Singurul loc din lume unde China are o bază militară: Djibouti

Într-una dintre cele mai mici țări din Africa este în desfășurare una dintre cele mai mari schimbări în strategia globală a Chinei, cu implicații geopolitice de anvergură. Africa este cea mai mare componentă regională a Inițiativei Drumul Mătăsii [Belt Road] de 1 trilion de dolari pentru reconfigurarea arhitecturii comerțului global al Chinei. Cele 46 de națiuni africane care au aderat la acest proiect reprezintă peste 1 miliard de oameni și acoperă aproximativ 20% din suprafața de uscat a pământului. În Djibouti, China și-a stabilit prima bază militară din lume.

Djibouti, care se află în centrul regiunii Cornul Africii, este țara cu cea mai mică suprafață de pe continentul african. Cu toate acestea, apropierea sa de regiunea Orientului Mijlociu, amplasarea în strâmtoarea Bab-ül Mandeb și importanța sa în rutele de trecere a energiei situează această țară într-un punct geostrategic important. Relațiile diplomatice dintre China și Djibouti au început la 8 ianuarie 1979. Reformele și politica de deschidere implementate de China în ultimii 41 de ani și relațiile pe care le-a dezvoltat cu țări africane precum Djibouti sunt rezultate ale strategiei globale a administrației de la Beijing. În plus, Djibouti este una dintre țările africane care au semnat un acord cu China în cadrului Proiectului Belt-Road – Drumul Mătăsii. Relațiile China-Djibouti ar trebui examinate și în contextul intereselor economice și politicilor administrației de la Beijing față de regiunile Orientului Mijlociu și Africii de Nord.

Primul motiv al acestei dezvoltări este că Djibuti are o locație strategică. Este un stat situat pe una dintre cele mai aglomerate rute maritime din lume și totodată unul dintre cele mai critice puncte pentru interesele economice ale Chinei. Putem defini Djibuti ca poartă spre Marea Roșie, o zonă importantă care permite trecerea dintre Africa de Nord și Orientul Mijlociu.

Al doilea motiv este Proiectul Belt-Road, care a început să fie implementat în 2013; Djibouti a devenit centru logistic pe rutele comerciale care se extind din China până în Oceanul Indian și Golful Aden; de acolo continuă ruta spre Mediterana via Marea Roșie și Canalul Suez. În plus, China vrea să construiască o linie de cale ferată de la Addis Abeba, capitala Etiopiei, până la Djibouti, proiect de 3,4 miliarde de dolari. Investiția joacă un rol important în maximizarea poziției strategice a Djiboutiului în contextul Proiectului Belt-Road. Investiția în cauză joacă un rol important în maximizarea poziției strategice a Djibuti în contextul Proiectului Belt-Road.

Al treilea motiv este că Djibouti se află într-un punct important în ceea ce privește asigurarea securității energetice a Chinei. Prin baza sa militară din Djibouti, China facilitează trecerea petrolului și a gazelor naturale prin strâmtoare și se asigură că aceste importuri sunt protejate.

Ultimul motiv pentru care Djibouti este un centru important pentru China este că majoritatea proiectelor de infrastructură în valoare de 14,4 miliarde de dolari din țară sunt finanțate de bănci chineze.

După ce China a stabilit o bază militară în ceastă țară, Djibouti a devenit un stat interesant și pentru statele occidentale.  Cu toate acestea, unii actori occidentali au deja baze în această țară. Dar înființarea de către China a unei baze militare înseamnă că un nou jucător este implicat în geostrategia regiunii.

În acest moment, în Djibuti mai au baze militare Statele Unite ale Americii, Franța și Italia. Aceste țări nu sunt însă interesate să investească în Djibuti. SUA, cu 4000 de soldați în regiune, și-a stabilit o bază în zonă având interese geopolitice, în principal pentru a supraveghea activitățile teroriștilor din Yemen. La rândul său, Franța are în Djbuti 1000 de militari, cele mai mari efective ale Parisului din Africa.

Se poate spune că unul dintre principalele locuri de confruntare dintre SUA și China din Africa poate fi Djibouti. Ca urmare a intereselor comune în regiune, putem anticipa că Djibouti va ocupa în viitorul apropiat un loc important în politica mondială.

Ambițiile Chinei în Africa vor fi însă dezvoltate. O bază permanentă în Guineea Ecuatorială este punctul culminant al investițiilor Chinei de aproape un deceniu în Africa. Beijingul intenționează să amplaseze acolo o nouă bază militară, pe coasta atlantică a continentului.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress