Armata Ucrainei pe locul 15 în lume

Armata Ucrainei a avut o dezvoltare rapidă după anexarea ilegală a Crimeii de către Federația Rusă, în 2014, an în care a reintrodus serviciul militar obligatoriu, a demarat programe eficiente de înzestrare și instruire a forțelor armate și a investit în propria industrie de apărare. Foarte importantă a fost noua abordare a politicii de apărare care a inclus pregătirea trupelor cu instructori din Marea Britanie și Statele Unite. Doi ani la rând armata ucraineană a progresat, îmbunătățindu-și poziția în clasamentul mondial.

După ce Rusia a invadat Ucraina, la 24 ianuarie anul trecut, Kievul a beneficiat de numeroase pachete de asistență cu tehnică militară din Occident, în principal din partea Statelor Unite ale Americii și Regatului Unit.

În acest context, Forțele Armate ale Ucrainei au urcat semnificativ în topul celor mai puternice armate din lume, întocmit de analiștii Global Firepower, o platformă de informare de care ține cont și Alianța Nord-Atlantică. În prezent acest website monitorizează armatele din 145 de țări. Dintre aceste state examinate, Ucraina se află în prezent pe locul 15, cu 7 poziții în creștere față de 2022 când Armata Ucrainei erau pe locul 22 în lume.

Prima poziție în clasamentul mondial este ocupată de Forțele Armate ale SUA. Rusia se află pe locul 2, iar armata chineză închide primele trei locuri. Top 5 include și armatele Indiei și Regatului Unit. Doar două țări ale Uniunii Europene sunt clasate mai sus decât Ucraina: Franța și Italia care ocupă locurile 9, respectiv 10. România ocupă poziția 47, între Chile și Cehia. Germania se află în acest clasament pe locul 25 și Israelul pe locul 18.

La coada clasamentului sunt Moldova, Benin și Bhutan. La alcătuirea topului analiștii Global Firepower au luat în considerare indicatori precum numărul de unități militare, tehnica de luptă, capacitățile logistice sau finanțarea.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress