ActualitateArmată

Dificultăţi în numirea viitorului şef al SMAp

Mandatul actualului şef al SMAp, generalul Nicolae Ciucă, se încheie pe data de 1 ianuarie 2019. Potrivit informaţiilor pe care le-am obţinut, mandatul generalului Ciucă nu va fi prelungit cu un an, aşa cum ar fi fost posibil. O decizie pe care în actualele condiţii de securitate în zona Flancului de Est al NATO ar fi trebuit să o avem deja „aşezată” fără „prelungiri”, în dezbateri extrem de intense. Este unul dintre subiectele pe care şedinţa CSAT ar fi trebuit probabil să le „finalizeze” în data de 11 decembrie. O decizie care – în opinia mea – nu trebuia lăsată pe ultima zi.

Potrivit informaţiilor pe care le deţin: domnul general Ciucă îşi va încheia mandatul de şef al SMAp pe data de 1 ianuarie 2019. Mandatului „generalului deşertului” nu va fi prelungit cu încă un an, aşa cum permite Legea 346 cu modificările şi comletările ulterioare. Un general căruia trebuie să îi mulțumim pentru dedicaţia sa, loaialitate, pricepere şi mai ales modestia de care a dat dovadă. El va rămâne în istoria recentă a Armatei României ca generalul, şeful SMG, şef al SMAP care a modernizat total Armata: de la înzestrare la reorganizare.

Ce prevede legea în privinţa numirii şefului SMAp

„Seful Statului Major General este militarul cu rangul de conducere cel mai inalt din armata, numit de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului apararii, cu avizul primului-ministru, pentru o perioada de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu pana la un an. In functia de sef al Statului Major General poate fi numit loctiitorul acestuia sau unul dintre sefii categoriilor de forte ale armatei”.

Cine va prelua şefia SMAp?

Potrivit legislaţiei şi procedurilor singurii generali care ar fi îndreptățiți să preia funcţia de şef al SMAp trebuie să fie ori şefi de categorii de forţe (Forţe Aeriene, Navale, Aeriene) ori locţiitori în funcţie ai şefului SMAp care să deţină grad de general TREI STELE.

Mai avem o menţiune: generalul cu trei stele nu trebuie să îndeplinească vechimea de ieşire la pensie în timpul mandatului.

Astfel, din prevederile legale, ies din calcul:

– Actualul şef al Şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral Alexandru MÎRŞU (pensie pe mandat).
– Actualul şef al Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Ovidiu-Liviu Uifăleanu (doar două stele). Dacă se dorea cu adevărat susţinerea dlui general ar fi fost avansat la 1 Decembrie la gradul de general-locotenent.
– Generalul-maior Dorin Ioniţă, locţiitor al şefului SMAp, a primit a doua stea de 1 Decembrie.
– Generalul- maior Viorel Pană, şeful SMFA – a primit recent a doua stea (la 1 Decembrie).
– Generalul- locotenent Adrian Tonea (locţiitor şef SMAp – pensie pe un eventual mandat).
– General- maior Vasile Toader, locţiitor pentru operaţii al şefului SMAp – are doar două stele, ultima primită la 1 decembrie. Un general poate primi o noua stea doar în perioada de un an de la ultima avansare.
– Alţi generali posiblili candidaţi (locţiitori ai şefului SMAp sau şefi de categorii de forţe) nu îndepinesc condiţiile.

Posibil candidat ce poate fi acceptat la şefia SMAp

Potrivit procedurii şi legislaţiei, în acest moment singurul candidat care ar avea şanse să devină şef al SMAp este generalul-locotenent Dumitru Scarlat, actualmente şef al misiunii militare NATO de la Bruxelles. Generalul Scarlat a deţinut funcţia de şef al Statului Major al Forţelor Terestre deci se poate „califica” pentru funcţia de şef al Satului Major al Apărării pentru că a deţinut funcţia de şef de categorie de forţă. Generalul Scarlat este tânăr deci nu va intra în „spectrul ieşirii la pensie” care să îi afecteze candidatura.

Generalul locotenent (3 stele) Dumitru Scarlat a fost şeful Statului Major al Forţelor Terestre în perioada octombrie 2014 – aprilie 2017. Ceea ce îl califică în candidatura pentru şefia SMAp. În 2014 a fost de asemenea locţiitor al şefului Statului Major General. Aşadar îndeplineşte ambele impuneri: să fi fost şef de categorie de forţe sau locţiitor al şefului SMAp. Este singurul general în acest moment care îndeplineşte necesarul pentru a fi numit. Dacă nu este el atunci înseamnă că politicul va impune un alt general, fără a se ţine cont de prevederile ce impun: fost şef de categorie de forţe sau fost locţiitor al şefului SMAp. Este cu siguranţă o opinie personală.

La următorarea şedinţă a CSAT ar trebuie să se ia o decizie. Amintesc că şeful SMAp este propus de ministrul apărării naţionale, avizat de premier şi validat de preşedintele României. Ministrul Gabriel Leş ar trebui să propună un nou şef al SMAp dintre generalii care se „califică” pentru această funcţie”. Preşedintele Klaus Iohannis ar urma să aprobe noul şef al SMAp. Dacă nu se ajunge la o soluţie în acest sens, generalul Ciucă va rămâne în continuare şef al SMAp până la o decizie ce ar urma să fie în procedura ministrul apărării – premier– preşedinte.

14 Comments
  1. Reply
    Cris decembrie 12, 2018 at 5:39 am

    Avem prea multi generali dar nu destui pt a conduce armata….ironic, nu?
    Domnul Scarlat este unde este pt ca este nu se ridică la nivelul unui general…iar faptul ca nu recunoaste acest lucru ascunde un caracter slab…compatibil doar cu profilul unui yes man….are stelele necesare si atat.
    Dintre ceilalti generali cu doua stele doar Gl. Uifaleanu e sef categorie si poate lua o noua stea abia odata cu numirea la SMAp…a mai primit una anul acesta.
    Si cine a pregatit oare acest dezastru? Nu tot Ciuca? Dar oare are caracter si iese la pensie sau se agata de banul public si cere sa fie mentinut in activitate pe o functie obscura? In curand vom avea comandament nato de 3 stele si simt ca si acolo ne va fi greu sa gasim solutii!

    • Reply
      Dobritoiu decembrie 13, 2018 at 4:09 pm

      Generalul Nicilae Ciuca a declarat ca odata ce va parasi functia de sef al SMAp nu intentioneaza sa accepte alta functie.

      „Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major al Apărării încât, indiferent de ceea ce mi s-ar propune, nu voi face altceva. Odată ce ai fost şeful Statului Major al Apărării… Reprezintă demnitatea cea mai mare pentru fiecare dintre noi. Iar eu consider că nu trebuie să fie în niciun fel umbrită această poziţie de activitatea în alt domeniu.
      Nu voi face politică. Voi face tot ceea ce îmi stă în putere şi îmi va îngădui viitorul să sprijin această instituţie. Dar nu dintr-o funcţie publică”. http://www.romania-actualitati.ro/generalul_ciuca_nu_trece_in_rezerva_inainte_de_incheierea_mandatului-116844

  2. Reply
    RAMBO decembrie 12, 2018 at 7:28 pm

    Da,lupu schimba părul dar năravul…alt șmecher.Multe nereguli în sistem sau mai bine spus legi făcute pt ofițeri nu pt șoarecii de jos?

  3. Reply
    Wolf Liviu decembrie 14, 2018 at 6:30 am

    Oare Generalul Locotenent Anastasiov a decedat?

    • Reply
      Dobritoiu decembrie 14, 2018 at 10:02 am

      Legea precizeaza foarte clar procedura de numire a sefului SMAp. Printre posibilii candidati nu se regasesc consilierii ministrului – cum este cazul generalului Anastasof. Aveti in articol citat paragraful de lege.

  4. Reply
    Ion decembrie 19, 2018 at 7:47 pm

    Păi la fel de clar scrie că: șeful categoriilor de forte(Scarlat la ce categorie de forta e cdt.?) Sau este valabil doar pt …

    • Reply
      Dobritoiu decembrie 20, 2018 at 11:31 am

      Domnul general-locotenent Dumitru Scarlat a fost şeful Statului Major al Forţelor Terestre (2014-2017), a fost de asemenea locţiitorul şefului SMG (2014), este veteran al teatrelor de operaţii, are doctoratul în ştiinţe militare.

  5. Reply
    Mihai decembrie 21, 2018 at 1:46 pm

    Domnul general Anastasof a fost șeful SMFA și este generalul care s-a ocupat personal încă de pe vremea când era comandant la Câmpia Turzii de înzestrarea FAR cu avioane F16. In același timp mai trebuie reamintit că există o regulă ca la conducerea SMAp să fie numiți prin rotație generali din cele trei categorii de forțe, iar conform acestui algoritm ar fi rândul forțelor navale. Se putea proceda ca la numirea surprinzătoare a generalului Dănilă în funcția de șef SMG având gradul de general maior (2 stele), adică putea fi adus un marinar (contraamiral) în SMAp, pregătit și mai apoi numit în funcție. Până la urma faptul că gradul de general înseamnă să fii afiliat politic va cântării decisiv în numirea viitorului șef SMAp.

    • Reply
      Dobritoiu decembrie 22, 2018 at 12:24 pm

      Nu exista nicio regula scrisa, niciun articol de lege care sa stabileasca rotirea categoriilor de forte la conducerea SMAp. Legea 346 este absolut singura care stabileste clar cine poate ocupa functia de sef al SMAp. „Rotirea” s-a intamplat doar pe mandatul presedintelui Basescu. Potrivit Legii 346 candidatul trebuie sa fie loctiitor sau sef de categorie de forta, PUNCT. Asta spune foarte explicit legea. Dl. Anastasof, cu tot respectul pentru dansul, nu este in prezent in niciuna dintre aceste functii. Daca cititi cu atentie veti gasi articolul din Legea 346 cu numirea sefului SMAp. Prezentul articol porneste de la litera legii si trece in revista cateva posibile situatii. Asta este legea in vigoare in acest moment – Legea de organizare si functionare a MApN: fara rotire de categorii de forte, fara alte articole separate, cu diferite situatii, pentru numirea SMAp (decat cel citat integral).

  6. Reply
    seasonstraveler decembrie 21, 2018 at 6:36 pm

    Manipulare… ca doar multi citesc putini cunosc! 😉
    Generalul Stefan Danila a fost avansat general-maior la 01.12.2010 si numit sef SMG la 01.01.2011.
    Generalul – locotenet Anastasof este eligibil. La fel si Uifaleanu, Toader sau Pana.
    Restul nu merita comentarii! O mostra de manipulare crasa!
    PS. Cat de mirobolant a fost Ciuca ne va spune istoria!

    • Reply
      Dobritoiu decembrie 23, 2018 at 1:11 pm

      Nimeni nu manipuleaza iar apreciarea dv. este tendentioasa. Sunteti pe blogul meu personal… Din Chiajna de unde scrieti este clar ca sunteti un sustinator al fortelor aeriene, asa cum va prezentati subiectiv punctul de vedere.
      Va recomand sa cititi Legea 346 si „Ghidul carierei militare” – eu nu am facut decat sa scriu un articol bazat pe aceste doua acte importane. Asadar acuzatiile de manipulare pica si sunt in opinia mea doar o frustrare pe care o exprimati aici fara sa va fi documentat in prealabil. De fapt dv. nu cunoasteti legislatia.
      O sa va raspun punctual:
      1. In privinta avansarii dlui gen Danila aveti dreptate. Ceea ce nu ati scris insa este ca a mai primit o stea la scurt timp, la mai putin de un an, ceea ce nu este conform „Ghidul carierei militare”. Mai exact a primit inca o stea, a treia, dupa ce primise de cateva luni a doua stea. A treia stea a fost acordata de fostul presedinte Basescu. Exista o serie de zvonuri si precizez sunt doar zvonuri pe care nu le sustin dar le amintesc… Potrivit carora dl general Danila s-a bucurat de „simpatia” dlui Basescu. Sunt doua versiuni: una pe care nu o confirm legata de o relatie de rudenie intre dna Basescu si sotia dlui gen. Danila. A doua versiune aminteste de ruda dlui general Danila, amiralul Danila, fost coleg cu dl presedinte Basescu. Il respect foarte mult pe gen Danila… Dar sa recunoastem realitatea.
      Dupa amiralul Marin, generalul Danila a fost al doilea sef SMG impus de fostul presedinte Basescu.
      2. Desi in articol aveti citat articolul din L346 cu modificarile si completarile ulterioare, „Legea de organizare si functionare a MApN”, va reamintesc ce prevede legea:
      „Seful Statului Major General este militarul cu rangul de conducere cel mai inalt din armata, numit de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului apararii, cu avizul primului-ministru, pentru o perioada de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu pana la un an. In functia de sef al Statului Major General poate fi numit loctiitorul acestuia sau unul dintre sefii categoriilor de forte ale armatei”.
      In spiritul si litera legii, domnul general Anastasof este in acest moment consilier al ministrului. Cu tot respectul pentru dl general, dansul nu este nici loctiitor si nici seful SMFA.
      3. Domnul general Uifaleanu abia ce a primit a doua stea. Potrivit legislatiei nu poate primi a treia stea in mai putin de un an. In plus, potrivit legislatiei, dl general Uifaleanu ar urma sa iasa la pensie pe o eventuala perioada de 4 ani a mandatului SMAp.
      4. Dl general Toader a primit a doua stea la 1 Decembrie, asadar nu intruneste conditia de a avea 3 stele. La fel, generalul Pana are doar doua stele si nici dansul, potrivit legislatiei nu poate fi inclus pe lista eligibilor pentru functia de sef SMAp.
      5. In privinta dlui general Ciuca…
      A avut o cariera care a inclus toate functiile de comanda de la comandant de companie, de batalion, de brigada, de divizie, de categorie de forte, loctiitor SMG. Are doua misiiuni externe inceiate cu succes, misiuni in care si-a adus toti militarii acasa fara pierderi desi a a participat le luptele din Irak din 2004. A fost sef de promotie la Academia Militara (ceea ce nu este usor) si are doctoratul in stiinte militare. Adaug la pregatire cursul de 1 an la Colegiul Fortelor terestre din SUA unde a fost inclus, datorita rezultatelor, in „hall of fame”.
      Generalul Ciuca are realizari pe mandatul de sef SMG/SMAp:
      – Modernizarea structurilor de comanda prin transformarea SMG in SMAp cu noi comandamente adaptate cerintelor NATO (Wales si Varsovia). Au fost infiintate pe mandatul sau Comandamentul pentru SOAF, Comandamentul de aparare cibernetica.
      – Prima lege a rezervistilor voluntari.
      – Cele mai importante programe de achizitii pentru Armata Romaniei, adaptand bugetul de aparare la necesarul de inzestrare: rachete Spiker anti-tanc, blindatele Piranha 5, sistemele Patriot, corvetele multifunctionale, modernizarea celor doua fregate T22, bateriile de coasta (sisteme de rachete anti-nava), sistemele HIMARS.
      – Modernizarea Spitalului Militar Central.
      – Adaptarea planurilor de contingenta potrivit cerintelor NATO.
      – Operationalizarea Brigazii NATO de la Craiova si a Diviziei NATO de la Bucuresti.
      – Modernizarea si certificarea Poligonului Cincu.
      – Finalizarea achizitiei de F16 si demersurile pentru achizitia urmatoarelor aeronave F16.
      – Cele mai ample exercitii militare pe teritoriul Romaniei.
      – Imbunatatirea cooperarii cu Polonia pe Flancul de Est al NATO.
      – Impelmentarea si operationalizarea Bazei Deveselu.
      – Modernizarea Bazei MK.
      – Obtinerea, impreuna cu ministrul Fifor, a unui comandament NATO de corp de armata pe teritoriul Romaniei.
      Cu siguranta nu am reusit sa includ toate realizarile generalului Ciuca pe mandatul sau ca sef SMG/SMAp.

      De fapt eu constat ca dv. maniplati. Mai mult, va ascundeti sub un pseudonim desi discutati direct cu mine pe un blog personal sustinut totalmente de mine. Nu va mai ascundeti…

  7. Reply
    Vlad P ianuarie 7, 2019 at 3:05 am

    Am si eu o intrebare, va rog.
    Mandatul sefilor de categorii de forte: Aeriene, Uscat si Naval de cati ani este, de cate ori se poate prelungi si pe cati ani.
    Vice Amiralu Marsu este pe pozitie din 2013. Deci mai mult de cinci ani.
    Am crezut ca mandatul lor e de asemenea de 4 ani.

    • Reply
      Dobritoiu ianuarie 7, 2019 at 11:27 am

      Legea 346 prevede strict perioada mandatului doar pentru seful SMAp: 4 ani cu posibilitatea prelungirii cu un an.

  8. Reply
    Vlad P ianuarie 25, 2019 at 1:11 am

    D-le Dobritou,

    General Tonea tocmai ce a implinit varsta de pensionare (58 ani), pe 23 ianuarie, find nascut in 1961.
    Nu trebuia sa iasa la pensie. Gresesc Eu ?
    Vad ca in afara de durata manadatului sefului statului major, totul e relativ. Si nu ar trebui. Functiile de conducere e normal sa fie pe o durata prestabilita (3-4 ani), pentru a da possibilitatea si celor din spate sa avanseze. Cel putin asa e in armatele din vest-Europene si USA.

Leave a reply

*