Polonia se înarmează

Considerată, alături de România, bastion de apărare pe flancul estic al NATO, Polonia investeşte tot mai mult în capacităţi militare de ultimă generaţie. Însă, spre deosebire de România, în Polonia procesul de achiziţii militare este de invidiat: aeronave de generaţia a V-a sau tancuri de top, iar industria de armament funcţionează în parametri normali.

Armata Poloniei se dotează cu sisteme de armament tot mai sofisticate în special pentru forțele terestre și aeriene. Ultima veste este că Varșovia va cumpăra avioane, tancuri și obuziere din Corea de Sud, având ca principal obiectiv întărirea armatei naționale în contextul războiului din Ucraina. Unul dintre cele mai puternice tancuri din lume, K2 Black Panther, se numără și printre cele mai scumpe blindate, probabil mai eficient decât tancul Abrams. Polonia va cumpăra 180 de bucăți alături de care va adăuga 58 de avioane de luptă FA-50 dar și 650 de obuziere, toate aceastea fiind incluse într-un prim lot de achiziții din Coreea de Sud.

Directorul Korea Aerospace Industries, Hyunho Ahn, a explicat că, în afară de contractul pentru trei escadrile de FA-50, grupul său intenţionează să transfere treptat în Polonia producţia de astfel de avioane.

Primele 180 de tancuri K2, fabricate de Hyundai Rotem și echipate cu tunuri de 120 de milimetri cu încărcare automată, vor fi livrate până la finalul anului, iar încă 800 de tancuri îmbunătățite urmând să fie produse pentru Polonia începând din anul 2026.

În mod similar, primele 48 de obuziere coreene vor ajunge în Polonia anul acesta, iar încă 600 vor fi livrate începând cu 2024. Din anul 2025, aceste sisteme de artilerie vor fi fabricate în Polonia.
Totodată, Polonia a anunţat recent achiziţia a 32 de elicoptere militare multirol AW149 fabricate de grupul italian Leonardo, 366 de tancuri americane Abrams şi a unor sisteme de rachete sol-aer produse de consorțiul european MBDA. Polonezii au deja în derulare programe ample de înzestrare și cu sisteme moderne de rachete sol-aer și sol-sol Patriot și HIMARS.

Polonia deține 48 de avioane F-16 și a achitat prima tranșă pentru 32 de aeronave F-35, primele 4 urmând a fi livrate Varșoviei în 2024. Astfel, Polonia va deveni prima țară din Europa de Est care va pune la dispoziţia forţelor sale aeriene, avioane de generaţia a cincea.

În acelaşi timp, nici industria de apărare din Polonia nu bate pasul pe loc. Concret, uzinele PZL Mielec, de exemplu, cumpărate cu ceva timp în urmă de Lockheed Martin, produc la întreaga capacitate elicoptere de luptă UH-60 Black Hawk care se vând în toată lumea.

Programul de extindere a armatei poloneze cuprinde dublarea efectivelor, creşterea bugetului alocat apărării până la 3% din PIB şi modernizarea dotării. Planul de dezvoltare al forțelor armate poloneze stabilește ca până în 2026 numărul forțelor armate să ajungă la 120.000, respectiv 100.000 de militari profesioniști și 20.000 de soldați rezervişti.

Armata poloneză va avea anul acesta aproximativ 15.000 de soldaţi suplimentari, în cadrul unui plan care urmăreşte săcapacității militare, de teama unei ipotetice invazii ruseşti. 8.000 dintre acești noi recruţi sunt deja „operaţionali”, după ce au terminat programul de instrucţie de bază, iar în aceste zile alți 1.000 de tineri încep instrucţia în 16 cazărmi pe tot cuprinsul ţării.

Foto copertă: Pinterest

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*