau de sector pe a cărui rază de responsabilitate îşi au domiciliul, cât şi la oricare alt centru militar zonal/judeţean sau de sector, în situaţia în care locul de muncă sau reşedinţa temporară diferă de localitatea de domiciliu.

Cetăţenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezervist voluntar în Armata României vor completa o cerere de înscriere.

Totodată, vor avea asupra lor următoarele documente, astfel:
a) actul de identitate, în original şi în copie;
b) certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim şase luni înainte de data depunerii;
c) acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă, în original şi în copie;
d) permisul de conducere, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice;
e) livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.

La prezentarea la centrul militar, persoanele vor fi informate cu privire la etapele pe care le presupune procesul de recrutare şi selecţie, respectiv unitatea militară în care urmează să susţină probele de selecţie, unitatea sanitară militară unde urmează să susţină examinarea medicală și unitatea militară/centrul de instruire în care se va executa programul de instruire iniţială, în cazul candidaţilor proveniţi din rândul cetăţenilor fără pregătire militară.

De asemenea, candidaţii proveniţi din rândul cetăţenilor fără pregătire militară vor fi consiliaţi în ceea ce priveşte exprimarea opţiunilor, în sensul orientării către arme/servicii şi specialităţi militare pentru care aceştia prezintă abilităţi şi aptitudini.

Informaţii despre recrutarea în Armata României găsiţi AICI.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress