ActualitateArmată

Generalul-locotenent Daniel Petrescu: viitorul şef al SMAp

Veste bună pentru Armata României: viitorul şef al Statului Major al Apărării va fi cel mai probabil generalul-locotenent Daniel Petrescu. Cele mai importante detalii pentru viitorul şef militar al armatei au fost stabilite chiar în ultimele zile.

Generalul-maior Daniel Petrescu a fost numit, începând cu data de 13 august 2019, în funcția de locțiitor al șefului Statului Major al Apărării și înaintat, la data de 14 august 2019, prin decret al Președintelui României, la gradul de general-locotenent – cu trei stele.

Funcţii îndeplinite de generalul Daniel Petrescu

Generalul-locotenent Daniel Petrescu a îndeplinit, din august 2017 până la această dată, funcția de comandant al Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE).

Experiența sa profesională include funcții deținute la nivel tactic, operativ și strategic în cadrul Forțelor Terestre Române, în comandamente NATO și în teatrele de operații.

Este veteran al teatrelor de operații, cu misiuni executate în Angola (1995-1996-misiunea UNAVEM III și 1998-1999- misiunea MONUA), Albania (1997), iar la comanda Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni” a executat misiuni în Kosovo (2003), Bosnia-Herțegovina (2004), Irak (2005) și Afganistan (2007).

General Daniel Petrescu Irak

De la stânga la dreapta: Radu Dobriţoiu, ltcol Daniel Petrescu, Mahmoud – interpretul irakian al trupelor româneşti din Camp Mitica; Irak, 2005, misiune Antica Babilonia. Misiune umanitară derulată de Radio România cu MApN, jucării donate copiilor irakieni de copiii din România prin intermediul Studiurilor Regionale SRR şi transportate în Irak de FAR.

În perioada iunie 2013 – iulie 2016, a îndeplinit funcția de Reprezentant militar al Şefului Statului Major General la Comandamentul Aliat pentru Transformare, Norfolk, Virginia, SUA.

Şef SMAp Daniel Petrescu

Foto Radu Dobriţoiu, Irak, 2005. Generalul-locotenent Daniel Petrescu (ltcol pe atunci şi comandant al B2I) împărţind jucării copiilor dintr-o grădiniţă irakiană din aria de operaţii a Batalionului 2 Infanterie Călugăreni.

Carieră general Daniel Petrescu

Este șef de promoție al Institutului Militar de Infanterie „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu (promoția 1992), șef de promoție al Universității Naționale de Apărare „Carol I” (promoția 2003), absolvent „cu distincție” al Colegiului Național de Război din cadrul Universității Naționale de Apărare Washington DC, SUA, unde a urmat un master în „Strategie de securitate națională” (2011).

Şef SMAp general Daniel Petrescu

Educația sa militară mai include un doctorat în științe militare și informații la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (București, 2010). De asemenea, este absolvent al Colegiului Întrunit de Comandă și Stat Major (JSCSC), Marea Britanie, unde a urmat Cursul avansat de comandă și stat major (2007-2008) și a absolvit masterul în studii de apărare la King’s College din Londra.

A doua opţiune pentru şeful SMAp

Ultimele numiri la conducerea Armatei României au lăsat un post „vacant”. Generalul maior Dorin Blaiu a preluat atribuţiile şefului SMFT. Însă există posibilitatea ca generalul locotenent să fie adus de la Bruxelles şi numit comandant al Forţelor Terestre. Aceată numire va oferi a doua soluţie pentru viitoarea poziţie de şef SMAp.

În preambulul articolului am folosit sintagma „cel mai probabil”. Dacă între timp va fi numit şi un nou şef la  SMFT, un general cu 3 stele, vom avea încă o opţiune. Dar, în cele din urmă, va fi „ori-ori”. Recte ori şeful SMFT ori locţiitorul SMAp.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress