ActualitateAnalizeArmatăMisiuni

Generalul desertului Nicolae Ciuca in fruntea Statului Major General

Este primul infanterist care ajunge in fruntea Statului Major General al Armatei Romaniei dupa aproape noua ani. Generalul care reprezinta generatia militarilor cu experienta complexa in teatrele de operatii. Primul “general al desertului” care ajunge in fruntea Statului Major General, avansat in urma meritelor si rezultatelor demonstrate in linia intai, in cele mai dificile misiuni executate dupa 1990 de Armata Romaniei. Generalul- locotenent Nicolae Ciuca a reusit insa sa imbine armonios arta luptelor cu stiinta razboiului. Alaturi de experienta acumulata in Angola, Kosovo, Afganistan si Irak, generalul Ciuca a fost sef de promotie la Academia de Inalte Studii Militare si numele sau este trecut  pe placa din marmura pe care sunt mentionati cei mai buni studenti ai Academiei. Este doctor in stiinte militare, absolvent al Colegiului de Razboi pentru Fortele Terestre din Statele Unite si al Colegiului National de Aparare de la UNAp. Dar cel mai important, a dovedit ca este un comandant cu fata indreptata spre trupe, iubit si respectat de militari. Dupa ani de zile, „Regina Armatei” Infanteria se afla din nou la comanda, pe binemeritatul loc ca importanta in Armata Romaniei.

Cel care a impus rotirea comandantilor de categorii de forte la conducerea SMG a fost Traian Basescu. Pentru a-l impune pe fostul sau coleg, amiralul Gheorghe Marin, in fruntea SMG. Primul amiral ajuns in cea mai importanta functie militara dupa 1990. A urmat generalul de aviatie Stefan Danila despre care exista zvonuri in randul militarilor ca ar fi sotul verisoarei Mariei Basescu. Se pare ca nimic nu a fost intamplator… Presedintele Klaus Iohannis a semnat de aceasta data decretul de numire in functie pentru unul dintre cei mai titrati generali din Armata Romaniei, cu cea mai mare experienta de front. Altfel spus, in sfarsit omul potrivit la locul potrivit… Nu marinari care nu au condus trupe in linia intai, care nu s-au remarcat prin activitate stiintifica, nu aviatori fara experienta in teatrele de operatii (desi Romania a avut de trei ori o contributie principala la comanda Aeroportului din Kabul – Afganistan). Cred personal ca „rotirea categoriilor de forte” la comanda Armatei a fost o greseala. Trebuie ca, in cea mai importanta functie militara, sa fie pus un general cu experienta misiunilor si cu dovada priceperii stiintifice in „arta razboiului”. Si iata ca noul presedinte isi mai adauga o decizie corecta: un general printre generali pus in fruntea generalilor Armatei Romaniei.

general-locotenent-Nicolae-CiucaPrimul interviu pe care l-am realizat cu dl. Nicolae Ciuca se intampla pe cand era capitan. Se afla, impreuna cu Catalin Tomita Tomescu, in Kosovo, la un exercitiu militar NATO, inainte ca Romania sa trimita trupe in acest teatru de operatii. Era un interviu “la distanta”, o legatura telefonica… Si il intalneam prima data pe maiorul Ciuca, de aceasta data, in Kosovo, odata cu inceputul de misiune pentru compania de infanterie din batalionul 26 Infanterie Neagoe Basarab… Nu se numeau inca “Scorpionii rosii”. Acest nume infanteristii olteni l-au primit in Afganistan, in Baza din Kandahar (de la colonelul Linnington), unde aveam sa-l intalnesc din nou pe generalul Nicolae Ciuca. Si amandoi ne amintim tot timpul cand ne intalnim de acele vremuri dificile dar si de regretatul general Sorin Ioan, Seful Operatiilor SMG in acea perioada, cel care a coordonat transportul si preluarea misiunilor din Kandahar de catre trupele romanesti. Ar fi multe de povestit despre acea perioada de pionierat pentru trupele romanesti, pentru prima misiune intr-un teatru complex si dificil de operatii cum este Afganistanul pentru un batalion romanesc. Dar, pentru ca in acest articol este vorba despre generalul Nicolae Ciuca, redau un citat din propria-mi carte “Afganistan, un pamant uitat de timp; corespondente de razboi” (Editura Enciclopedica, 2002):

„Ca ofiţer în rezervă am apreciat din toate punctele de vedere operaţiunile dificile în care sunt implicate detaşamentele Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab” de la Craiova. Din păcate, nu mi s-a permis să particip la cea mai complexă misiune îndeplinită de militarii români, în apropierea graniţei cu Pakistanul, în cadrul Operaţiunii Mountain Sweep. Comandantul B26INB, maiorul Nicolae Ciucă, nu a aprobat prezenţa mea între efectivele combatante considerând că este foarte riscant. Relaţia foarte bună pe care o stabilisem cu Maiorul Ciucă, pot spune chiar prietenia cu el, a fost probabil principalul motiv pentru care comandantul român a dorit să mă protejeze de pericolul la care doream să mă expun din nou. Deşi pare neobişnuit, pe maiorul Ciucă nu l-am cunoscut la Craiova, unde am vizitat cazarma B26INB, ci în Kosovo, la Klina, unde o companie din batalionul românesc participă, sub comanda NATO, la forţa de menţinere a păcii KFOR. Afganistanul era cel de-al doilea teatru de operaţii în care colaboram cu tânărul şi priceputul comandant, în vârstă de 35 de ani, absolvent al Academiei de Înalte Studii Militare.”

Dobritoiu-CiucaNicolae Ciuca este primul comandant al “Scorpionilor rosii”, al unitatii cu acest cognomen, Batalionul 26 Infanterie renascut si botezat in Afganistan de generalii americani. Armata Romaniei a intrat atunci intr-o noua era, odata cu implicarea unei unitati de nivel batalion intr-o misiune de lupta la mii de kilometri de frontierele Romaniei. Si cel care a avut dificila sarcina de a comanda acest batalion a fost maiorul – pe atunci – Nicolae Ciuca. Cu un inceput extrem de greu pentru misiune. Si spun asta ca participant la aceasta etapa, pentru ca am stat aproape 5 luni in Afganistan, in 2002, alaturi de Scorpionii rosii. O tabara de tranzit in care dormeam in corturi care faceau mai mult umbra decat sa ofere adapost, doar doua cabine de toaleta pentru 415 oameni, fara apa necesara, fara aer conditionat… Fara multe din cele necesare pentru a rezista la clima din desertul Kandahar. Noroc cu americanii care ne-au luat sub „aripa” lor si ne-au ajutat neconditionat cu logistica atunci cand s-a construit tabara romaneasca, in apropiere de pista aeroportului, pe locul fostei tabere a batalionului canadian. Si generalul Nicolae Ciuca a fost acolo, la comanda, in prima misiune cu adevarat dificila pentru un batalion din istoria postbelica a Romaniei. In Afganistan, alaturi de Nicolae Ciuca, am urmarit la TVR international ceremonia de invitare a Romaniei in Alianta. Pentru ca, in 2004, in Irak, tot alaturi de Nicolae Ciuca, aveam sa surprind momentul in care Romania devenea membra cu drepturi depline in cadrul NATO.

Comandant in batalia de la Nassiryiah

Nicolae Ciuca a fost primul comandant roman care a ajuns in Irak cu drapelul de lupta, fara a anticipa insa ca isi va comanda personal militarii in prima batalie din istoria postbelica a Armatei Romaniei. In prima lupta reala a Armatei Romaniei in NATO. Se intampla in noaptea de 14 spre 15 mai 2004, Batalia de la Nassiryiah, atunci cand Scorpionii rosii au fost chemati de brigada italiana din care faceau parte sa sustina flancul de est al orasului si podul peste Eufrat din acea regiune. Iata ce imi declarau imediat dupa Batalia de la Nassiryiah, in tabara White Horse din Irak, locotenent-colonelul Nicolae Ciuca si subofiterul sanitar Cornelia Pegulescu.

Am fost acolo, am fost alaturi de infanteristii olteni, am transmis in flux tot ce s-a intamplat in acea noapte ce a intrat in istoria Armatei Romaniei sub numele de „Batalia de la Nassiryiah”. Termen pe care l-am promovat si sustinut si iata ca a fost impus in istoria recenta a Romaniei. A fost dealtfel si unul dintre proiectele multimedia dezvoltate de Radio Romania Actualitati (Batalia de la Nassiriyah). Nicolae Ciuca, de aceasta data locotenent-colonel, si-a comandat personal oamenii in acea misiune dificila. Stia ca vor fi atacati de insurgentii irakieni, de luptatorii Mahdi. Pleca asadar la lupta, cu cei mai buni oameni, inclusiv actualul comandant al Scorpionilor rosii colonelul Dan Ionescu. Si cea mai buna tehnica pe care o avea la dispozitie, inclusiv TAB-uri Zimbru. Aproximativ 70 de infanteristi in 10 transportoare blindate. Si Nicolae Ciuca nu a predat misiunea unui comandant de companie, loctiitorului sau sefului de stat major. Si-a asumat-o… Si a dus-o la capat fara pierderi umane. Desi doua transportoare au revenit in baza grav avariate. Baza de unde, alaturi de loctiitorul comandantului Gabriel Toma am urmarit cu „inima in batista” comunicatiile celor care duceau lupta. Era a doua oara cand Nicolae Ciuca nu ma lua cu el in misiune. Si stia de ce… Aveam si eu sa aflu in cateva ceasuri, ascultand in TOC, mesajele scurte dintre militarii din transportoare.

Nicolae Ciuca este cel care a deschis misiunea in Afganistan cu Scorpionii rosii, cel care a instituit respectul militarilor italieni in Irak pentru Infanteria Romana, in Batalia de la Nassiryiah si nu numai… Este comandantul – si putina lume stie asta sau pretuieste aceasta reusita – care si-a adus toti oamenii acasa, teferi si nevatamati, din fiecare misiune. Este comandantul care a ridicat doua biserici in teatrele de operatii. Pentru ca a inteles ca acolo, in linia intai, alaturi de psiholog, alaturi de medici, preotul militar si credinta sunt sprijin esential pentru fiecare militar.
Generalul locotenent Nicolae Ciuca vine in fruntea SMG intr-o perioada dificila. O situatie delicata la granita de est, cu o dinamica negativa. Cu o dezvoltare a prezentei NATO pe teritoriul Romaniei, pe fondul sub-bugetarii Armatei. In conditiile in care la Summitul NATO din Tara Galilor s-a solicitat alocarea a 20% din bugetul apararii pentru inzestrare, in timp ce Romania nu aloca nici 8%. Din ce a promis Romania la aderare, ca bugetare a Armatei, au ramas doar amintirile…

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress