Soldații ruși refuză să lupte în Ucraina

Problemele cu care se confruntă Federația Rusă în Ucraina se multiplică. Conflicul provocat de Moscova în țara vecină are nevoie de soldați cu un moral ridicat care să mențină linia frontului. În Donbas câștigurile teritoriale au nevoie de trupe pentru păstrarea obiectivelor ocupate în timp ce Armata Ucrainei menține o presiune permanentă. O situație de război în care soldații ruși au început să cedeze.

Un război de durată, cum este cel dus de Federația Rusă în Ucraina, are nevoie de trupe pregătite pentru o campanie militară pe termen lung. Când ocupi un teritoriu ai nevoie de susținere logistică, de comunicații, de comandanți și, mai ales de trupe care să facă față războiului.

Potrivit informațiilor prezentate de site-ul RadioLiberty, Federația Rusă se confruntă cu o mare problemă: moralul soldaților care sunt angajați în luptă. Avem și un exemplu: timp de patru luni și jumătate, caporalul Ilya Kaminsky și colegii săi soldați din Brigada 11 de asalt aerian au participat la război ca parte a ofensivei militare rusești care a respins trupele ucrainene din estul țării. La începutul lunii trecute, Kaminsky și 78 de soldați din brigada sa au refuzat să accepte ordinele de luptă. ”Sunt epuizat din punct de vedere moral. Nu există absolut nicio încredere în autorități și în comanda superioară, încă de la primul cuvânt”, a declarat Kaminsky, în vârstă de 20 de ani, într-un interviu telefonic înregistrat dintr-o locație nedezvăluită din Luhansk.

Noile date ale sondajelor de la Moscova indică însă că sprijinul publicului rus pentru invazia Ucrainei este în creștere. Cu toate acestea, cu războiul intrat în a șasea lună, există puține semne de entuziasm similar în rândurile armatei invadatoare a lui Vladimir Putin. În schimb, multe dintre dovezile disponibile indică o demoralizare crescândă în rândul trupelor ruse care luptă în prezent în Ucraina.

În timp ce numărul exact al rușilor uciși sau răniți în Ucraina rămâne un secret bine păzit, oficialii americani cred că cifra este deja peste 75.000 și este în creștere. Alte calcule sunt puțin mai mici, dar toate sursele serioase din afara Rusiei recunosc că pierderile Armatei Roșii sunt acum de zeci de mii.

Rapoartele din ultimele săptămâni susțin că sute de soldați ruși au fost închiși ilegal de proprii comandanți în zona de conflict din estul Ucrainei, după ce au refuzat să mai ia parte la război. Într-o mărturie scrisă consemnată de publicația britanică The Guardian, un soldat rus a susținut că a fost închis după ce a decis să înceteze lupta „ca urmare a ceea ce cred că sunt greșelile tactice și strategice ale comandanților mei și a nesocotirii totale a acestora față de viața umană”.

Moralul scăzut în rândul trupelor ruse reprezintă o provocare serioasă pentru Kremlin, deoarece atât Rusia, cât și Ucraina se pregătesc pentru ceea ce mulți se tem că va fi un război de lungă durată. Ucraina a suferit pierderi grele în primele cinci luni de ostilități, dar trupele ucrainene sunt extrem de motivate de faptul că luptă pentru patria lor împotriva unui agresor străin. Spre deosebire de dușmanii lor ruși, ucrainenii nu au unde să se retragă.

Este posibil ca motivația să devină un factor cheie în lunile următoare. Este o zonă în care armata ucraineană se bucură de un avantaj incontestabil și copleșitor. În timp ce rușii obișnuiți aplaudă invazia de pe canapele lor, demoralizarea în rândurile armatei lui Putin ar putea deveni o problemă majoră pentru Kremlin, pe măsură ce războiul brutal se prelungește fără sfârșit.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress