ActualitateArmată

Britanicii pleaca din Afganistan: a doua oara…

Vorbim astăzi de a doua retragere britanică din Afganistan, după cea din secolul 19, după campania declanşată de Compania Indiilor Britanice de Est. Principalele lupte au fost duse atunci între 1839 şi 1842, soldate cu moartea a 4500 de soldaţi britanici şi încă 12 mii de luptători din provinciile coroanei. După prima retragere, britanicii au avut şi un mesaj: Afganistanul nu va fi pacificat vreodată. Iată că, în noiembrie 2014, după 13 ani în care 453 de militari britanici şi-au pierdut viaţa, are loc o a doua retragere a trupelor din Regatul Unit. O ceremonia organizată la baza aeriană din Kandahar, unde are şi România trupe, a marcat plecare ultimilor militari britanici, după ce aceştia au transferat către armata naţională afgană ultima bază, luna trecută. Mesajul transmis de această dată, la a doua retragere a trupelor Regatului Unit din Afganistan, este cuprins într-un comunicat de presă semnat de ministrul britanic al apărării… „Forţele Regatului unit sunt mândre că şi-au încheiat misiunea în sudul Afganistanului. Datorită curajului şi devotamentului lor, ţara are şanse mari pentru un viitor stabil”. Amintesc însă că majoritatea operaţiunilor militare conduse de britanici în Afganistan au auvut loc în sudul ţării, în provincia Helmand, care pare să rămână un bastion al talibanilor şi un centru important pentru cultivarea florilor de mac din care se obţine opiul.

Britanicii nu au pierdut doar 453 de militari in Afganistan: aici aveti bilantul total. Au avut sute de raniti… Iar opinia publica britanica este impotriva acestei prezente militare. Din punctul de vedere al securitatii „de acasa”: impactul este negativ. In mare, Regatul Unit a pierdut din nou… In Afganistan.

Drapel britanic AfganistanPe de altă parte, Statele Unite au anunţat că îşi vor prelungi misiunea de luptă a trupelor americane în Afganistan. Alături de partenerul său strategic, România îşi va suplimenta trupele din această ţară din martie, anul viitor. Aceste forte vor avea ca misiuni principale paza Bazei Aeriene Kandahar si instruirea unor unitati din Armata Nationala Afgana. Va exista si o echipa de suport logistic: „Elementul de sprijin National”. Romania are in prezent in Afganistan o companie de infanterie din Batalionul 812 Soimii Carpatilor si forte speciale dar si subunitati de informatii.

În timp ce în partea d enord a Afganistanului NATO a obţinut un relativ echilibru, în sud şi sud-est situaţia nu este la fel de bună. Probabil că, aşa cum spuneau britanicii în secolul XIX, Afganistanul nu este uşor de pacificat… De fapt, Afganistanul va va fi vreodata pacificat. Iar interventia NATO – cred eu – va conduce ca reactie, dupa retragerea trupelor Aliantei, la o crestere a imaginii talibanilor in randul populatiei. Este foarte posibil ca, in urmatorii ani, sa constatam ca NATO, prin eforturile militare depuse, a avut un rol esential pentru ca talibanii sa castige puterea in mod democratic in Afganistan.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress