Achizitii importante pentru Armata Poloniei

Polonia își construiește una dintre cele mai puternice armate din Europa, fiind lider în apărare pe flancul de est al NATO.

Cu un buget pentru apărare de 3 la sută din produsul intern brut, Polonia a demarat programe majore de achiziții pentru armată: tancuri, autotunuri, lansatoare de rachete, elicoptere și avioane de luptă. În acest moment, potrivit clasamentului puterilor militare realizat de Global Firepower, Armata Poloniei se află pe locul 20 în lume.

Doar pentru 2023 Varșovia plănuiește să cheltuiască aproximativ 7,65 miliarde de dolari direct pe programe de înzestrare. Cea mai recentă investiție pentru Armata Poloniei este reprezentată de doi sateliţi francezi de observare ce pot fi utilizaţi în scop militar. Polonia prevede cheltuieli de aproximativ 120 de miliarde de euro pentru apărare până în 2035.

Varșovia a comandat 250 de tancuri americane Abrams pentru a înlocui vechile tancuri din epoca sovietică pe care le-a trimis în Ucraina. Polonia a semnat în acest an al doilea contract pentru încă 116 tancuri Abrams. Valoarea noului contract se ridică la 1,4 miliarde de dolari, din care 200 de milioane finanțare din partea americană ca parte a ajutorului acordat Poloniei.

Varșovia va cumpăra avioane, tancuri și obuziere din Corea de Sud. Unul dintre cele mai puternice tancuri din lume, K2 Black Panther, echipat cu tun de 120 de milimetri cu încărcare automată, va intra în dotarea Armatei Poloniei. Varșovia va cumpăra un lot de 180 de bucăți alături de care va adăuga 58 de avioane de luptă FA-50 dar și 650 de obuziere sud-coreene.

Tancuri din primul lot au fost deja livrate, iar încă 800 de tancuri K2 îmbunătățite urmează să fie produse pentru Polonia începând din anul 2026.

Totodată, Polonia a anunţat achiziţia a 32 de elicoptere militare multirol fabricate de Italia şi a unor sisteme de rachete sol-aer produse de la consorțiul european MBDA. Polonezii au deja în derulare programe ample de înzestrare și cu sisteme moderne de rachete sol-aer și sol-sol Patriot și HIMARS.

Polonia deține 48 de avioane F-16 și a achitat prima tranșă pentru 32 de aeronave F-35, primele 4 urmând a fi livrate Varșoviei în 2024. Astfel, Polonia va deveni prima țară din Europa de Est cu avioane de generaţia a cincea.

Nici industria de apărare din Polonia nu bate pasul pe loc. Concret, uzinele PZL Mielec, de exemplu, cumpărate de Lockheed Martin, produc la întreaga capacitate elicoptere de luptă UH-60 Black Hawk care se vând în toată lumea.

Programul de extindere a Armatei Poloneze vizează creşterea efectivelor de la 115.000 de militari, în prezent, la 250.000.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*